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Dear Sir or Madam:

This is in response to the Trusts letter dated September 12, 2000, as
amended May 24.2001, which requests a ruling that the termination of the Trust
and the transfer of excess assets from the Trust to the Foundation will not result
in the imposition of the 100% excise tax under section 4976 of the Internal
Revenue Code.

The Trust was established in 1989 to provide various health and welfare
benefits to employees who are covered under a collective bargaining agreement
between the Association and A, an affiliate of B.  In 1990, the Trust received a
determination letter from the Internal Revenue Service that it qualified as a tax-
exempt Voluntary Employees’ Beneficiary Association (VEBA) within the
meaning of section 501{(c)(9) of the Code.

Section 10.2 of the Trust Agreement, as amended, provides that in the
event of termination, and payment of benefits, any remaining funds shall be paid
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over into the Foundation. In 1997 the Foundation received a determination letter
from the Internal Revenue Service that it was an exempt organization as
described in Section 501 (c)(3) of the Code. The purposes of the Foundation
include providing assistance in housing to people or organizations with special
shelter needs, and educational assistance to individuals and organizations to
further the objective of bettering the community.

Participating employers contributed funds to the Trust for each employee
covered by the agreement which purchased group medical benefits for these
employees.

Due to recent changes in the collective bargaining agreements,
participating employers make contributions to Plan C, which provides health
coverage to the employees who were formerly covered by the Trust. No
individuals are currently eligible for benefits under the Trust and none will be
eligible in the foreseeable future. No participating employer contributions were
made to the Trust effective June 1999.

The Association proposes to terminate the Trust and contribute the
surplus assets to the Foundation. These assets represent contributions by
participating employers that exceed the amounts required to purchase health
benefits for each eligible employee of participating employers.

Section 501(c)(9) of the Code provides that a voluntary employee benefit
plan (VEBA) that provides for the payment of life, sick, accident, or other benefits
to the members of such association or their dependents or designated
beneficiaries shall be exempt from taxation.

Section 1.501 (c)(9)-1 of the Income Tax Regulations provides that to be
described in section 501 (c)(9) of the Code, an organization must be an
employees’ organization.

Section 1.501 (c)(9)-4(a) of the regulations provides that no part of the net
earnings of any employees’ association may inure to the benefit of any private
shareholder or individual other than through the payment of benefits.

Section 1.501 (c)(9)-4(d) of the regulations states that the distribution of
assets remaining in a terminated VEBA after satisfaction of all liabilities to plan
beneficiaries will not constitute prohibited inurement where they are used to
purchase life insurance or health benefits for the members or directly distributed
to them so long as amounts are based on objective and reasonable standards
and do not result in disproportionate payments to officers, shareholders, or highly
compensated employees of an employer contributing to or otherwise funding the
employees association.
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Section 4976(a) of the Code provides that if an employer maintains a
welfare benefit fund and there is a disqualified benefit provided during any
taxable year, a tax is imposed on such employer equal to 100% of such
disqualified benefit.

Section 4976(b)(1)(C) of the Code states that that for the purposes of
Section 4976(a), any portion of a welfare benefit fund that reverts to the benefit of
the employer is a disqualified benefit.

Section 501(c)(3) of the Code provides for the exemption from federal
income tax of organizations that are operated exclusively for educational or
charitable purposes, no part of the net earnings of which inures to the benefit of
any private shareholder or individual.

Section 1.501 (c)(3)-1 (c)(2) of the regulations states in part, that an
organization is not operated for one or more exempt purposes if its net earnings
may inure in whole or in part to the benefit of private shareholders or individuals,

Section 1.501 (c)(3)-1 (d)(1)(ii) of the regulations provides in part that an
organization is not organized or operated exclusively for one or more exempt
purposes unless it serves a public rather than a private interest. Thus, it is
necessary for an organization to establish that it is not organized, or operated for
the benefit of private interests such as designated individuals, the creator or his
or her family, shareholders of the organization or persons controlled directly or
indirectly by such private interests.

The transfer of excess assets from the Trust to the Foundation will ensure
that none of its funds revert to the employers or any other private individual.
Because no employers or any other private individuals will receive a distribution
of funds from the Trust, the transfer of assets to the Foundation will not be a
disqualified benefit as defined by section 4976(b)(I)(C) of the Code.

Accordingly, we rule that, based upon the information submitted, the
termination of the Trust and the transfer of excess assets from the Trust to the
Foundation will not result in the imposition of the 100% excise tax under section
4976 (a) of the Code.

This ruling is based on the understanding that there will be no material
changes in the facts upon which it is based. Any changes that may have bearing
on your tax status should be reported to the Service.

We are sending a copy of this ruling to the Ohio TE/GE office. Because

this letter could help resolve any questions about your exempt status, you should
keep it with your permanent records.
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If you have any questions, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely yours,

WV.M

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 4
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