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Dear

This is in response to the , request for letter rulings submitted on your
behalf by your authorized representative, as supplemented by correspondence dated

, in which you, through your authorized representative, request a series
of letter rulings under section 408(d) of the Internal Revenue Code. The following facts
and representations support your ruling request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1,1944, died on Date 2,2000,  without
having attained age 70 %. Taxpayer A was survived by his wife, Taxpayer B, whose date
ofbirth was  Date 3,1945. Pursuant to the will of Taxpayer A, Taxpayer B was named
the sole executrix of Taxpayer A’s estate. On or about Date 4,2001,  Taxpayer B was
duly appointed by Court V, County Y, State ‘2, a court of competent jurisdiction, to act as
the executrix of the estate of Taxpayer A.

The provisions of Taxpayer A’s will provided, in relevant part, that after payment
of Taxpayer A’s debts and funeral expenses, the rest, residue, and remainder of Taxpayer
A’s estate was to go to Taxpayer B if she survived Taxpayer A. Taxpayer B survived
Taxpayer A.

At his death, Taxpayer A maintained two individual retirement arrangements
(IRAs),  IRAs T and U with Company M. The estate of Taxpayer A was the beneficiary
of his IRAs T and U.

On or about Date $2001,  Company M issued a check in the amount of Sum 1,
which represented the balances in Taxpayer A’s IRAs T and U, to Taxpayer B, as the
executrix of the estate of Taxpayer A.

During Month 6,2001, Taxpayer B rolled over Sum 1 into an individual
retirement set up and maintained in her name.

Based on the above, you, through your authorized representative, request the
following letter rulings:

1. That the proceeds of IRAs T and U that were paid to the estate of Taxpayer A
after Taxpayer A’s death and that were allocated to Taxpayer B, Taxpayer A’s
surviving spouse as the residuary beneficiary of Taxpayer A’s estate, did not
represent “inherited IRAs” as that term is used in Code section 408(d)(3);
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2. that pursuant to Code section 408(d)(3), Taxpayer B is not required to include,
as income for Federal income tax purposes, the proceeds of IRAs T and U that
were paid to the estate of Taxpayer A, then paid to Taxpayer B, since said
proceeds were rolled over by Taxpayer B, as residuary beneficiary of the
estate of Taxpayer A, into an IRA set up and maintained in the name of
Taxpayer B, within 60 days of the date that said proceeds were distributed
from EL4s T and U to Taxpayer A’s estate.

With respect to your ruling requests, section 408(d)(l) provides that, except as
otherwise provided in this subsection, any amount paid or distributed out of an individual
retirement plan shall be included in gross income by the payee or distributee, as the case
may be, in the manner provided under section 72.

Code section 408(d)(3) provides that section 408(d)(l) does not apply to a
rollover contribution if such contribution satisfies the requirements of sections
408(W)(A) and (WN-W.

Code section 408(d)(3)(A)(i) provides that section 408(d)(l) does not apply to
any amount paid or distributed out of an JRA to the individual for whose benefit the
account is maintained if the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such
individual not later than the 60th day after the day on which he receives the payment or
distribution.

Code section 408(d)(3)(C)(i) provides, in pertinent part, that, in the case of an
inherited IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amoUnt  received by an individual
from such account (and no amount transferred from such account to another IRA shall be
excluded from income by reason of such transfer), and such inherited account shall not be
treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover
contribution.

Code section 408(d)(3)(C)(ii) provides that an JRA shall be treated as inherited if
the individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by
reason of the death of another individual, and such individual was not the surviving
spouse of such other individual. Thus, pursuant to Code section 408(d) (3)(C)(ii),  a
surviving spouse who acquires IRA proceeds from and by reason of the death of her
husband, may elect to treat those IRA proceeds as her own and roll them over into her
own IRA.

Section 1.408-8 of the Proposed Income Tax Regulations, Q&A A-4, provided
that a surviving spouse is the only individual who may elect to treat a beneficiary’s
interest in an IF?.A  as the beneficiary’s own account. If a surviving spouse makes such an
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election, the spouse’s interest in the account would then be subject to the distribution
requirements of section 401(a)(9)(A) rather than those of section 401(a)(9)(B). Q&A A-
4 further provided, in pertinent part, that an election will be considered to have been
made by a surviving spouse if either of the following occurs: (1) any required amounts in
the account (including any amounts that have been rolled over or transferred, in
accordance with the requirements of section 408(d)(3)(A)(i), into an IRA for the benefit
of such surviving spouse) have not been distributed within the appropriate time period
applicable to the decedent under section 401(a)(9)@),  or (2) any additional amounts are
contributed to the account (or to the account or annuity to which the surviving spouse has
rolled such amounts over, as described in (1) above) which are subject, or deemed to be
subject, to the distribution requirements of section 401(a)(9)(A). The result of such an
election is that the surviving spouse shall then be considered the individual for whose
benefit the trust is maintained.

Q&A A-4 of section 1.408-g  of the proposed regulations provided that a surviving
spouse may elect to treat an IRA of her deceased spouse as her own. Q&A A-4 listed
actions by which a surviving spouse made said election. However, Q&A A-4 did not
provide the exclusive methods by which a surviving spouse so elected.

With respect to your two ruling requests, Taxpayer A’s estate was the named
beneficiary of Taxpayer A’s IRAs T and U. Taxpayer B was the residual beneficiary of
Taxpayer A’s estate and, during her lifetime, the sole executrix of Taxpayer A’s estate.

As a general rule, if amounts are distributed from an IRA to the estate of a
deceased lRA holder and subsequently paid to the spouse as the beneficiary of said
estate, the spouse shall be treated as having received the IRA proceeds from the estate
and not directly from  the IRA. In such a case, the surviving spouse will not be eligible to
either roll over the IRA proceeds into an IRA set up and maintained in her name or treat
said IRA as her own IRA.

However, in this case, since Taxpayer B, the surviving spouse of Taxpayer A is
the sole executrix of Taxpayer A’s estate with authority to allocate assets in Taxpayer A’s
estate to the beneficiaries and was also the sole beneficiary of said estate to whom she, as
executrix, allocated the proceeds of IRAs T and U, the Service will not apply the general
rule.

Thus, with respect to your two ruling requests, the Service concludes as follows:

1. That the proceeds of lRAs T and U that were paid to the estate of
Taxpayer A after Taxpayer A’s death and that were allocated to
Taxpayer B, Taxpayer A’s surviving spouse as the residuary beneficiary
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of Taxpayer A’s estate, did not represent “inherited IRAs” as that term is
used in Code section 408(d)(3); and

2. that pursuant to Code section 408(d)(3), Taxpayer B is not required to
include, as income for Federal income tax purposes, the proceeds of IRAs
T and U that were paid to the estate of Taxpayer A, then paid to Taxpayer
B since said proceeds were rolled over by Taxpayer B, as residuary
beneficiary of the estate of Taxpayer A, into an lRA set up and
maintained in the name of Taxpayer B, within 60 days of the date that
said proceeds were distributed from IRAs T and U to Taxpayer A’s
estate.

This ruling letter assumes that Taxpayer A’s IR4.s  T and U had met the
requirements of Code section 408(a) at all times relevant thereto. It also assumes that
Taxpayer B’s IRA meets the requirements of Code section 408(a) at all times relevant
thereto.

Please note that this letter ruling does not address the changes to sections
1.40 l(a)(9) and 1.408-g of the proposed regulations that were published in the Federal
Register on January 17,200l.

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others  as precedent.

This letter ruling was written by of this Croup whose lD number is:
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Pursuant to a power of attorney on file in this office, a copy of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

Frances V. Sloan
Manager, Employee Plans
Technical Group 3
Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437


