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Dear            :

This letter responds to your              October 9, 2000,
and subsequent correspondence, written on behalf of X corp,
requesting rulings under § 664 for the formation and operation of
a charitable remainder unitrust.

X corp is a subchapter S corporation within the meaning of §
1361 of the Code.  A is X corp’s sole shareholder and B is A’s
spouse.  

X proposes to create Y, which is intended to qualify as a
charitable reminder unitrust under § 664.  X corp intends to
contribute appreciated marketable securities to Y and Y will pay
the unitrust amount in quarter annual installments to X corp for
a period of 19 years, then to A and B equally for their lives,
and then to the survivor of A and B for life.  If X corp is
liquidated before the end of the 19-year term, Y will pay the
unitrust amount to the shareholder(s) of X corp for the remainder
of the 19 years.  The unitrust amount will be an amount equal to
a specified percent (which is not less than 5 percent nor more
than 50 percent) of the net fair market value of the assets of Y 
valued as of the first day of each taxable year of Y and will
yield a present value passing to the charitable remainder 
beneficiary equal to at least 10% of the net fair market value of
the property transferred to Y on the date of contribution.  After
the deaths of both A and B or at the end of the 19 years,
whichever is later, the remainder of Y will be distributed to
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qualified charitable organizations.

Section 664(d)(2) defines a charitable remainder unitrust as
a trust that meets the requirements contained in § 664(d)(2)(A)-
(D).  In determining whether Y will qualify as a charitable
remainder unitrust, we must first address whether the proposed
trust will be properly classified as a trust for federal income
tax purposes.  This requires an analysis of the rules relating to
identification of the grantor(s) of the proposed trust and the
entity classification regulations.  

Section 1.671-2(e)(1) of the Income Tax Regulations provides
that for purposes of part I of Subchapter J, chapter 1, of the
Code, which includes § 664, a grantor includes any person to the
extent such person either creates a trust, or directly or
indirectly makes a gratuitous transfer (within the meaning of §
1.671-2(e)(2)) of property to a trust.  However, a person who
creates a trust but makes no gratuitous transfers to the trust is
not treated as an owner of any portion of the trust under §§ 671
through 677 or 679.

Section 1.671-2(e)(2)(i) provides that a gratuitous transfer
is any transfer other than a transfer for fair market value.  A
transfer of property to a trust may be considered a gratuitous 
transfer without regard to whether the transfer is treated as a
gift for gift tax purposes.

Section 1.671-2(e)(2)(ii) provides that for the purposes of
§ 1.671-2(e), a transfer is for fair market value only to the
extent of the value of property received from the trust, services
rendered by the trust, or the right to use property of the trust. 
For purposes of this determination, an interest in the trust is
not property received from the trust.

Section 1.671-2(e)(4) provides that, if a gratuitous
transfer is made by a partnership or corporation to a trust and
is for a business purpose of the partnership or corporation, the
partnership or corporation will generally be treated as the
grantor of the trust.  However, if a partnership or a corporation
makes a gratuitous transfer to a trust that is not for a business
purpose of the partnership or corporation but is for the personal
purposes of one or more of the partners or shareholders, the
gratuitous transfer will be treated as a constructive
distribution to such partners or shareholders under federal tax
principles and the partners or the shareholders will be treated
as the grantors of the trust. 

X corp proposes to create an arrangement in which a unitrust
amount, based on a percentage of the fair market value of assets
held by the proposed trust, is payable to X corp for 19 years and
then to its shareholder and the shareholder's spouse for life.  X
corp’s gratuitous transfer to Y is only partially for a business
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purpose.  A portion of the transfer will be for the benefit of
its shareholder and his spouse.  As a consequence, under § 1.671-
2(e)(4), a portion of the appreciated marketable securities that
X corp proposes to contribute to Y will be treated as
constructively distributed to A, who then will be treated as
making a gratuitous transfer of that property to Y.  The amount
of the constructive distribution will equal the present values of
A's and B's unitrust interests and a proportional share of the
charitable remainder interest.  We conclude that, under the
proposed arrangement, both A and X corp will be grantors of the
proposed trust. 

Section 301.7701-1(a)(1) of the Procedure and Administration
Regulations provides that whether an organization is an entity
separate from its owners for federal tax purposes is a matter of
federal tax law and does not depend on whether the organization
is recognized as an entity under local law.

Section 301.7701-1(a)(2) provides that a joint venture or
other contractual arrangement may create a separate entity for
federal tax purposes if the participants carry on a trade,
business, financial operation, or divide the profits therefrom.   
  

Section 301.7701-2(a) provides that a business entity is any
entity recognized for federal tax purposes (including an entity
with a single owner that may be disregarded as an entity separate
from its owner under § 301.7701-3) that is not properly
classified as a trust under § 301.7701-4 or otherwise subject to
special treatment under the Code.  A business entity with two or 
more members is classified for federal tax purposes as either a
corporation or a partnership. 

Section 301.7701-4(a) provides that, in general, the term
"trust" as used in the Code refers to an arrangement created
either by a will or by an inter vivos declaration whereby
trustees take title to property for the purpose of protecting or
conserving it for the beneficiaries under the ordinary rules
applied in chancery or probate court.

Section 301.7701-4(b) provides that there are other
arrangements which are known as trusts because the legal title to
property is conveyed to trustees for the benefit of
beneficiaries, but which are not classified as trusts for the
purposes of the Internal Revenue Code because they are not simply 
arrangements to protect or conserve the property for the
beneficiaries.

Section 301.7701-4(c)(1) provides, in part, that an
"investment" trust will not be classified as a trust if there is
a power under the trust agreement to vary the investment of the
certificate holders or if there are multiple classes of ownership
interests where the existence of multiple classes of ownership
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interests is not incidental to the purpose of facilitating direct
investment in the assets of the trust.  See also Commissioner v.
North American Bond Trust, 122 F.2d 545 (2d Cir. 1941), cert.
denied, 314 U.S. 701 (1942).

Under the proposed arrangement, X corp and A will be treated
as contributing assets to Y, the proposed trust.  Throughout the
term of the proposed trust, the trustee will have the power to
vary the investment of the grantors by investing and reinvesting
the assets in the trust, and as recipients of the unitrust
amount, the grantors will share in the profits derived from the
joint investment of their assets.  X corp (or its shareholders if
X corp liquidates) will receive the unitrust interest for a term
of years, and A and B will receive the unitrust interest after
the end of that term.  Such an arrangement is not appropriately
classified as a trust under either § 301.7701-4(a) or (c).

Because the proposed trust cannot be classified as a trust
for federal income tax purposes, the proposed trust cannot meet
the definition of a charitable remainder trust under § 664(d)(2). 
Because Y is not a charitable remainder trust, the remaining
issues raised in X corp’s ruling request are moot.

Except as specifically set forth above, no opinion is
expressed concerning the federal tax consequences of the facts
described above under any other provision of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be
used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a
copy of this letter is being sent to X’s representatives. 

  Sincerely yours,
  JEANNE M. SULLIVAN

                           Acting Senior Technician Reviewer
  Branch 2
  Office of the Associate Chief Counsel
  (Passthroughs and Special Industries)

Enclosures:  2
Copy of this letter
Copy for § 6110 purposes


