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Dear 

This responds to your letter of July 6, 2001, on behalf of Employer.  You requested
rulings concerning the federal income tax treatment of long-term disability benefits paid
through the Plan under sections 104(a)(3) and 105 of the Internal Revenue Code (the
Code).

You represent that the Plan is a fully non-contributory employee welfare benefit plan
providing long-term disability coverage under a group insurance policy for all eligible
employees.  Under the plan as currently written, Employer pays the entire cost for each
employee’s long-term disability coverage.  To enhance the long-term disability benefit
for its’ employees, Employer proposes to amend the Plan to provide non-taxable
proceeds from the Plan for the participants (the Amended Plan).  Under the Amended
Plan, Employer will continue to make the premium payments for the disability insurance
for each participant and then include the amount of the premium paid, in each
participant’s taxable wages  in the year the payments are made.  Additionally, Employer
will provide each participant with a one-time cash payment equal to the approximate
additional tax resulting from the inclusion of the amount of the premium payments in
taxable wages.

Section 104(a)(3) of the Code provides that except in the case of amounts attributable
to (and not in excess of) deductions allowed under section 213 for any prior taxable
year, gross income does not include amounts received through accident or health
insurance (or through an arrangement having the effect of accident or health insurance)
for personal injuries or sickness (other than amounts received by an employee to the
extent such amounts are attributable to contributions by the employer which were not
includible in the gross income of the employee, or are paid by the employer). 

Section 1.104-1(d) of the Income Tax Regulations states that if an individual purchases
a policy of accident or health insurance out of his own funds, amounts received
thereunder for personal injuries or sickness are excludable from his gross income under
section 104(a)(3). Conversely, if an employer is either the sole contributor to such a
fund, or is the sole purchaser of a policy of accident or health insurance for his
employees, the exclusion provided under section 104(a)(3) does not apply to any
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amounts received by his employees through such fund or insurance.

Amounts received by an employee through accident or health insurance for personal
injuries or sickness must be included in gross income under section 105(a) of the Code
to the extent such amounts (1) are attributable to contributions by the employer which
were not includible in the gross income of the employee, or (2) are paid by the
employer. 

In Bouquet v. Commissioner, T.C. Memo. 1994-212, 67 T.C.M. 2959 (1994), the
taxpayer’s employer paid the premium for long-term disability insurance and the
taxpayer reimbursed his employer. The insurance policy stated that the employer was
"nothing more than an agent or conduit which paid the premiums nominally and then
collected the premium payments from employees themselves." In addition, the
employees signed agreements to recompense the corporation for these disbursements.
The court in Bouquet concluded that the disability benefits received by the taxpayer
were attributable to employee contributions and were thus excludable from the
taxpayer’s gross income under section 104(a)(3) of the Code. 

Participants in the Amended Plan will have long-term disability benefits that are
attributable to contributions by the employer which will be included in the gross income
of participants. Effectively, therefore, Employer is acting as a conduit for the payment of
premiums for the long-term disability coverage by the participants with after-tax dollars. 
 
Based on the information submitted and the representations made, we conclude as
follows:

(1) Long-term disability coverage purchased under the Amended Plan will not be
attributable to contributions by Employer for purposes of section 104(a)(3) and 105 of
the Code.
  
(2) The long-term disability benefits received by participants covered under the
Amended Plan will be excludable from the participants’ gross income under section
104(a)(3) of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,
Felix Zech
Assistant Chief, Health and Welfare Branch
Office of Division Counsel/
Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)


