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ISSUE:  For purposes of a claim for equitable relief under section 6015(f) of the Internal
Revenue Code, was the Taxpayer’s outstanding tax liability for Year 1 paid on or before
April 15 of Year 3?

CONCLUSION:  Under the facts set forth below, the Year 1 liability was not paid on or
before April 15 of Year 3.    

FACTS:

The Service informed the Taxpayer in a final notice dated Date 1 that Taxpayer was
entitled to equitable relief under section 6015(f) regarding a joint liability on the Year 1
return Taxpayer filed with Taxpayer’s then spouse.  The notice stated in relevant part
that if the Taxpayer had already paid the liability, equitable relief would only apply if
payment occurred between July 22, 1998 and April 15, 1999.    
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The Taxpayer timely filed a Year 2 individual federal income tax return; this return was
received by the Service on Date 2.  The Year 2 return reflected an overpayment of $a. 
Specifically, this amount was attributable to withheld income tax and to an earned
income tax credit.  

The Service processed the Taxpayer’s Year 2 return after April 15 of Year 3.  Pursuant
to this processing, the Service on or after Date 3 authorized the Year 2 overpayment to
be credited against the Year 1 liability.  The Year 2 overpayment was applied in full
toward the Year 1 liability.  

LAW AND ANALYSIS:

Section 6015 generally provides that individuals who have filed joint returns may, if eligible,
elect to be relieved from liability under section 6015(b) (available to all joint filers) and
section 6015(c) (available to joint filers who are no longer married, legally separated, or no
longer living together).  In addition, taxpayers who have filed joint returns may request
equitable relief from joint and several liability under section 6015(f).

Section 6015(g) provides, in part, that credit or refund shall be allowed or made to the
extent attributable to the application of section 6015.  Section 6015(g) further provides that
refunds are not authorized under section 6015(c).   

Section 3201(g) of the IRS Restructuring and Reform Act of 1998, Pub. L 105-206 (July
22, 1998), provides in part that the provisions of section 6015 apply to liabilities arising
before July 22, 1998 that remain unpaid as of that date.

Section 6401(b)(1) provides that if the amount allowable as refundable credits exceeds the
tax imposed by subtitle A, then the amount of such excess shall be considered an
overpayment.

Section 6402(a) provides, in part, that in the case of any overpayment the Secretary, within
the applicable period of limitations, may credit the amount of such overpayment, including
any interest allowed thereon, against any liability in respect of an internal revenue tax on
the part of the person who made the overpayment.

Generally, an overpayment is treated as arising on the date on which the tax payments first
exceed the correct tax liability for the year.  Section 301.6611-1(b) of the Regulations on
Procedure and Administration provides as follows:

     Except as provided in section 6401(a), relating to assessment and collection after
     the expiration of the applicable period of limitation, there can be no overpayment
     of tax until the entire tax liability has been satisfied.  Therefore, the dates of 
     overpayment of any tax are the date of payment of the first amount which
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     (when added to previous payments) is in excess of the tax liability ... and the dates of
     payment of all amounts subsequently paid with respect to such tax liability.... 

For purposes of applying this regulation, section 301.6611-1(d) provides that the provisions
of section 6513(b) (treating wage withholding during a taxable year as a “tax payment” on
April 15 of the following year) shall apply in determining the date of an overpayment for
purposes of computing interest thereon.

As noted above, the Taxpayer’s overpayment for Year 2 was credited in full toward
payment of the Taxpayer’s  Year 1 tax liability.  The Taxpayer now asserts,  based on
entitlement to equitable relief  for Year 1, that the Year 2 overpayment should be refunded
to the Taxpayer.  The Taxpayer  seeks a refund of $a,  i.e., the portion of the Year 1 liability
offset when the Year 2 overpayment was credited toward that liability.   The Service has
stated that a taxpayer may be granted relief under section 6015(f)  for tax liabilities that
have been paid, but only if payment occurs  between July 22, 1998 and April 15, 1999.
Rev. Proc. 2000-15, 2000-5 I.R.B. 447.  The Taxpayer in the present case is in fact
seeking relief for a liability that has been paid, namely the $a in Year 1 liability paid via
application of the Year 2 overpayment. Therefore, unless that sum of $a was paid
between July 22, 1998 and April 15, 1999, it cannot be refunded to the Taxpayer under
section 6015(f).    

The courts have long held that an outstanding tax liability is considered paid by a credit on
the date the credit is allowed.  United States v. Swift & Co., 282 U.S. 468 (1931).  The
Code is consistent, providing in section 7422(d) that for purposes of civil refund actions,
the credit of an overpayment of any tax in satisfaction of any tax liability shall be deemed
to be a payment in respect of such tax liability at the time such credit is allowed.  Similarly,
section 6407 provides that a credit is “allowed” on the date on which the Secretary first
authorizes the scheduling of an overassessment in respect of any internal revenue tax.

In the present case, there is no basis for concluding that the Service “allowed” or
“authorized” the crediting of the Year 2 overpayment to the Year 1 liability before April 15
of Year 3.  No processing of the Year 2 return occurred until after April 15 of Year 3.  That
is, the Service did not even enter the numbers shown on the Year 2 return onto a tape or
any other recordkeeping system until after April 15 of Year 3.  Absent any processing of
the return, the Service cannot be viewed as allowing to the Taxpayer a credit for an
overpayment shown on that return.  It was not until Date 3 that the Service certified in
writing that the Taxpayer had overpaid the Taxpayer’s income tax liability for Year 2.  

Section 6402 and the underlying regulations authorize the Service to credit an
overpayment against an earlier year’s deficiency, as it did in the present case after April
15 of Year 3.  Section 6402(a) provides in relevant part as follows:  

         In the case of any overpayment, the Secretary, within the applicable period of
         limitations, may credit the amount of such overpayment, including any interest
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         allowed thereon, against any liability in respect of an internal revenue tax on the
         part of the person who made the overpayment....

The regulations under section 6402 provide that when the Service determines that the
payments by a taxpayer exceed the tax shown on the return, the Service  “may make credit
or refund of such overpayment without awaiting examination of the completed return and
without awaiting filing of a claim for refund”.  See section 301.6402-4 of the Procedure and
Administration Regulations.   Until it processes a return, the Service cannot be realistically
viewed as determining that an overpayment exists.  Once the Service makes such a
determination, the regulation quoted above allows it to credit the overpayment to an earlier
year.  No processing occurred in the present case by April 15 of Year 3.  It follows that no
determination of an overpayment and no authorization for the crediting of that overpayment
to Year 1  took place by that date.  Accordingly, under Swift & Co., the payment of $a
toward Taxpayer’s Year 1 liability by application of the Year 2 overpayment did not occur
by April 15 of Year 3.  Revenue Procedure 2000-15 therefore precludes a claim under
section 6015(f) for refund of that amount.        

The Supreme Court recently held that for purposes of the ceiling imposed by section
6511(b)(2)(A) on overpayment refunds or credits, estimated tax payments and wage
withholding  are “paid” on the due date of the taxpayer’s income tax return.  Baral v.   
United States, 528 U.S. 431 (2000).  The Court based this conclusion on section
6513(b)(1) and (2).  These provisions state that for purposes of section 6511 or 6512,
income tax withheld from wages and estimated tax payments are considered paid on the
due date of the return for the year to which such remittances relate.  Baral did not involve
the use of an overpayment to offset tax liability from a previous year.  The Court, therefore,
had no occasion to address the issue of when a prior year’s liability is “paid” by application
of an overpayment, and Baral is not controlling in the present case.  Section 6513(b)(which
the Court relied upon in Baral) treats wage withholding and estimated taxes as “paid” on
the due date of the return only for certain limited purposes not at issue in the present case.

A recent decision by the Court of Federal Claims provides guidance for a situation such as
that of the Taxpayer.  See Donahue v. United States, 33 Fed. Cl. 600, 95-2 U.S.T.C.
(CCH) ¶ 50,390 (1995).  In Donahue, the Service applied  a taxpayer’s 1988 overpayment
against his outstanding tax liability for 1985.  The taxpayer filed his 1988 return in June of
1989, but the Service did not credit the 1988 overpayment to the 1985 liability until July 31,
1989.  Id. at 89,214.  The Court held that the taxpayer “paid” his 1985 liability on the date
(July 31, 1989) that the Service credited the 1988 overpayment to 1985.  Id. at 89,215.
The Court in Donahue, therefore, looked not to the return filing date to set the “payment
date” for the 1985 liability, but to a date that followed successful processing of the return.

Neither party in Donahue specifically argued that the return filing date should constitute the
payment date for the 1985 tax liability.  The Government argued for July 31, 1989 and the
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taxpayer argued that the payment occurred in 1991, after the Government completed its
audit of the taxpayer’s 1988 return.  Nevertheless, the Court’s conclusion that the payment
occurred upon the Service’s crediting of the overpayment to the earlier year was not dicta,
and provides guidance in situations such as the present case.  As noted above, it follows
from the regulations under section 6402 (quoted extensively in Donahue) that “payment”
of a prior year’s liability with a current year overpayment cannot occur before processing
of the current year return.  No such processing occurred in the present case on or before
April 15 of Year 3.

The Service’s transcripts of the taxpayer’s account contain a number of references to April
15 of Year 3 in the context of the Year 2 overpayment and the Year 1 liability.  Some of
these references signify that interest on the Year 1 liability will stop running on April 15 of
Year 3 to the extent that liability was satisfied by the Year 2 overpayment.  None of the
transcript references, however, indicate that the Service allowed a credit for the Year 2
overpayment on or before April 15 of Year 3.  

Based upon the circumstances described above, the payment of $a  toward the Taxpayer’s
Year 1 liability did not occur between July 22, 1998 and April 15, 1999.  Accordingly, the
Taxpayer is not entitled to a refund of that amount under section 6015(f).

CAVEAT(S)

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.


