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SUBJECT: CREDIT FOR INCREASING RESEARCH ACTIVITIES

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated August 14, 2001.
In accordance with I.R.C. 8 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be
cited as precedent.

LEGEND

Taxpayer:

Research Buildings: Taxpayer’s research buildings located in
Year 1: Taxable year ended

Year 2: Taxable year ended

Year 3: Taxable year ended

ISSUE

Whether certain amounts incurred by Taxpayer for utilities used in the Research
Buildings are qualified research expenses under section 41.

CONCLUSION

None of the amounts incurred by Taxpayer for utilities used in the Research
Buildings are qualified research expenses under section 41 because Taxpayer has
not established that the special character of the qualified research required
additional extraordinary expenditures for utilities.
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FACTS

Taxpayer is currently under examination for Year 1, Year 2, and Year 3. One issue
Is Taxpayer’s computation of the credit for increasing research activities under
section 41. For each year under examination, Taxpayer’'s per square foot utilities
expenses in the Research Buildings exceeded the per square foot utilities expenses
in its buildings where qualified research was not performed (Non-Research
Buildings). In computing the credit, Taxpayer included certain amounts incurred for
utilities used in the Research Buildings. Taxpayer used the following methodology
to determine those amounts:

Step 1. Taxpayer determined its utilities expenses per square foot in the Non-
Research Buildings.

Step 2: Taxpayer determined its utilities expenses per square foot in the Research
Buildings.

Step 3: Taxpayer subtracted the per square foot utilities expenses for the Non-
Research Buildings from the per square foot utilities expenses for the Research
Buildings.

Step 4: Taxpayer multiplied the difference by the number of square feet in the
Research Buildings to determine the utilities expenses for the Research Buildings
included as qualified research expenses.

In sum, Taxpayer treated the additional per square foot utilities expenses for the
Research Buildings as qualified research expenses eligible for the credit under
section 41.

LAW

Section 41(a) provides that the research credit for the taxable year is an amount
equal to the sum of (1) 20 percent of the excess (if any) of (A) the qualified
research expenses for the taxable year, over (B) the base amount, and (2) 20
percent of the basic research payments determined under section 41(e)(1)(A).

Section 41(b)(1) defines the term “qualified research expenses” to mean the sum of
the following amounts that are paid or incurred by the taxpayer during the taxable
year in carrying on any trade or business of the taxpayer: (A) in-house research
expenses, and (B) contract research expenses.

Section 41(b)(2)(A)(ii) provides that the term “in-house research expenses” includes
any amount paid or incurred for supplies used in the conduct of qualified research.
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Section 41(b)(2)(C) defines the term "supplies” to mean any tangible property other
than (i) land or improvements to land, and (ii) property of a character subject to the
allowance for depreciation.

Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(1) of the Income Tax Regulations provides that
expenditures for supplies or for the use of personal property that are indirect
research expenditures or general and administrative expenses do not qualify as in-
house research expenses.

Treas. Reg. 8 1.41-2(b)(2)(i) provides that in general, amounts paid or incurred for
utilities such as water, electricity, and natural gas used in the building in which
qualified research is performed are treated as expenditures for general and
administrative expenses.

Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(2)(ii) provides that to the extent the taxpayer can establish
that the special character of the qualified research required additional extraordinary
expenditures for utilities, the additional expenditures shall be treated as amounts
paid or incurred for supplies used in the conduct of qualified research. For
example, amounts paid for electricity used for general laboratory lighting are treated
as general and administrative expenses, but amounts paid for electricity used in
operating high energy equipment for qualified research (such as laser or nuclear
research) may be treated as expenditures for supplies used in the conduct of
gualified research to the extent the taxpayer can establish that the special character
of the research required an extraordinary additional expenditure for electricity.

H.R. Rep. No. 97-201, at 116-18 (1981), provides an extensive discussion of in-
house research expenses:

The first category of in-house research expenditures qualifying
for the new credit consists of wages paid or incurred to an employee
for qualified services performed by such employee.

As a general rule, wages enter into the credit computation only
to the extent paid for that portion of the services performed by an
employee of the taxpayer which is performed in conducting research
(as defined above). For example, if an employee spends part of his or
her time during the year conducting research, part of the time engaged
in production or marketing activities, and part of the time providing
general or administrative services, only the amount of wages actually
paid for services performed in conducting research enters into the
credit computation. The allocation of wages between conducting
research and other services is to be made in a consistent manner, in
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accordance with Treasury regulations, on the basis of time or other
appropriate factors.

Since only wages paid for qualified services enter into the credit
computation, no amount of wages paid for overhead or for general and
administrative services, or of indirect research wages, qualifies for the
new credit. Thus, no amount of overhead, general and administrative,
or indirect wage expenditures is eligible for the new credit, even if such
expenditures relate to the taxpayer’s research activities, and even if
such expenditures may qualify for section 174 deduction elections or
may be treated as research expenditures for accounting and financial
purposes. By way of illustration, expenditures not eligible for the credit
include such items as wages paid to payroll personnel for preparing
salary checks of laboratory scientists, wages paid for accounting
services, and wages paid to officers and employees of the taxpayer
who are not engaged in the conduct of research although engaged in
activities (such as general supervision of the business or raising
capital for expansion) which in some manner may be viewed as
benefiting research activities.

Other in-house expenditures

General rules

The second category of in-house research expenditures eligible
for the incremental credit consists of amounts paid or incurred for
supplies used in the conduct of qualified research. The provision
defines the term “supplies” to mean any tangible property other than
(a) land or improvements to land or (b) property of a character subject
to the allowance for depreciation. Property which is of a character
subject to the depreciation allowance is not eligible for the credit
whether or not amounts of depreciation are deductible during the year
and whether or not the cost of such property can be “expensed.”

The final category of in-house research expenditures eligible for
the incremental credit consists of amounts paid or incurred for the right
to use personal property in the conduct of qualified research, if such
amounts are paid to a person other than the taxpayer. Intercompany
charges for the right to use personal property in the conduct of
research are not eligible for the credit.

Reqguirements for qualification

Determinations of whether and to what extent research
expenditures of a taxpayer qualify under the second or third categories
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of in-house research expenditures are to be made in accordance with
the rules, described and illustrated above, applicable in determining
whether and to what extent wage expenditures qualify for the credit.
Thus, for example, the credit is not available for expenditures for
supplies, or for the use of personal property, if such expenditures
constitute indirect research expenditures, or if such expenditures
constitute or are part of general and administrative costs or overhead
costs (such as utilities).

By way of illustration, supplies eligible for the credit include
supplies used in experimentation by a laboratory scientist, in the
entering by a laboratory assistant of research data into a computer as
part of the conduct of research, or in the machining by a machinist of a
part of an experimental model. On the other hand, supplies used in
preparing salary checks of laboratory scientists or in performing
financial or accounting services for the taxpayer (even if related to
individuals engaged in research) are not eligible for the new credit.

ANALYSIS

Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(1) and (b)(2)(i) provides the general rule that utilities
expenses are expenditures for general and administrative expenses and do not
gualify as in-house research expenses. This provision is consistent with the
legislative history of section 41. H.R. Rep. No. 97-201, at 118 (1981), states that
“the credit is not available for expenditures for supplies . . . if such expenditures
constitute or are part of general and administrative costs or overhead costs (such
as utilities).”

Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(2)(ii) provides the following example to illustrate the
general rule: “[A]lmounts paid for electricity used for general laboratory lighting are
treated as general and administrative expenses . . ..”

Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(2)(ii) further provides a limited exception to the general rule
for extraordinary expenditures. To qualify for this limited exception, a taxpayer
must establish the following:

(1) that the qualified research is of a “special character,”

(2) that the special character of the qualified research “required” the utilities
expenses, and

(3) that the required utilities expenses are both “additional” and “extraordinary.”

Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(2)(ii) provides the following example to illustrate this limited
exception:
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[A]mounts paid for electricity used in operating high energy equipment
for qualified research (such as laser or nuclear research) may be
treated as expenditures for supplies used in the conduct of qualified
research to the extent the taxpayer can establish that the special
character of the research required an extraordinary additional
expenditure for electricity.

The law presumes that Taxpayer’s utilities expenses are general and administrative
expenses not included in the computation of the credit, unless Taxpayer can
establish that the special character of the qualified research required additional
extraordinary expenditures for utilities.

In this case, Taxpayer presumes that any additional utilities expenses per square
foot for the Research Buildings are automatically additional extraordinary
expenditures for utilities required by the special character of the qualified research
and included in the computation of the credit. Taxpayer may have established
additional utilities expenses for the Research Buildings, but Taxpayer has not
established that the additional utilities expenses were extraordinary or required by
the special character of the qualified research. Instead, Taxpayer has adopted an
arbitrary methodology that seeks to construe as qualifying supplies what would
otherwise be nonqualifying expenses. This methodology ignores the explicit terms
of the statute, the regulations, and the legislative history.

Because Taxpayer has not established that the special character of the qualified
research required additional extraordinary expenditures for utilities as required by
Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(2)(ii), the amounts incurred by Taxpayer for utilities used in
the Research Buildings are treated as expenditures for general and administrative
expenses under Treas. Reg. 8§ 1.41-2(b)(2)(i). Expenditures for general and
administrative expenses do not qualify as in-house research expenses under Treas.
Reg. 8§ 1.41-2(b)(1). Accordingly, the amounts incurred by Taxpayer for utilities
used in the Research Buildings are not qualified research expenses under

section 41(b)(1) and are not eligible for the credit for increasing research activities
under section 41.*

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this
writing may have an adverse effect on privileges, such as the attorney client
privilege. If disclosure becomes necessary, please contact this office for our views.

! This Field Service Advice addresses only the methodology used by Taxpayer to
determine its utilities expenses for the Research Buildings included as qualified
research expenses. We provide no opinion as to whether Taxpayer’s activities at the
Research Buildings constitute qualified research activities under section 41(d).
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Please call if you have any further questions.

By: LESLIE H. FINLOW
Chief, Branch 7
(Passthroughs and Special Industries)



