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This letter is in response to your letter dated August 2, 2000 requesting rulings with
respect to the applicable income and excise tax on a reversion of surplus assets to the
Employer on account of the termination of the Plan and a transfer of assets from the Plan
to the 401 (k) Plan.”

The Employer is incorporated under the laws of The Parent is incorporated
under the laws of The Parent owns the Employer. Both the Employer and the
Parent are corporations exclusively engaged in the

In , the Parent merged two of its acquisitions to form the Employer. The
Employer and the Parent have represented that each has at all times been exempt from
U.S. income tax, either by international treaty or by Code § 883. The Employer has further
represented that each of the two companies that were merged to form the Employer has
at all times been exempt from U.S. income tax, either by international treaty or by § 883.

Neither the Employer nor either of the two companies merged to form the Employer has
taken a deduction for any contribution to the Plan because none of the entities pays
United States corporate income tax. The Employer has taken no other tax benefit for
these contributions. The Employer is the only employer that has maintained the Plan.

The Plan, a defined benefit plan, was originally established effective

Your authorized representative has stated that all plan participants are either citizens or
residents of the United States. Effective the Plan was amended and
restated by one of the two companies that was to become the Employer. The Employer
filed a determination letter request for the tax-qualified status of the Plan upon its
termination and the Plan was terminated effective The Employer has
made lump sum distributions to those participants that elected to receive their benefit in
that form. For those who did not receive a lump sum distribution, the Employer used Plan
assets to purchase annuity contracts.
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Upon termination and the satisfaction of all the Plan’s liabilities, an amount of residual
assets remains. Section of the Plan provides that any residual assets, upon
termination of the Plan, shall be distributed to the Employer if all liabilities under the Plan
to Plan participants have been satisfied.

Based on the foregoing, the following rulings are requested:

(1)  If the Employer determines to recover all or a portion of the excess assets, in
accordance with § 4980(c)(1), the excise tax imposed by § 4980 will not
apply to the reversion because the Employer is a foreign corporation not
subject to corporate income taxes imposed by subtitle A of the Code and
has not taken a deduction for any contribution to the Plan.

(2) If the Employer determines to recover all or a portion of the excess assets,
such amount will not be includible in the gross income of the Employer or
any affiliate of the Employer.

Code § 883(a)(1)-provides that gross income derived by a corporation organized in a
foreign country from the international operation of a shall not be included in that
corporation’s gross income and shall be exempt from taxation under this subtitle.
However, to be eligible for this exemption, the foreign corporation must also satisfy certain
ownership requirements found in § 883(c).

Code § 4980(a) provides for a 20% excise tax on the amount of any employer reversion
from a qualified plan. Section 4980(d), as added by the Omnibus Budget Reconciliation
Act of 1990, P.L. 101-508, (the Act), provides, in general, that the excise tax under

§ 4980(a) shall be increased to 50% with respect to any employer reversion from a
qualified plan unless the employer either establishes or maintains a qualified replacement
plan, or the plan provides for benefit increases which take effect immediately on the
termination date. Code § 4980(c)(2)(A) provides that the term “employer reversion”
means the amount of cash and the fair market value of other property received (directly or
indirectly) by an employer from the qualified plan.

Code § 4980(c)(1) provides, in pertinent part, that the term “qualified plan” does not
include a plan maintained by an employer if such employer has, at all times, been exempt
from tax under subtitle A of the Code. Accordingly, § 4980 does not apply to a reversion
by such an employer from such a plan.

The Employer (along with each of the two companies that were merged to form the
Employer) is and has been at all times exempt from taxation pursuant to Code § 883(a)(l)
and has not taken a deduction for any contribution to the Plan. Accordingly, with respect
to the first ruling request, pursuant to § 4980(c)(l), the excise tax under § 4980 does not
apply to the amount of excess assets the Employer recovers after the termination of the
Plan.
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As stated above, the Employer (along with the two companies that were merged to form
the Employer) is and has been exempt from taxation pursuant to Code § 883(a)(l). Also,
the Employer has not taken a deduction for any contribution to the Plan. Accordingly, with
respect to the second ruling request, any excess assets recovered by the Employer in
connection with the termination of the Plan will not be includible in the gross income of the
Employer. Because we ruled favorably with respect to the first ruling request, the
remaining ruling requests are moot.

This ruling letter is directed only to the taxpayer that requested it. Code § 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited by others as precedent.

This ruling letter is conditioned on the Employer’s representations described above
regarding the tax-exempt status of the Employer, the Parent and the two companies that
were merged to form the Employer. These rulings are based on the assumptions that the
Plan is qualified under § 401 (a) and that its related trust is tax-exempt under § 501 (a) at
all times relevant to this ruling.

We have sent a copy of this letter to your authorized representative pursuant to Form
2848 (Power of Attorney) on file with our office. We have also sent a copy of this letter to
the Employee Plans Area Manager for the

Sincerely,

4/04/4%%

James E. Holland. Jr., Manager
Employee Plans Actuarial Group 1
Tax Exempt and Government Entities
Division




