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This is in reply to your letter dated March 28, 2001, requesting rulings concerning

the deduction limitation of section 162(m) of the Internal Revenue Code.  The facts, as
represented by Acquiring, are as follows.

On Date A, Target entered into an Agreement and Plan of Merger with Acquiring
and Acquiring Sub ( a wholly-owned subsidiary of Acquiring).  Pursuant to the
Agreement and Plan of Merger, Acquiring Sub commenced a cash tender offer to
purchase all the outstanding stock of Target.  Following the stock purchase, Target
merged with Acquiring Sub and Target became a wholly-owned subsidiary of Acquiring. 
The Merger occurred on Date B and Target’s final separate consolidated tax year
ended on that date.

Target’s stock was deregistered as a listed security on Date C.  Acquiring
represents that Target will not be required to file any reports or statements with the
Securities and Exchange Commission (SEC) that disclose executive compensation
under Item 402 of Regulation S-K for its short year that ends with the Merger.  Target
will not file a “Summary Compensation Table” disclosing the compensation of Target’s
CEO and Target’s four highest paid officers for the short year ending with the Merger.
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Acquiring represents that none of the Target executives will be included in the
Summary Compensation Table for Year 1 (the year of the Merger) to be filed by
Acquiring.  Thus, the compensation paid and deducted by Target in its short taxable
year ending with the Merger will never be reported on a “Summary Compensation
Table” filed by either Acquiring or Target.

Executive resigned in Year 1.   Executive may be listed pursuant to the executive
compensation disclosure rules under the Securities Exchange Act of 1934 (Exchange
Act) as the chief executive officer or one of the highest compensated officers for Year
1.  

Section 162(a)(1) of the Code allows as a deduction all the ordinary and
necessary expenses paid or incurred during the taxable year in carrying on any trade or
business, including a reasonable allowance for salaries or other compensation for
personal services actually rendered.

Section 162(m)(1) of the Code provides that in the case of any publicly held
corporation, no deduction shall be allowed for applicable employee remuneration with
respect to any covered employee to the extent that the amount of the remuneration for
the taxable year exceeds $1,000,000.

Section 162(m)(3) of the Code defines “covered employee” to mean any
employee of the taxpayer, if as of the close of the taxable year, such employee is the
chief executive officer of the taxpayer or is an individual acting in such capacity, or the
total compensation of such employee for the taxable year is required to be reported to
shareholders under the Exchange Act by reason of such employee being among the 4
highest compensated officers for the taxable year (other than the chief executive
officer).

Section 1.162-27(c)(2) of the Income Tax Regulations provides the general rule
for who is a covered employee.  Under the regulations, a covered employee means any
individual who, on the last day of the taxable year, is (A) the chief executive officer of
the corporation, or is acting in such capacity; or (B) among the four highest
compensated officers (other than the chief executive officer).  Whether an individual is
the chief executive officer or one of the four highest compensated officers is determined
pursuant to the executive compensation disclosure rules under the Exchange Act.

In the notice of proposed rulemaking containing the proposed regulations under
section 162(m), the preamble contains the following language concerning the
identification of “covered employee”:

The regulations clarify which employees are “covered employees” for
purposes of section 162(m).  The legislative history to section 162(m)
provides that “covered employees” are defined by reference to the SEC
rules governing executive compensation disclosure under the Exchange
Act.  Under the regulations, an individual generally is a “covered
employee” if the individual’s compensation is reported on the “summary
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compensation table” under the SEC’s executive compensation disclosure
rules, as set forth in Item 402 of Regulation S-K, 17 CFR 229.402, under
the Exchange Act.  However, the regulations specifically provide that, in
order to be a “covered employee” for section 162(m) purposes, an
individual must be employed as an executive officer on the last day of the
taxable year.  Thus, only those employees who appear on the “summary
compensation table” and who are also employed on the last day of the
taxable year are “covered employees.”

Therefore, based on the facts submitted, we rule as follows:

1.  For purposes of section 162(m) of the Code, Target’s officers will not
be “covered employees” with respect to year of the Merger because no
Summary Compensation Table is required to be filed by Target with the
SEC for the year of the Merger and those officers will not be listed on any
Summary Compensation Table filed by Acquiring for the year of the
Merger.

2. For purposes of section 162(m) of the Code, Executive will not be a
“covered employee” with respect to Year 1.  Accordingly, no
compensation paid to Executive with respect to Year 1 will be subject to
the section 162(m) deduction limitation.

Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax
consequences of the transaction described above under any other provision of the
Code.  This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.  In accordance with
the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent to the
taxpayer.

Sincerely yours,
ROBERT B. MISNER
Assistant Chief 
Executive Compensation Branch
Office of the Division Counsel/Associate Chief
Counsel (Tax Exempt and Government
Entities)

Enclosure:
Copy for 6110 purposes


