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Dear

This is in response to your letter dated July 10, 2000, requesting rulings on
behalf of Taxpayer regarding the application of the tax benefit rule and section 4976 of
the Internal Revenue Code to the transaction described below.

FACTS

Taxpayer is a domestic corporation organized to construct, own, and operate an
electric power generating plant. Taxpayer is subject to the jurisdiction of the Federal
Energy Regulatory Commission (“FERC”). Taxpayer has two groups of employees:

“bargaining unit employees” and “non-bargaining employees.” Taxpayer provides life
insurance and health insurance coverage to both active and retired employees.
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Originally, Taxpayer accounted for such expenses on a “pay-as-you-go” basis.
In year a, implementing a new accounting standard, Taxpayer began accruing amounts
attributable to “post-employment benefits other than pensions” prior to the time the
expenses were incurred; at the same time, FERC authorized Taxpayer to recover
amounts attributable to both current and prior accruals from its ratepayers. An
actuarial report was prepared for Taxpayer with respect to Taxpayer’s obligation to
provide retiree benefits to both its bargaining unit employees and its non-bargaining
employees.

In order to receive the amounts recovered from its ratepayers, Taxpayer
established trusts under two voluntary employee benefits associations (VEBAS):
Bargaining Unit VEBA and Non-Bargaining VEBA. Although the trusts contain amounts
for payment of both active and retiree benefits, the respective trust agreements require
amounts contributed for payment of retiree benefits to be separately accounted for and
used solely for that purpose. Taxpayer represents that the Non-Bargaining VEBA does
not fund benefits for any of its employees who are classified as “key employees” within
the meaning of section 416(i) of the Code. Taxpayer represents that the Bargaining
Unit VEBA is maintained pursuant to a collective bargaining agreement within the
meaning of the term in section 419A(f)(5)(A) of the Code.

For the years a through b, Company contributed to the Non-Bargaining VEBA
the amounts it received from its ratepayers for the active and retiree benefits for the
non-bargaining employees. The total amount contributed for the non-bargaining retiree
benefits was x dollars. Taxpayer represents that it calculated and took deductions on
its corporate return based on the account limit requirements of section 419A(c) of the
Code. The total amount of the deductions taken for those years was y dollars, an
amount less than the actual contributions.

For the years a through b, Company contributed to the Bargaining Unit VEBA
the total amount it received from its ratepayers for the active and retiree benefits for the
bargaining unit employees. The total amount contributed for the bargaining unit retiree
benefits was z dollars. Taxpayer took deductions on its corporate return for the full
amount of the contributions in the taxable year in which the contributions were made.

Due to unexpectedly high investment returns, the amount of assets contained in
the Non-Bargaining VEBA and allocated for payment of the non-bargaining retiree
benefits now substantially exceeds the present value of Taxpayer’'s expected future
obligations with respect to providing such benefits. Similarly, the amount of assets
contained in the Bargaining Unit VEBA and allocated for payment of the bargaining unit
retiree benefits now substantially exceeds the present value of Taxpayer’'s expected
future obligations with respect to providing such benefits. An actuarial report has been
prepared on behalf of Taxpayer with respect to the overfunding. The amount of
overfunding for the Non-Bargaining VEBA was calculated by subtracting Taxpayer’s
expected future obligation to provide retiree benefits to its non-bargaining unit
employees from the total assets contained in the Non-Bargaining VEBA and allocated
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for the provision of retiree benefits. A similar calculation of the overfunded amount was
made for the Bargaining Unit VEBA. As of January 1 of year c, the overfunded amount
for the Non-Bargaining VEBA is less than the difference between Taxpayer's total
contributions to that VEBA for retiree benefits and the total deductions taken by
Taxpayer for such contributions. The overfunded amounts of both VEBAs are to be
recalculated annually.

Taxpayer now proposes to use a portion of the overfunded amount in the Non-
Bargaining VEBA and the Bargaining Unit VEBA to pay for health and welfare claims
and expenses for its active non-bargaining unit employees and its active bargaining unit
employees, respectively. To do this, the Taxpayer proposes to amend the provisions of
the trust agreements to provide that the Non-Bargaining overfunded amount and the
Bargaining Unit overfunded amount, respectively, determined as of the beginning of
each year, may be used during that year for the payment of health and welfare claims
and expenses for the active non-bargaining unit and the active bargaining unit
employees. In addition, Taxpayer has represented that it will receive approval from
FERC prior to the use of the overfunded amounts for benefits for the active employees.

With respect to the Non-Bargaining VEBA, Taxpayer proposes to pay for the
benefits for the active non-bargaining unit employees only from that portion of the
overfunded amount attributable to contributions for which Taxpayer has not taken a
deduction under section 419 of the Code. More specifically, Taxpayer will not pay for
health and welfare claims and expenses for active non-bargaining unit employees from
that portion, if any, of the overfunded amount held by the Non-Bargaining VEBA
consisting of contributions for which a deduction has already been taken under section
419 (or will be taken for the current taxable year), nor will it pay such claims and
expenses from any earnings that have accumulated on that portion. For this purpose,
Taxpayer will assume that all contributions allocated to the separate account for retiree
benefits for which it has already taken (or will take in the current taxable year) a
deduction under section 419, and earnings thereon, are allocated and used first to pay
for the retiree benefits, and therefore that all amounts attributable to contributions for
which Taxpayer has not taken a deduction under section 419 are allocable first to the
overfunded amount.

RULINGS REQUESTED
You have requested rulings that the proposed transaction will not cause
Taxpayer to recognize any taxable income under the tax benefit rule and that it will not
cause Taxpayer to incur excise tax under section 4976 of the Code.

LAW AND ANALYSIS

Section 61(a) of the Code provides that, unless otherwise excepted, gross
income includes all income from whatever source derived.



PLR-117726-00

Section 111(a) of the Code provides that gross income does not include income
attributable to the recovery during the taxable year of any amount deducted in any prior
taxable year to the extent such amount did not reduce the amount of tax imposed by
Chapter 1 of the Code. That section, in part, codifies the "tax benefit rule”. Generally,
the tax benefit rule requires the inclusion in income of certain amounts that were
deducted in a prior year and that generated a tax benefit through a reduction in the
amount of tax liability in the prior tax year. Estate of Block v. Comm'r, 39 B.T.A. 338
(2939), aff'd sub nom. Union Trust Co. v. Comm’r, 111 F.2d 60 (7th Cir. 1939), cert.
denied, 311 U.S. 658 (1940); Rev. Rul. 85-186, 1985-2 C.B. 84. In Hillsboro Nat'l Bank
v. Comm'r, 460 U.S. 370 (1983), the Supreme Court held, in part, that income may
arise under the tax benefit rule even though there is no actual recovery of funds that
were previously deducted, if an event occurs that is "fundamentally inconsistent™ with
the premise on which a deduction was taken in a prior year.

Section 419 of the Code provides rules with respect to the tax treatment of
“welfare benefit funds.” Section 419(e)(1) defines the term “welfare benefit fund” to
include any fund through which the employer provides welfare benefits to employees or
their beneficiaries. The term “fund” is defined in section 419(e)(3) to include an
organization described in section 501(c)(9) of the Code.

Section 419(a) of the Code provides that contributions paid or accrued by an
employer to a welfare benefit fund shall not be deductible under Chapter 1 of the Code,
but if they would otherwise be deductible, shall be deductible under section 419 for the
taxable year in which paid, but subject to the limitation of section 419(b).

Section 419(b) of the Code provides that the amount of the deduction for any
taxable year shall not exceed the welfare benefit fund’s “qualified cost” for the taxable
year. Under section 419(c)(1), the term “qualified cost” means, with respect to any
taxable year, the sum of (A) the “qualified direct cost” for such taxable year, and (B)
subject to the limitation of section 419A(b), any addition to a “qualified asset account”
for the taxable year, reduced by the fund’s after-tax income for the taxable year.

Section 419(c)(3) of the Code defines “qualified direct cost” to mean, with
respect to any taxable year, the aggregate amount (including administrative expenses)
that would have been allowable as a deduction to the employer with respect to the
benefits provided during the taxable year, if (i) such benefits were provided directly by
the employer, and (ii) the employer used the cash receipts and disbursements method
of accounting.

Section 419(d) of the Code provides that if the amount of the contributions paid
by the employer during any taxable year to a welfare benefit fund exceeds the
limitations of section 419(b), the excess shall be treated as an amount paid by the
employer to such fund during the succeeding taxable year.
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Section 419A(a) of the Code defines “qualified asset account” to mean any
account consisting of assets set aside to provide for the payment of disability benefits,
medical benefits, SUB or severance pay benefits, or life insurance benefits.

Section 419A(b) of the Code provides that no addition to any “qualified asset
account” may be taken into account under section 419(c)(1)(B) to the extent such
addition results in the amount in that account exceeding the “account limit.” Pursuant to
section 419A(c)(1), except as otherwise provided in that subsection, the “account limit”
for any “qualified asset account” for any taxable year is the amount reasonably and
actuarially necessary to fund (A) claims incurred but unpaid (as of the close of the
taxable year) for benefits referred to in subsection (a) of section 419A, and (B)
administrative costs with respect to such claims.

Section 419A(c)(2) of the Code provides that the “account limit” for any taxable
year may include a reserve funded over the working lives of the covered employees
and actuarially determined on a level basis (using assumptions that are reasonable in
the aggregate) as necessary for (A) post-retirement medical benefits to be provided to
covered employees (determined on the basis of current medical costs), or (B) post-
retirement life insurance benefits to be provided to covered employees.

Section 419A(f)(5)(A) of the Code provides that no account limit shall apply in the
case of any qualified asset account under a separate welfare benefit fund established
pursuant to a collective bargaining agreement.

Section 1.419A-2T, Q&A-2, of the regulations provides that contributions to a
welfare benefit fund maintained pursuant to one or more collective bargaining
agreements and the reserves of such a fund generally are subject to the rules of
section 419, 419A, and 512. However, neither contributions to nor reserves of such
collectively bargained welfare benefit fund shall be treated as exceeding the otherwise
applicable limits of section 419(b), 419A(b), or 512(a)(3)(E) until a specified time after
final regulations concerning limits for collectively bargained plans are issued. No final
regulations have yet been issued.

Section 4976(a) of the Code imposes an excise tax on an employer equal to
100% of any disqualified benefit provided by an employer-maintained welfare benefit
fund.

Section 4976(b)(1)(C) of the Code provides that the term "disqualified benefit"
includes any portion of a welfare benefit fund reverting to the benefit of the employer.

Section 4976(b)(3) of the Code provides that section 4976(b)(1)(C) shall not
apply to any amount attributable to a contribution to a welfare benefit fund that is not
allowable as a deduction under section 419 for the taxable year or any prior taxable
year (and that contribution shall not be included in any carryover under section 419(d)).

The proposed transaction for the Bargaining Unit VEBA involves paying for the
benefits for the active bargaining unit employees from amounts attributable to
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contributions for which Taxpayer has previously taken a deduction pursuant to section
419A(f)(5)(A) of the Code. As stated above, the tax benefit rule is implicated when a
taxpayer has taken a deduction in a prior year, and in a subsequent year an event
occurs that is fundamentally inconsistent with the premise of the deduction. The rule
protects the Government and taxpayers from the adverse effects of reporting a
transaction on the basis of assumptions that an unforeseen event in a subsequent year
proves to have been erroneous. However, not every unforeseen event will require the
taxpayer to report income in the amount of the prior deduction. Rather, the tax benefit
rule will "cancel out" a prior deduction only when the subsequent event is indeed
"fundamentally inconsistent with the premise on which the deduction was based. That
s, if that event had occurred within the same taxable year [as the deduction], it would
have foreclosed the deduction.” Hillsboro, 460 U.S. at 383-84 [footnote omitted]. The
facts and circumstances of each case must be considered "in light of the purpose and
function of the provisions granting the deductions.” Id. at 385.

In computing Taxpayer’s deduction for contributions to the Bargaining Unit
VEBA, those contributions are not treated as exceeding the qualified cost limitation of
section 419(b) of the Code. As a result, if the proposed transaction had occurred within
the same taxable year as the deduction, the deduction would not have been
foreclosed. Thus, the proposed transaction is not fundamentally inconsistent with the
premise on which the deduction was based, and the tax benefit rule does not require
Taxpayer to include any amounts in income as a result of use of the Bargaining Unit
VEBA's overfunded amount being used to provide medical and life insurance benefits
to the active bargaining unit employees.

Further, the proposed transaction for the Bargaining Unit VEBA will not result in
an excise tax under section 4976 of the Code. The proposed transaction for the
Bargaining Unit VEBA solely involves using assets set aside for the payment of
collectively bargained post-retirement health and welfare benefits instead for the
payment of collectively bargained health and welfare benefits for active employees.
Under these circumstances, there is no reason to view the proposed transaction as a
reversion to the employer for purposes of the tax imposed by section 4976 of the Code
since excess assets will continue to be used for the payment of collectively-bargained-
for qualifying benefits.

The proposed transaction for the Non-Bargaining VEBA involves paying for the
benefits for the active non-bargaining unit employees only from that portion of the
overfunded amounts attributable to contributions for which Taxpayer has not yet taken
a deduction. The tax benefit rule and section 111 of the Code are irrelevant to the
proposed transaction involving the Non-Bargaining VEBA. The proposed use of
amounts in the Non-Bargaining VEBA cannot be fundamentally inconsistent with the
premise on which a deduction was taken in a prior year because no deduction with
respect to the amounts to be used was ever taken. Therefore, the proposed transaction
should not result in the realization or recognition of gross income by Taxpayer under
section 61.
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Further, the proposed transaction for the Non-Bargaining VEBA will not result in
an excise tax under section 4976 of the Code. A payment that reverts to the benefit of
an employer is not a disqualified benefit under section 4976 to the extent it is
attributable to an employer contribution with respect to which no deduction is allowable
under section 419 for the current or any prior taxable year. Section 4976(b)(3) of the
Code. The amounts allocated to post-retirement benefits that will be used instead for
benefits for the active non-bargaining unit employees will consist only of amounts
attributable to contributions for which no deduction is allowable for the current year or a
prior year under section 419 of the Code. These amounts will therefore not be treated
as reverting to the benefit of the employer for purposes of section 4976 of the Code.

Based on the information submitted, and the representations made therein, we
rule as follows:

(1) The proposed transactions will not result in income to Taxpayer under the
tax benefit rule.

(2) The proposed transactions will not cause Taxpayer to incur an excise tax
under section 4976 of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent. Except as specifically
ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax consequences of the
transaction described above under any provision of the Code. Specifically, no opinion
Is expressed about whether the welfare benefit fund was established pursuant to a
collective bargaining agreement, nor about whether any previous deductions taken by
Taxpayer were allowable.

Sincerely,
MARK SCHWIMMER
Senior Technical Reviewer
Division Counsel/Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Governmental Entities)
Enclosures:
Copy of this letter
Copy for section 6110 purposes



