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SUBJECT:                                     

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated June 12, 2001.  In
accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be cited
as precedent.

LEGEND

Parent =                                                                                                  
                             

year 1 =        
year 2 =        
year 3 =        
year 4 =        
year 5 =        
year 6 =        
business a =                                                                                                  

                                                          
FSCsub =                                       
b contracts =                                   

ISSUE

Whether, when applying the tax book value method of apportioning interest
expense of Temp. Treas. Reg. §1.861-9T(g) for purposes of determining combined
taxable income under section 925(a) of the Internal Revenue Code, the value of
Parent’s inventory should be reduced by advance and progress payments. 

CONCLUSION
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1Your submission indicates that the Service has already informed Parent that its
use of book value was incorrect under the regulations, and that Parent must instead
use the tax book value of assets for purposes of apportioning interest expense.  We
agree with your position but because your request for advice does not raise it, we do
not further address the issue below.

When applying the tax book value method of apportioning interest expense of
Temp. Treas. Reg. §1.861-9T(g) for purposes of determining combined taxable
income under section 925(a) of the Internal Revenue Code, the value of Parent’s
inventory should not be reduced by advance and progress payments regardless of
the method of accounting Parent uses to account for those payments. 

FACTS

During years 1 through 6, Parent was engaged in business a, including sales made
under b contracts.  During those years, Parent sold for use outside the United
States some of the products produced in business a, including sales made under b
contracts, through its wholly-owned subsidiary, FSCsub, a commission foreign sales
corporation (FSC).  During years 1 and 2, Parent recognized revenue on its b
contracts using the percentage-of-completion method of accounting.  Beginning in
year 3, Parent used the accrual method of accounting with respect to some of the b
contracts.  During years 1 through 6, Parent, as FSCsub’s related supplier,
apportioned interest expense to combined taxable income for purposes of section
925(a) of the Code with regard to the sales made under the b contracts on the
basis of book value rather than on the basis of the tax book value method that it
elected under Temp. Treas. Reg. §1.861-9T.1  For purposes of valuing its assets,
Parent reduced the value of its inventories by advance and progress payments.  In
some years those reductions resulted in the inventories being valued at $0.

LAW AND ANALYSIS

Where the combined taxable income method is used, the expenses, losses, or
deductions definitely related, and therefore allocated and apportioned, to gross
receipts from sales of export property, and a ratable part of any expenses, losses,
or deductions which are not definitely related to any class of gross income, are
determined in a manner consistent with the rules set forth in Treas. Reg. §1.861-8. 
Temp. Treas. Reg. §1.925(a)-1T(c)(6)(iii)(D) and (d)(2).  In general, Treas. Reg.
§1.861-8 requires taxpayers to allocate deductions to a class of gross income and,
to the extent necessary to make the determination required by an operative Code
section, to apportion deductions within the class between statutory and residual
groupings of gross income.  Treas. Reg. §1.861-8(a)(2).  A class of gross income
may consist of one or more items (or subdivisions of these items) of gross income
enumerated in section 61.  Treas. Reg. §1.861-8(a)(3). 
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Once a deduction has been allocated to a class of gross income, Treas. Reg.
§1.861-8 next requires that the deduction be apportioned between statutory and
residual groupings of gross income within that class.  A statutory grouping is the
gross income from a specific source or activity that must first be determined in
order to arrive at taxable income from that specific source or activity under an
operative Code section.  Treas. Reg. §1.861-8(a)(4).  One such statutory grouping 
is FSC combined taxable income.  Treas. Reg. 1.861-8(f)(1)(iii). 

The apportionment of a deduction must be accomplished in a manner that reflects
to a reasonably close extent the factual relationship between the deduction and the
grouping of gross income.  Examples of bases and factors that may be used for
apportionment include:  (i) Comparison of units sold, (ii) Comparison of the amount
of gross sales or receipts, (iii) Comparison of costs of goods sold, (iv) Comparison
of profit contributions, (v) Comparison of expenses incurred, assets used, salaries
paid, space utilized, and time spent that are attributable to the activity or properties
giving rise to the class of gross income, and (vi) Comparison of the amount of gross
income.  However, a method of apportionment may not be used when it does not
reflect, to a reasonably close extent, the factual relationship between the deduction
and the groupings of income.  Temp. Treas. Reg. §1.861-8T(c)(1).

In the case of interest expense, the regulations apply the factual relationship
principle for both allocation and apportionment purposes in a manner that
emphasizes the fungibility of money.  Temp. Treas. Reg. §1.861-9T(a).  The
fungibility approach recognizes that interest expense is attributable to all activities
and property regardless of any specific purpose for incurring an obligation on which
interest is paid.  (There are several narrow exceptions to this general fungibility
rule, none of which apply in this case.)

Prior to the Tax Reform Act of 1986, taxpayers were generally allowed to
apportion interest expense using either a "gross income" method or an "asset"
method.  However, use of the gross income method was restricted.  The Tax
Reform Act of 1986 revised the treatment of interest expense in several respects. 
As relevant here, new section 864(e)(2) of the Code provided that all allocations
and apportionments of interest expense must be made on the basis of assets rather
than gross income.  Under section 864(e)(1) and (5), the taxable income of each
member of an affiliated group is determined by allocating and apportioning interest
expense of each member as if all members of the group were a single corporation. 
Temp. Treas. Reg. §§1.861-9T(a) and (f)(4) and 1.861-11T(c)(2) and (f).

Under the asset method, interest expense is apportioned between statutory and
residual groupings of gross income (or among statutory groupings) in proportion to
the average total values of the assets within each such grouping for the taxable
year.  Temp. Treas. Reg. §1.861-9T(g)(1)(i).  This average is generally computed
on the basis of values at the beginning and end of the year.  Temp. Treas. Reg.
§1.861-9T(g)(2)(i).  Taxpayers may elect to value their assets based on their tax
book value or fair market value.  For purposes of these regulations, the term “tax
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book value” means adjusted basis.  See Temp. Treas. Reg. §1.861-9T(g)(1)(v)
Example (1)(i).  Adjusted basis is defined in Treas. Reg. §1.1011-1 as “the cost or
other basis prescribed in section 1012 or other applicable provisions of subtitle A of
the Code, adjusted to the extent provided in sections 1016, 1017, and 1018 or as
otherwise specifically provided for under applicable provisions of internal revenue
law.” 

Temp. Treas. Reg. §1.861-11T(f) provides that, in computing the combined taxable
income of any FSC and its related supplier which is a member of an affiliated
group, the combined taxable income of such FSC and its related supplier is
reduced by the portion of the total interest expense of the affiliated group that is
incurred in connection with those assets of the group used in connection with
export sales involving that FSC.  This amount is computed by multiplying the total
interest expense of the affiliated group and interest expense of the FSC by a
fraction the numerator of which is the assets of the affiliated group and of the FSC
generating foreign trade income.  The denominator of the fraction is the total assets
of the affiliated group and the FSC.

As stated above, during years 1 and 2, Parent recognized revenue on its b
contracts using the percentage-of-completion method of accounting.  Beginning in
year 3, Parent used the accrual method of accounting on some of the b contracts. 
Also, during years 1 through 6, for purposes of valuing its assets, Parent reduced
the value of its inventories by advance and progress payments.  

As discussed above, the tax book value of a taxpayer’s assets is equal to the
taxpayer’s adjusted basis in those assets.  The basis of property included in
inventory is the last inventory value of such property.  Section 1013 of the Code;
Treas. Reg. §1.1013-1.  Manufacturers must include all of the direct and indirect
costs of manufacturing inventoriable goods in the inventory value.  Section 263A;
Treas Reg. §§1.263A-1, 1.263A-2, and 1.471-3(c).  Thus, the value of inventory
increases due to direct and indirect production costs.  The regulations permit
manufacturers to reduce the value of property included in inventory only in
circumstances where the cost to reproduce the goods or the selling value of the
goods declines.  Treas. Reg. §§1.471-2(c), 1.471-4(a), and 1.471-4(b).  There is no
provision in the Code or the regulations that permits a taxpayer to reduce its
inventory value as a result of receiving payments for goods in advance of a sale. 
Accordingly, Parent’s tax book value (i.e., adjusted basis) in inventory will be
unaffected by the advance and progress payments.  Therefore, the advance and
progress payments from customers that Parent received in years 1 through 6
pursuant to the b contracts will have no effect on the tax book value of the inventory
for purposes of determining the proper amount of interest expense to be
apportioned to combined taxable income of Parent and FSCsub.

Furthermore, the advance and progress payments received with respect to those
contracts for which Parent used the percentage-of-completion method will have no
effect on the tax book value of Parent’s assets since under that method inventory is
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not created during the production process.  Under section 460(c)(1) of the Code, all
costs that “directly benefit, or are incurred by reason of, the long-term contract [e.g.,
percentage-of-completion] activities of [a] taxpayer shall be allocated to such
contract.”  Under section 460(b)(1)(A), all such costs are deducted in the taxable
year in which the costs are incurred.  Thus, costs that would be allocated to goods
as inventory under an accrual method of accounting are instead allocated to the
percentage-of-completion contract when the goods are associated with the contract. 
Instead of being treated as basis in inventory items and deducted as cost of goods
sold on the sale of those items, the related costs are instead deducted in the year
incurred under the percentage-of-completion method.  Accordingly, Parent’s goods
associated with the b contracts on which it used the percentage-of-completion
method are removed from inventory when the goods are allocated to the contract. 
Thus, with regard to those b contracts, Parent has no basis in the property that is
the subject matter of the contract and therefore, the property will not be taken into
account for purposes of Temp. Treas. Reg. §1.861-9T(g)(1)(i).  Therefore, the
advance and progress payments from customers that Parent received in years 1
through 6 on the b contracts on which Parent used the percentage-of-completion
method will have no effect on the tax book value of the inventory for purposes of
determining the proper amount of interest expense to be apportioned to combined
taxable income of Parent and FSCsub.  

Please call (202) 622-3850 if you have any further questions.

ANNE O’CONNELL DEVEREAUX
Senior Technical Reviewer
CC:INTL:Br3


