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This responds to a ruling request dated May 4, 2001, submitted on behalf of the Fund
by its authorized representative, concerning whether certain cost-of-living adjustments
received under the Statute are excludable from gross income under section 104(a)(1) of
the Internal Revenue Code (the Code).

The Fund is a statutory retirement fund for the payment of retirement, death and
disability benefits to firefighters employed by the City. You represent that the Service
has previously held certain benefits to which this Statute applies are excludable from
the firefighters’ gross income under section 104(a)(1) of the Code

You request a ruling concerning the tax treatment of the cost-of-living adjustments paid
under the Statute to disabled firefighters receiving excludable service connected
disability benefits.

The Statute provides:

The board of trustees shall be authorized to use interest earnings on
investments of the system in excess of normal requirements as
determined by the actuary to provide an annual cost-of-living increase in
benefits for members who have retired and widows of members who have
retired in an amount not to exceed three percent of the original benefit.
Such benefits shall be paid only when funds are available from this
source, from funds appropriated for this purpose by the [City], or from
other sources designated for this purpose, and payments shall be made in
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such manner and in such amount as may be determined by the board of
trustees, based on funds available.

Section 61(a) of the Code provides that, except as otherwise provided by law, gross
income means all income from whatever source derived, including compensation for
services.

Section 104(a)(1) of the Code provides that gross income does not include amounts
received under workmen’s compensation acts as compensation for personal injuries or
sickness.

Section 1.104-1(b) of the Income Tax Regulations states that section 104(a)(1) of the
Code excludes from gross income amounts received by an employee under a
workmen’s compensation act or under a statute in the nature of a workmen’s
compensation act that provides compensation to the employee for personal injury or
sickness incurred in the course of employment. Section 104(a)(1) also applies to
compensation which is paid under a workmen’s compensation act to the survivor or
survivors of deceased employees. Section 104(a)(1) does not apply to a retirement
pension or annuity to the extent it is determined by reference to the employee’s age or
length of service, or the employee’s prior contributions, even though the employee’s
retirement is occasioned by an occupational injury or sickness. Section 104(a)(1) also
does not apply to amounts which are received as compensation for a non-occupational
injury or sickness nor to amounts received as compensation for an occupational injury
or sickness to the extent that they are in excess of the amount provided in the
applicable workmen’s compensation act or acts.

Rev. Rul 80-84, 1980-1 C.B. 35, considers a situation in which a statute in the nature of
a workmen'’s compensation act provides benefits in the event of work-related injury and
also provides that whenever any member dies after retirement, a pension based on the
average salary of the member at the time of his death will be paid to survivors. Rev.
Rul. 80-84 states:

If a Los Angeles fireman or policeman suffers a service-related injury or
illness necessitating the employee’s retirement, the compensation for that
injury or illness is two-fold - - (1) because of that injury, the employee may
retire...and receive lifetime benefits... and (2) because that injury qualifies
the employee for retirement, the employee’s survivors qualify for ...
survivors’ benefits whenever any member dies after retirement (the
retirement provision). Benefits paid under this provision to survivors of
employees ... are thus part of the compensation for the employee’s
service-related injury or iliness. These benefits therefore are treated as a
continuation of the employee’s lifetime section 104(a)(1) benefits.

Similarly, when firefighters in the instant case suffer service-related injury or iliness that
gualifies them to receive excludable benefits, they also qualify for cost-of-living
increases under the Statute. Accordingly, the cost-of-living increases are treated as a
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continuation of the employee’s excludable benefits.

Based on the information submitted, representations made and authorities cited, we
conclude as follows:

Cost-of-living adjustments under the Statute are a continuation of the benefits to which
they relate and do not refer to age, length of service, or prior contributions. Accordingly,
cost-of-living adjustments to a firefighter's benefits will be excluded from gross income
under section 104(a)(1) of the Code to the same extent that the benefits to which they
relate are excludable. If only a portion of the firefighter's benefit qualifies for exclusion
under section 104(a)(1), only the pro-rata portion of the cost-of-living adjustment
attributable to the excludable portion of the benefit is excludable.

Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the
tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or referenced in
this letter.

This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it. Section 6110(k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.

In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is
being sent to your authorized representative.

Sincerely,
Felix J. Zech
Assistant Chief, Health & Welfare Branch
Office of Division Counsel /
Associate Chief Counsel
(Tax Exempt & Government Entities)
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