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Plan X:

Plan Y:

Dear

This is in response to the, letter submitted on your behalf by
your authorized representative, as supplemented by correspondence dated

, in which you request a letter ruling under section 401(a)(9) of the Internal
Revenue Code. The following facts and representations support your ruling request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1920, died on Date 2, 2000, having
attained his “required beginning date” as that term is defined in Code section
401(a)(9)(C). At the time of his death, Taxpayer A was a participant in Plan X and Plan
Y. Plans X and Y are sponsored by Company M. Additionally, during his lifetime,
Taxpayer A was receiving distributions from Plans X and Y on the basis of his
recalculated single life expectancy.

Section 9,02(a)(ii)  of Plans X and Y provides, in relevant part, that, after
distribution of a plan participant’s account balance has commenced to the participant
during his lifetime, if the participant dies before all installments have been paid, the
remaining installments shall be paid to his or her beneficiary
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Section 9.02(b) of Plans X and Y provides, in relevant part, that a plan participant
may elect to have the amount of minimum required distributions be determined based on
the joint life expectancy of the participant and his or her beneficiary.

Neither Plan X nor Plan Y has been amended to add either the Model Amendment
found in Announcement 2001-l&2001-10  I.R.B. 791 (March 5,200l)  or the Model
Amendment found in Announcement 2001~82,2001-32 I.R.B. 123 (August 6,200l).

On Date 4, 1986, which was prior to his “required beginning date”, Taxpayer A
named his son, Taxpayer B, as the beneficiary of his interests in Plans X and Y.
Taxpayer B’s date of birth was Date 3, 1944. Taxpayer A did not change the beneficiary
of his interests in Plans X and Y prior to his death.

Taxpayer B proposes to receive a Code section 401(a)(9) minimum required
distribution with respect to calendar year 2001 no later than December 3 1,2001, based on
his remaining life expectancy.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter ruling:

That Taxpayer B may receive a Code section 401(a)(9) minimum required
distribution with respect to calendar year 2001 no later than December 3 1,
2001 based on his remaining single life expectancy although Taxpayer A
received distributions during his lifetime based on his single, recalculated,
life expectancy.

With respect to your ruling request, Code section 401(a)(9)(A) provides, in
general, that a trust will not be considered qualified unless the plan provides that the
entire interest of each employee-

(i) will be distributed to such employee not later than the
required beginning date, or

(ii) will be distributed, beginning not later than the required
beginning date, over the life of such employee or over the
lives of such employee and a designated beneficiary or over
a period not extending beyond the life expectancy of such
employee and a designated beneficiary.

Section 401(a)(9)(C) of the Code provides, in relevant part, that, for purposes of
this paragraph, the term “required beginning date” means April 1 of the calendar year
following the calendar year in which the employee attains age 70 %.
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Code section 401(a)(9)(B)(I) provides that, where distributions have begun over
life expectancy (ties) in accordance with subparagraph (A)(ii), a trust shall not constitute
a qualified trust under this section unless the plan provides that, if the employee dies
before his entire interest has been distributed to him, the remaining portion of such
interest will be distributed at least as rapidly as under the method of distribution being
used under subparagraph (A)(ii) as of the date of death.

Section 401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and
Answer D-3, provides that for purposes of calculating the distribution period for
distributions that begin prior to death, the designated beneficiary will be determined as of
the plan participant’s required beginning date.

Section 401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A F-l(a), provides that where
an employee’s benefit is in the form of an individual account and is to be distributed over
a period not extending beyond the life expectancy of the employee or the joint life and
last survivor expectancy of the employee and his designated beneficiary, the amount
required to be distributed for each calendar year, beginning with the first calendar year
for which distributions are required and for each succeeding calendar year, must be at
least equal to the quotient obtained by dividing the employee’s benefit by the applicable
life expectancy.

Section 1,401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A F-l(d), provides that the
term “applicable life expectancy” means the life expectancy (or the joint and last survivor
expectancy) determined in accordance with E-l through E-5 of the proposed regulations,
reduced by one for each calendar year which has elapsed since the date on which the life
expectancy (or joint and last survivor expectancy) was calculated. However, pursuant to
E-6 through E-8, life expectancy is recalculated, the applicable life expectancy will be the
life expectancy so recalculated.

Section 1,401(a)(9)-1  of the proposed regulations, Q&A E-6, provides, in general,
that the life expectancy of a designated beneficiary may be recalculated if the designated
beneficiary is the plan participant’s spouse.

Section 1.401(a)(9)-1  of the proposed regulations, Q&A F-3A, provides,
generally, that, with respect to individual account plans from which distributions have
commenced prior to the employee’s death, post death distributions will comply with the
“at least as rapidly as under the method of distribution being used under section
401(a)(9)(A)(ii)  rule” if said distributions are made in accordance with Q&A F-l.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q&A E-8 provides, in pertinent
part, that the life expectancy of a non-spouse beneficiary may not be recalculated. Q&A
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E-8 also provides, in pertinent part, that if the life expectancy of either a plan participant
or his beneficiary is being recalculated, the recalculated life expectancy is reduced to “0”
at the end of the calendar year following the calendar year of the plan participant’s or
beneficiary’s death.

In this case, Taxpayer A, prior to his Code section 401(a)(9) required beginning
date, named his son, Taxpayer B as the beneficiary of his interest in Plans X and Y. As
noted above, Taxpayer A did not change his beneficiary designations prior to his death.

With respect to your ruling request, the issue presented is whether post death
distributions from Taxpayer A’s accounts in Plans X and Y may be made over Taxpayer
B’s life expectancy although distributions from said Plan accounts during Taxpayer A’s
life were made over Taxpayer A’s recalculated single life expectancy (and not over
Taxpayer A’s and Taxpayer B’s joint life expectancy) without violating the “at least as
rapidly” rule of Code section 401(a)(9)(B)(i)  as described in section 1.401(a)(9)-1  of the
proposed regulations, Q&A F-3A.

In this case, as noted above, Taxpayer A timely designated Taxpayer B as his
beneficiary for purposes of Code section 401 (a)(9). Thus, Taxpayer A could have
received distributions from his interests in Plans X and Y over his and Taxpayer B’s joint
life expectancy subject to the minimum distribution incidental benefit requirement. Such
distributions would have complied with the minimum required distribution rules.
Instead, Taxpayer A chose to receive distributions over his recalculated single life
expectancy. In effect, Taxpayer A received distributions in amounts greater than the
required minimums, or, in other words, chose to accelerate receipt of lifetime
distributions.

Taxpayer A’s election to accelerate distributions does not affect the
determination, above, that Taxpayer A’s timely designating Taxpayer B as his
beneficiary resulted in Code section 401(a)(9) required distributions being those
computed using Taxpayer A’s and Taxpayer B’s joint and survivor life expectancy.
Thus, although Taxpayer B’s life expectancy was not used in computing lifetime
distributions to Taxpayer A, it may be used to determine post-death required distributions
to Taxpayer A’s beneficiary. Consequently, the “at least as rapidly rule” will not be
violated if post-death distributions are calculated using the life expectancy of Taxpayer
A’s designated beneficiary, Taxpayer B, since Taxpayer A could have used Taxpayer B’s
life expectancy to determine the amount of his required lifetime distributions.

In this case, as noted above, Taxpayer A’s life expectancy was being recalculated.
Thus, as of the end of 2001, the calendar year following the calendar year of his death,
Taxpayer A’s life expectancy will be reduced to “0”. Therefore, required distributions to
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Taxpayer B for calendar year 2001 will be those computed using the life expectancy of
Taxpayer B, Taxpayer A’s designated beneficiary.

Thus, with respect to your ruling request, the Service concludes as follows:

That Taxpayer B may receive a Code section 401(a)(9) minimum required
distribution with respect to calendar year 2001 no later than December 3 1,
2001 based on his remaining single life expectancy although Taxpayer A
received distributions during his lifetime based on his single, recalculated,
life expectancy.

This letter ruling, by its terms, applies solely to required distributions to Taxpayer
B with respect to calendar year 2001. As such, it does not address any issues that may
arise with respect to calendar years beginning with calendar year 2002 under the “New”
Proposed Regulations published in the Internal Revenue Bulletin at 2001-l 1 I.R.B.  865
(March 12,2001).

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent

This ruling letter was prepared by
may be reached at

of this Group ( ) who

Pursuant to a power of attorney on tile in this office, a copy of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

Frances V. Sloan
Manager, Employee Plans
Technical Group 3
Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437


