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Dear

This is in response to the , letter submitted by your authorized
representative on your behalf, as supplemented by correspondence dated ,b
which you seek a series of letter rulings under section 408(d)(3) of the Internal Revenue
Code. The following facts and representations support your ruling request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, died on Date 2 having attained age
70 %. Taxpayer A was survived by his wife, Taxpayer B, whose date of birth was Date 5
and who has not attained age 70 %.. At his death, Taxpayer A was the owner of two
individual retirement arrangements @As), IRA X and IRA Y, maintained with
Company M, which your authorized representative asserts am qualified within the
meaning of Code section 408(d). Trust Z is the named beneficiary of IRAs X and Y.

Several individuals are the named beneficiaries of Trust Z. Taxpayer B, however,
is not a beneficiary of Trust Z.

The provisions of Trust Z, in relevant part, provide that, after the death of
Taxpayer A, distributions from any IlLA of which Trust Z is the beneficiary thereof shall
be made in a manner that satisfies the minimum distribution rules of Code section
401(a)(9) which apply to IRAs pursuant to Code section 408(a)(6). Furthermore, the
provisions of Trust Z do not provide for the payment of administrative or fimeral
expenses out of trust assets.

By means of a Notice of Election, dated Date 3,2000, Taxpayer B, as Taxpayer
A’s surviving spouse, exercised her personal right of election given her by section 5-1. l-
A of the State C Estates, Powers and Trusts Law, and elected to take her elective share of
Taxpayer A’s estate instead of the estate share given her under Taxpayer A’s last will and
testament. Said election was filed with Court D, a court of competent jurisdiction.
During Month 4,2001, Court D granted Taxpayer B’s election of petition. As a result,
Taxpayer B is entitled to receive Sum 1 from IRA X and Sum 2 corn IRA Y.

Taxpayer B intends to receive a distribution of Sum 1 from IRA X and a
distribution of Sum 2 from IRA Y. She will then roll over said IRA distributions into an
IRA set up and maintained in her name. Said rollover(s) will occur no later than the 60*
day as measured from the date that Taxpayer B receives said IRA distributions, and will
occur no later than December 31,200l.

Your authorized representative has asserted, on your behalf, that required
distributions either have been made or will be made from lRAs X and Y for all calendar
years since Taxpayer A’s death including the year of his death.

L
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Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter rulings:

1. That if Taxpayer B elects against the last will of Taxpayer A, she will be
treated as the payee or distributee of her elective share of IRAs X and Y for
purposes of Code section 408(d)(3);

2. That, to the extent they represent Taxpayer B’s elective share, IRAs X and
Y will not be treated as inherited IRAs within the meaning of Code section
408(d) with respect to Taxpayer B;

3. that Taxpayer B is eligible to roll over the distributions corn IRAs X and Y
into an IRA set up and maintained in her name pursuant to Code section
408(d)(3)(A)(i) as long as the rollover of such distributions occurs no later
than the 60” day following the day said IRA X proceeds are
distributed from said RAs X and Y, and as long as there is compliance with
the Code section 401(a)(9) required distribution rules for calendar year
2001; and

4.. .that Taxpayer B will not be required to include in her gross income for
federal income tax purposes for calendar year 2001, the year in which said

IRAs X and Y distributions will occur and the year in which said rollover(s)
will be made, the amounts distributed from said IRAs X and Y and timely
rolled over into an IRA set up and maintained in Taxpayer B’s
name.

With respect to your ruling requests, Code section 408(d)(l) provides that, except
as otherwise provided in this subsection, any amount paid or distributed out of an
individual retirement plan shah be included in gross income by the payee or distributee,
as the case may be, in the manner provided under section 72.

Code section 408(d)(3) provides that section 408(d)(l) does not apply to a
rollover contribution if such contribution satisfies the requirements of sections
408(W)(A)  and (4(3)(B).

Code section 408(d)(3)(A)(i) provides that section 408(d)(l) does not apply to
any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the
account is maintained if the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA (other than an endowment contract) for the benefit of such
individual not later than the 60th day after the day on which he receives the payment or
distribution.

Code section 408(d)(3)(C)(i) provides, in pertinent part, that, in the case of an
inherited IRA, section 408(d)(3) shall not apply to any amount received by an individual
from such account (and no amount transferred from such account to another IRA shall be
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excluded from income by reason of such transfer), and such inherited account shall not be
treated as an IRA for purposes of determining whether any other amount is a rollover
contribution.

Code section 408(d)(3)(C)(ii)  provides that an IRA shall be treated as inherited if
the individual for whose benefit the account is maintained acquired such account by
reason of the death of another individual, and such individual was not the surviving
spouse of such other individual. Thus, pursuant to Code section 408(d) (3)(C)(ii), a
surviving spouse who acquires IRA proceeds from and by reason of the death of her
husband, may elect to treat those IRA proceeds as her own and roll them over into her
own IRA.

Section 1.408-8 of the Proposed Income Tax Regulations, Q&A A-4, provides
that a surviving spouse is the only individual who may elect to treat a beneficiary’s
interest in an IRA as the beneficiary’s own account. If a surviving spouse makes such an
election, the spouse’s interest in the account would then be subject to the distribution
requirements of section 401(a)(9)(A) rather than those of section 401(a)(9)(B). Q&A A-
4 tkrther provides, in pertinent part, that an election will be considered to have been made
by a surviving spouse if either of the following occurs: (1) any required amounts in the
account (including any amounts that have been rolled over or transferred, in accordance
with the requirements of section 408(d)(3)(A)(i), into an IRA for the benefit of such
surviving spouse) have not been distributed within the appropriate time period applicable
to the decedent under section 401(a)(9)(B), or (2) any additional amounts are contributed
to the account (or to the account or annuity to which the surviving spouse has rolled such
amounts over, as described in (1) above) which are subject, or deemed to be subject, to
the distribution requirements of section 401(a)(9)(A). The
result of such an election is that the surviving spouse shall then be considered the
individual for whose benefit the trust is maintained.

Q&A A-4 of section 1.408-8 of the proposed regulations provides that a surviving
spouse may elect to treat an IRA of her deceased spouse as her own. Q&A A-4 lists
actions by which a surviving spouse makes said election. However, Q&A A-4 does not
provide the exclusive methods by which a surviving spouse so elects.

Generally, if the proceeds of a decedent’s IRA are payable to a trust, and are paid
to the trustee of the trust who then pays them to the decedent’s surviving spouse as
beneficiary of the trust, said surviving spouse shall be treated as having received the IRA
proceeds from the trust and not from the decedent. Accordingly, such surviving spouse,
generally, shall not be eligible to roll over (or have transferred) said distributed IRA
proceeds into her own IRA.

However, the general rule will not apply in a case where the surviving spouse is
not a beneficiary of a trust which is the named beneficiary of two IRAs maintained in the
name of a IRA holder at his death but exercises her right under the laws of the state in
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which the deceased resided at his death to take against the deceased’s will, and, as a
result of said exercise, receives a portion of each of the two IRAs outside of the trust.

In this case, Taxpayer B, as surviving spouse of Taxpayer A, has elected to take
against Taxpayer A’s will pursuant to the laws of State C. As a result, Taxpayer B is
entitled to receive a portion of IRA X and a portion of IRA Y directly t?om the IRAs and
not through TNS~ Z. Taxpayer B will take her elective shares of IRAs X and Y and roll
them into an IRA set up and maintained in her name: Said rollover(s) will occur within
60 days of the date(s) on which the IRA X and IRA Y proceeds are distributed from said
IRA s X and Y. Under this set of facts, the Service will not apply the general rule set
forth above.

Thus, with respect to your ruling requests, the Service concludes as follows:

1. That if Taxpayer B elects against the last will of Taxpayer A, she will be
treated as the payee or distributee of her elective share of JRAs X and Y for
purposes of Code section 408(d)(3);

2. That, to the extent that they represent Taxpayer B’s elective share, IRAs X
and Y will not be treated as inherited IRAs within the meaning of Code
section 408(d) with respect to Taxpayer B,

3. that Taxpayer B is eligible to roll over the distributions she receives from
ERAS X and Y into an IRA set up and maintained in her name, pursuant to
Code section 408(d)(3)(A)(i) as long as the rollover(s) of such distributions
occur no later than the 60” day following the day (dates) said IRAs X and Y
proceeds are distributed from said IRAs X and Y, and as long as there is
compliance with the Code section 401(a)(9) required distribution rules for
calendar year 2001, the year of distribution; and

4. that Taxpayer B will not be required to include in her gross income for
federal income tax purposes for calendar year 2001, the year in which said
EL4 Xs and Y distributions will occur and the year in which said rollover(s)
to an IRA set up and maintained in Taxpayer B’s name will be timely made,
the amounts distributed t?om said TRAs X and Y and timely rolled over
into Taxpayer B’s IRA.

This ruling letter is based on the assumption that IRAs X and Y, referenced
herein, either have complied or will comply with the requirements of Code section 408(a)
at all times relevant thereto. It also assumes that Taxpayer B’s rollover IRA will comply
with the requirements of Code section 408(a) at all times relevant thereto.
Finally, it assumes that the course of action outlined above will occur no later than
December 3 1,200 1.
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This letter ruling does not address issues, if any, that arise under the Proposed
Income Tax Regulations issued under Code sections 401(a)(9) and 408 that were
published at 2001-l 1 I.R.B. 865 (March 12,200l).

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file in this office, a copy of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

- ’Frances V. Sloan
Manager,
Employee Plans
Technical Groups  3
Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437


