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Dear Ms.

This is in response to the , letter submitted on your behaf by your
authorized representative, as supplemented by correspondence dated ,in
which you, through your representative, request letter rulings under sections 402(c) and 401(a)(9)
of the Internal Revenue Code. The following facts and representations support your ruling
reguest.

Taxpayer A, whose date of hirth was Date 1, 1930, died on Date 2, 2000 without having
reached his “required beginning date” as that term is defined in Code section 401(a)(9)(C). At
the time of his death, Taxpayer A was a participant in Plan X which is sponsored by Company M.
Taxpayer A was survived by his spouse, Taxpayer B.
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The value of Taxpayer A’s estate at his death was approximately Amount 1 of which
Amount 2 agpproximated the value of his interest under Plan X.

Trust T is the named beneficiary of Taxpayer A’s interest in Plan X. Upon the death of
Taxpayer A, Trust T was divided into two subtrusts, Subtrust U and Subtrust V. Upon the desth
of Taxpayer A, Taxpayer B became the sole trustee of Trust T.

Article 111(B) of Trust T provides that Subtrust U is to consist of (8) the surviving
spouse's individua property, (b) the surviving spouse’s interest in the grantor's marital property,
and (c) the smallest fractional share of the remaining trust estate that, if added to the total value
for federa estate tax purposes of al other interests in property that pass or have passed from the
deceased's spouse to or in trust for the surviving spouse, and if includible in the deceased
Spouse's gross estate for federal estate tax purposes and qualified for the marital deduction will
entirety eliminate (or reduce to the maximum possible extent) any federa estate tax at the death
of the deceased spouse.

Subtrust V is to consst of the balance of the trust estate after determining the value of the
property to be transferred to Subtrust U.

Article IV(B) of Trust T provides, in relevant part, that the trustee thereof shall pay to or
apply for the benefit of the surviving spouse the net income of Subtrust U in quarterly or more
frequent installments. The trustee shall also pay to or apply for the benefit of the surviving
spouse any sums from the principal of Subtrust U that the trustee, in her discretion, considers
necessary for the surviving spouse's proper health, support, comfort, enjoyment and welfare. In
addition, the trustee shall pay to the surviving spouse as much of the principal of Subtrust U as
the surviving spouse shall request in writing.

Article V(A)( 1) of Trust T provides, in short, that the trustee thereof shall pay to or apply
for the benefit of the surviving spouse and the grantor’s issue the net income of Subtrust V that
the trustee, in her discretion, considers necessary for their health, education, support and
maintenance in accordance with their accustomed standard of living in quarterly or more frequent
installments.  Article V(A)(2) of Trust T provides that the trustee may also pay to or apply for the
benefit of the surviving spouse and any surviving issue any surns from the principa of Subtrust V
that the trustee, in her discretion, considers necessary for their care, comfort, health, support,
maintenance, education, purchases of homes, purchases of businesses, or other worthwhile
purpose.

Article V(B) of Trust T provides for distributions from Subtrust V after the death of the
surviving spouse. All potential beneficiaries of amounts under Article V(B) are human beings,
and al are younger than Taxpayer B.

Article III(D)(4) of Trust T provides, in short, that the trustee thereof may use her
discretion in funding the various subtrusts created under the terms of Trust T.
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Article VII of Trust T provides, in summary, that after the death of the first of Taxpayer
A or Taxpayer B to die, the surviving spouse, in this case Taxpayer B, may amend, revoke, or
terminate Subtrust U. However, she may not terminate, revoke, or amend Subtrust V.

It is proposed that Taxpayer B, as the trustee of Trust T, shal fund Subtrust U with the
amount of Taxpayer A’s interest in Plan X sufficient to comply with the language of Article
[11(B) of Trust T. Subsequently, Taxpayer B, as the surviving spouse of Taxpayer A, will
exercise her right of withdrawa found in Article IV(B) of Trust T to withdraw the Plan X
amounts allocated to Subtrust U. Finally, Taxpayer B will roll over said Plan X amounts into an
individua retirement arrangement (IRA) set up and maintained in the name of Taxpayer B. Said
rollover will occur no later than the 60" day following the date on which said Plan X amounts are
distributed to Subtrust U.

The remaining Plan X amounts, if any, will be alocated to Subtrust V and distributed in
accordance with the relevant language of Trust T.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter rulings:

(1)  That, pursuant to Code section 402(c)(9), Taxpayer B will be
permitted to defer payment of income tax on amounts distributed from Taxpayer
A’s interest in Plan X which are alocated to Subtrust U, subsequently paid to
Taxpayer B, and finaly rolled over into an IRA set up and maintained in the name
of Taxpayer B as long as the rollover occurs within 60 days of the date on which
said amounts are distributed to Taxpayer B, the trustee of Trust T and of Subtrust
U: and

(2) to the extent, if any, that Taxpayer A’s interest in Plan X is used to fund Subtrust
V, distributions of said interest may be made over Taxpayer B's life expectancy
as long as said distributions commence no later than December 3 1,200 1.

With respect to your first ruling request, section 402(c)( 1) of the Code provides,
generdly, that if any portion of an eligible rollover distribution from a section 401(a) of the Code
qualified retirement plan is transferred into an eligible retirement plan, the portion of the
distribution so transferred shall not be includible in gross income in the taxable year in which
paid.

Section 402(c)(2) of the Code provides that the maximum amount of an eligible rollover
distribution to which paragraph (1) applies shal not exceed the portion of such distribution which
is includible in gross income (determined without regard to paragraph (1)).

Section 402(c)(4) of the Code defines “eligible rollover distribution” as any distribution
to an employee of al or any portion of the balance to the credit of an employee in a qualified trust
except the following distributions:
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(A) any distribution which is one of a series of substantidly equal periodic payments (not less
frequently than annually) made-

(i) for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or joint life
expectancies) of the employee and the employee's designated beneficiary, or

(ii) for a period of 10 years or more, and
(B) any distribution to the extent the distribution is required under section 401(a)(9).

Section 402(c)(8) of the Code defines eligible retirement plan as (i) an individual
retirement account described in section 408(a), (i) an individua retirement annuity described in
section 408(b) (other than an endowment contract), (iii) a section 401(a) of the Code qualified
retirement plan, and (iv) an annuity plan described in section 403(a).

Section 402(c)(3) of the Code provides, generaly, that section 402(c)(1) shal not apply
to any transfer of a distribution made after the 60th day following the day on which the
distributee received the property distributed.

Code section 402(c)(9) provides, in summary, that the provisions of Code section 402(c)
shall apply to any distribution made to the surviving spouse of an employee after the employee’'s
death in the same manner as if the spouse were the employee except that only individua
retirement arrangements or individua retirement annuities shall be treated as “eligible retirement
plans” with respect to said distributions.

Section 1.402(c)-2 of the Income Tax Regulations, Question and Answer-12, provides,
that, generdly, if any distribution attributable to an employee is paid to the employee's surviving
spouse, section 402(c) applies to the distribution in the same manner as if the spouse were the
employee. Q&A-12 further provides that only an individua retirement plan is trested as an
eligible retirement plan with respect to an eligible rollover distribution to a surviving spouse.

With further respect to your first ruling request, generaly, if a deceased's plan interest is
payable to a trust, and is paid to the trustee of the trust who then pays it to the decedent’s
surviving spouse as beneficiary of a subtrust of the trust, said surviving spouse shall be treated as
having received the plan proceeds from the trust and not from the decedent. Accordingly, such
surviving spouse, generdly, will not be eligible to roll over (or have transferred) said distributed
plan proceeds into her own IRA.

However, the general rule will not apply in a case where the surviving spouse is the sole
trustee of the decedent’s trust who pays the plan proceeds to hersdf after she demands payment
thereof in accordance with trust language, which surviving spouse then receives the plan proceeds
and transfers them into an IRA set up and maintained in her name.

In this case, Taxpayer B is the sole trustee of Trust T, a trust of which Taxpayer A was
the grantor. Taxpayer B, as sole trustee, will alocate at least a portion of Taxpayer A’s interest in
Plan X to Subtrust U which alocation will be in accordance with the terms of Trust T. pursuant
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to the terms of Tmst T, Taxpayer B will demand payment of the Plan X amounts alocated to
Subtrust U. Taxpayer B will then roll over the IRA X amounts which will be paid to her pursuant
to her demand into an IRA set up and maintained in the name of Taxpayer B. Said roll over will
occur within 60 days of the date on which the Plan X amounts will he distributed from Plan X to
Trust T. Under this set of facts, the Service will not apply the genera rule set forth above.

Thus, with respect to your first ruling request, the Service concludes as follows:

1. Tha Taxpayer B will be permitted to defer payment of income tax on amounts
distributed from Taxpayer A’s interest in Plan X which are dlocated to Subtrust U,
subsequently paid to Taxpayer B, and findly rolled over into an IRA set up and
maintained in the name of Taxpayer B as long as the rollover occurs within 60 days
of the date on which said amounts are distributed to Taxpayer B, the trustee of Tmst
T and of Subtrust U.

With respect to your second ruling request, in genera, Code section 401 (a)(9)(A)(ii)
provides, in general, that distributions from a retirement plan qudified within the meaning of
Code section 401(a) must be distributed, beginning not later than the required beginning date, in
accordance with regulaions, over the life (or life expectancy) of the plan participant, or over the
lives of the participant and a designated beneficiary (or over a period not extending beyond the
life expectancy of the plan participant and a designated beneficiary).

Code section 401(a)(9)(C)(1) provides, with respect to qualified plans, that distributions
must commence no later than April 1 of the caendar year following the later of (1) the calendar
year in which the employee attains age 70 ' or (I1) the caendar year in which the employee
retires.

Code section 401(a){(9)(B)(ii) provides, in short, that where an employee dies prior to
distribution of the employee's interest having begun in accordance with subparagraph (A)(ii), the
distribution of the employee’s entire interest must be made within 5 years after the death of the
employee.

Code section 401(2)(9)(B)(iii) provides, in short, for an exception to the S-year rule of
subparagraph (B)(ii). Section 401(a}(9)(B)(iii) provides that if the employee's interest is to be
paid to the designated beneficiary of the employee, and if said interest begins no later than 1 year
after the date of death of the employee, then required distributions may be paid over the life (or
over a period not exceeding the life expectancy) of the designated beneficiary.

Section 1.401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and Answer C-
3, provides, in short, that to satisfy the rule in Code section 401(a)(9)(B)(iii), distributions must
commence no later than December 3 1 of the caendar year immediately following the calendar
year in which the employee died. Q&A-3 further provides, in relevant part, that the rule in Q&A-
3 applies even if the employee’s surviving spouse is a “designated beneficiary” of the employee's
plan interest if another individual is also designated as a beneficiary thereof.
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Section 1.401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and Answer-D-
2, provides, in genera, that a designated beneficiary is an individua designated as a beneficiary
under the plan, or if the plan so provides, by an affirmative eection by the employee specifying
the beneficiary. A designated beneficiary is an individua entitled to receive a portion of the
employee's benefit contingent on the employee's death or other specified event.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q& A D-4, provides, in genera, that
except as provided in paragraph (b), for purposes of calculating the distribution period described
in section 401(a)(9)(B)(iii), the employee’s designated beneficiary will be determined based on
the beneficiaries designated as of the employee’s death.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q& A E-5, provides, in genera, that if
an employee has designated more than one individua as the beneficiary of his plan interest, the
designated beneficiary with the shortest life expectancy will be the designated beneficiary for
purposes of determining the Code section 401(a)(9) distribution period.

Section 1.401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and Answer
D2A provided, in short, that only individuals may be designated beneficiaries for purposes of
Code section 401(a)(9). A person who is not an individua, such as the employee’s estate, may not
be a designated beneficiary. However, Q& A D-5 of section 1.401(a)(9)-1 provided that
beneficiaries of a trust with respect to the trust’s interest in an employee's benefit may be treated
as designated beneficiaries if the following requirements are met:

(1) The trust is valid under state law or would be but for the fact that there is no corpus.

(2) The trust is irrevocable or the trust contains language to the effect it becomes
irrevocable upon the death of the employee.

(3) The beneficiaries of the trust who are beneficiaries with respect to the trust’s interest
in the employee's benefit arc identifiable from the trust instrument.

(4) The documentation described in D-7 of this section has been provided to the plan
administrator.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q& A D-6, provided that in the case in
which a trust is named as the beneficiary of an employee, al beneficiaries of the trust with respect
to the trust’s interest in the employee’s benefit are treated as designated beneficiaries of the
employee under the plan for purposes of determining the distribution period under section
401(a)(9)(B)(iii) and (iv) if the requirements in paragraph (a) of D-5 (above) arc satisfied as of
the date of the employee's death, or, in the case of the documentation described in D-7 of this
section, by the end of the ninth month beginning after the employee's death.

Section 1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Q& A D-7 provides, in general, that the
plan administrator be provided with either a list of al trust beneficiaries as of the date of death or
with a copy of the trust document for the trust which is named as beneficiary of the plan as of the
employee's date of death. In general, with respect to required distributions which commence after




e 200208031

death, the necessary documentation must be furnished no later than the end of the ninth month
beginning after the death of the employee (IRA holder).

In this case, the documentation which accompanied this ruling request and
representations made by your authorized representative indicate that, with respect to Trust T, and
the Subtrusts created thereunder, there has been compliance with the requirements of section
1.401(a)(9)-1 of the proposed regulations, Qs&As D-S through D-7. Thus, the beneficiaries of
Trust T and Subtrusts V and X may be treated as potential designated beneficiaries with the life
expectancy of the eldest thereof being used for purposes of determining the distribution period
with respect to any qudified plan of which it, Trust T, is the beneficiary thereof.

In this case, a portion of Taxpayer A’s Plan X interest may be alocated to Subtrust V.
As noted above, Taxpayer A died prior to his required beginning date. Furthermore, as noted
above, of the potential beneficiaries of Subtrust V, al of whom are human beings, Taxpayer B is
the eldest.

Thus, with respect to your second ruling request, the Service concludes as follows:

2. to the extent, if any, that Taxpayer A’s interest in Plan X is used to fund
Subtrust V, digtributions of said interest may be made over Taxpayer B's life
expectancy as long as said distributions commence no later than December 3 1,
2001.

This ruling letter assumes that Plan X was or is qualified within the meaning of Code
section 401(a) at al times relevant thereto and its trust exempt from tax pursuant to Code section
501(a) a al times relevant thereto. It also assumes that the IRA which will be set up and
maintained in the name of Taxpayer B for the benefit of Taxpayer B will meet the requirements
of Code section 408.

Please note that this ruling letter does not address the issues, if any, which arise under the
“New” Proposed Regulations under Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) which were published
in the March 12, 2001 Internal Revenue Bulletin at 2001-1 1.R.B. 865.

This ruling is directed solely to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.



Pege 8

200208031

Pursuant to a power of atorney on tile in this office, the original of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

Frances V. Sloan
Manager,
Employee Plans
Technica Group 3
Tax Exempt and Government
Entities Division
Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437




