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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE

WASHINGTON, D.C. 20224 2 0 0 2 0 6 0 5 6

Contact Person:

Identification Number:

Telephone Number:

LEGEND:
M =

N =

Employer Identification Number:

Dear Sir or Madam:

This is in reply to your letter of October 6,2000, as modified by your letter of November 5,
2001,  concerning your proposed merger with and the transfer of your assets to M, a newly
established welfare benefit plan.

You were established by N pursuant to a collective bargaining agreement to provide lump
sum termination and dismissal benefits to employees of N and their beneficiaries. You are
recognized as exempt from federal income tax as an organization described in section
5Ol(c)(17) of the Internal Revenue Code.

M, the newly established welfare benefit plan, was also established pursuant to a
negotiated agreement between the union and N. N has been recognized as exempt as a
voluntary employees beneficiary association (VEBA) as that term is described in section
501 (c)(9) of the Code.

N has experienced business difficulties and has negotiated with the union, which
represents its employees, a voluntary early retirement severance package. M’s role will be to
reimburse health care premiums for certain of N’s employees who elect to take early retrrements
as provided for in the Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act (COBRA ). This will be
the sole benefit provided by M and it is expected the payments will be made for six months or
until such time that COBRA coverage would cease. Thereafter it is expected that M may be
expanded to provide for the payment of various other qualifying section 501(c)(9) benefits.

Pursuant to the plan you will pay all your outstanding administrative and similar costs and
then merge with M and transfer your remaining assets to M. You have represented that as of
the date of the merger you will have no outstanding obligations or liabilities. You have also
represented that the individuals receiving these payments shall generally be the same
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employees currently covered by you or their dependents or designated beneficiaries. No part of
your net earnings shall inure to the benefit of any private shareholder or individual. Nor will any
of the funds be in a position to be used by N for any private purpose.

You have requested the following rulings:

1, You will continue to qualify for exemption as a supplemental unemployment benefit
trust under section 5Ol(c)(l7)  during the merger and transfer of the surplus assets to
the VEBA.

2. The merger, as well as the transfer of the surplus assets from the fund to the VEBA will
not result in any portion of a welfare benefit fund reverting to the benefit of N within the
meaning of section 4976(b)(l)(C) of the Code and therefore, will not subject N to.the
excise tax imposed by section 4976(a) of the Code.

3. The merger and transfer of your surplus assets to M will not adversely affect the tax
exempt status of M in the future.

Section 501 (c)(9) of the Code provides for the exemption from federal income tax of
voluntary employees’ beneficiary associations providing for the payment of life, sick, accident, or
other benefits to the members of such association or their dependents or designated
beneficiaries if no part of the net earnings of such association inures (other than through such
payments) to the benefit of any private shareholder or individual.

Section 1.501 (c)(9)-l  of the Income Tax Regulations provides that for an organization to be
described in section 501(c)(9),  it must be an employees’ association; membership in the
association must be voluntary; the organization must provide for the payment of life, sick,
accident, or other benefits to its members; and there can be no inurement (other than by
payment of permitted benefits) to the benefit of any private shareholder or individual.

Section 1.501(c)(9)-4(a) of the regulations provides that no part of the net earnings of an
employees’ association may inure to the benefit of any private shareholder or individual other
than through the payment of permissible benefits. Whether prohibited inurement has occurred
is a question to be determined with regard to all the facts and circumstances.

Section 1501(c)(9)-4(d)  of the regulations provides that it will not constitute prohibited
inurement if, on termination of a plan established by an employer and funded through an
association described in section 501(c)(9), any assets remaining in the association, after the
satisfaction of all liabilities to existing beneficiaries of the plan, are applied to provide, either
directly or through the purchase of insurance, life, sick, accident or other beneftts  within the
meaning of section 1501(c)(9)-3  pursuant to criteria that do not provide for disproportionate
benefits to officers, shareholders, or highly compensated employees of the employer. Similarly,
a distribution to members upon the dissolution of the association will not constitute prohibited
inurement if the amount distributed to members are determined pursuant to the terms of a
collective bargaining agreement or on the basis of objective and reasonable standards which do
not result in either unequal payment to similarly situated members or in disproportionate
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payments to officers, shareholders, or highly compensated employees of any employer
contributing to or other funding the employees’ association. Except as otherwise provided in the
first sentence of this paragraph, if the association’s corporate charter, articles of association,
trust instrument or other written instrument by which the association was created, as amended
from time to time, provides that on dissolution its assets will be distributed to its member’s
contributing employers, or if in the absence of such provision the law of the state in which the
association was created provides for such distribution to the contributing employers, the
association is not described in section 501(c)(9).

Section 501 (c)(17)(A)  of the Code provides for the exemption from federal income tax of
a trust or trusts forming part of a plan to provide for the payment of supplemental unemployment
compensation benefits, if, under the plan, it is impossible, at any time prior to the satisfaction of
all liabilities with respect to employees under the plan, for any part of the corpus or income to be
(within the taxable year or thereafter) used for, or diverted to, any purpose other than the
providing of supplemental unemployment compensation benefits.

Section 501 (c)(17)(D) of the Code defines ‘supplemental unemployment compensation
benefits’ as “(i) benefits paid to an employee because of his involuntary separation from the
employment of the employer (whether or not such separation is temporary) resulting directly
from a reduction in force, the discontinuance of a plant or operation, or other similar conditions
and (ii) sick and accident benefits subordinate to the benefits described in clause (i).”

Section 1.501 (c)(l 7)-l (a)(4) of the regulations provides that the payment of any
necessary or appropriate expenses in connection with the administration of a plan providing
supplemental unemployment compensation benefits shall be considered a payment to provide
such benefits and shall not affect the qualification of the trust.

Section 1.501 (c)(17)-1 (b)(l) of the regulations defines supplemental unemployment’
compensation benefits to be “benefits paid to an employee because of his involuntary
separation from the employment of the employer, whether or not such separation is temporary,
but only when such separation is one resulting directly from a reduction in force, the
discontinuance of a plant or operation, or other similar conditions.”

Section 4976(a) of the Code imposes an excise tax on an employer equal to 100 percent
of any disqualified benefit provided by an employer-maintained welfare benefit fund.

Section 4976(b)(l)(C) of the Code defines a “disqualified benefit” to include any portion
of a welfare benefit fund reverting to the benefit of the employer.

The information submitted establishes that after you have paid all necessary
administrative expenses, you will merge with and all your remaining funds will be transferred to
a qualifying section 501(c)(9) VEBA. This VEBA will pay COBRA health care benefits to those
employees of N who have elected to take voluntary early retirement. In the future you expect
the new VEBA to provide other benefits which you represent will be qualifying section 501(c)(9)
benefits.

---
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Accordingly, based on the information submitted we rule that:

1. You will continue to qualify for exemption as a supplemental unemployment benefit
trust under section 501(c)(17) during the merger and transfer of the surplus assets to
the VEBA.

2. The merger, as well as the transfer of the surplus assets from the fund to the VEEA
will not result in any portion of a welfare benefit fund reverting to the benefit of N
within the meaning of section 4976(b)(l)(C) of the Code and therefore, will not
subject N to the excise tax imposed by section 4976(a) of the Code.

3. The merger and transfer of your surplus assets to M will not adversely affect the tax
exempt status of M in the future.

This ruling is based on the understanding that there will be no material changes in the
facts upon which it is based. Any such change should be reported to the Ohio TE/GE Customer
Service office. Because this letter could help resolve any questions concerning your federal
income tax status, it should be kept in your permanent records.

This ruling is directed only to the organization that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter. For other matters, including questions
concerning reporting requirements, please contact the Ohio TE/GE Customer Service office at
877-829-5500 (a toll free number).

Sincerely yours,

~&ii@d) Ttrrell M. Berkovsky
Terre11 M. Berkovsky
Manager, Exempt Organizations

Technical Group 2


