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Dear Applicant:

This is in reference to your letter postmarked June 20,
2000, requesting advance approval of your grant procedures under
section 4945(g) (1) of the Internal Revenue Code.

You are recognized as exempt under section 501(c) (3) of the
Code and are classified as a private foundation.

You are proposing to make a scholarship grants to y area
high school students to attend college. You will be selecting
your students based on academic performance; ability and
aptitude for college; motivation, character, ability and
potential; leadership and financial need. A grantee of your
scholarships may not be related to a member of your selection
committee or to a disqualified person. You will be obtaining
yearly reports from your grantees. You will investigate and seek
recovery of any misuse of your funds.

Section 501(c) (3) of the Code provides for the exemption
from federal income tax of organizations organized and operated
exclusively for charitable, scientific, or educational purposes,
no part of the net earnings of which inures to the benefit of
any individual.

Section 1.501(c) (3)-l(d) (2) of the Income Tax Regulations
provides that the term "charitable" is used in section 501(c) (3)
in its generally accepted legal sense. "Charitable" as used in
its generally accepted legal sense includes advancement of
education.
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Section 4945(a) and (b) of the Code impose certain excise
taxes on expenditure defined as taxable expenditures by section
4945(d).

Section 4945(d) (3) of the Code provides that the term
"taxable expenditure" means any amount paid or incurred by a
private foundation as a grant to an individual for travel,
study, or other similar purposes by such individual, unless such
grant satisfies the requirements of section 4945(g).

Section 4945(g) (1) of the Code provides that section
4945(d) (3) shall not apply to an individual grant awarded on an
objective and nondiscriminatory basis pursuant to a procedure
approved in advance by the Secretary, if it is demonstrated to
the satisfaction of the Secretary that the grant constitutes a
scholarship or fellowship grant which is subject to the
provisions of section 117(a) and is to be used for study at an
educational organization described in section 170(b) (1) (A) (ii).

Section 53.4945-4(c) (1) of the Foundation and Similar
Excise Taxes Regulations provides that to secure approval for a
grant-making procedure,a prrvate foundation must demonstrate to
the satisfaction of the commissioner that:

(a) The grant procedures include an objective and
nondiscriminatory selection process;

(b) The procedure is designed to result in the performance
of the activities intended to be financed; and

(c) The foundation will obtain reports to determine whether
the grant funds are being properly used. Reports are not
required if the foundation pays the scholarship grants to
an educational institution. See sections 53.4945-4(c) (5)
and 53.4945-4(c) (7) of the Foundation Excise Tax
Regulations.

Since you are aiding students to attend college, your
scholarship program would be a charitable activity of advancing
education. Thus, we conclude that your exempt status under
section 501(c) (3) of the Code will not be affected by engaging
in these activities.
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Based on the information submitted, and assuming your
scholarship procedures will be conducted as proposed, we rule
that your procedures for awarding scholarships comply with the
requirements contained in section 4945(a) (1) of the Code
because:

(a) Your scholarship procedures include an objective and
nondiscriminatory selection process.

(b) Your recipients must be enrolled in a degree program to
receive your scholarship grants. Thus, your procedures are
designed to result in the performance of the activities
that you intend to finance.

(c) ~You will satisfy the report requirement by requiring
annual reports; investigating and seeking recovery of any
misuse of your scholarship grants.

Grants awarded under your program are considered
scholarships under section 117 of the Code, and qualify for the
exclusion from gross income provided for in section 117(a) to
the extent such amounts are used for "qualified tuition and
related expenses" within the meaning of section 117(b).

Based on the information submitted, we conclude that your
scholarship grant making program is a grant program that is not
subject to the provisions of section 117(a) of the Code.
Accordingly, we rule that your scholarship grants that are
awarded under your procedures are excludable from the gross
income of your recipients under section 117 of the Code.

This ruling is based on the understanding that there will
be no material changes in the facts upon which it is based, and
that no grants will be awarded to the foundation manager,
trustee, members of the selection committed or for a purpose
inconsistent with the purposes described in section 170(c) (2) (B)
of the Code. Any change in your procedures must be reported to
the Cincinnati, Ohio Tax Exempt and Government Entities (TE/GE)
office.

We are informing the Cincinnati, Ohio Tax Exempt and
Government Entities (TE/GE) office of this action. Please keep a
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copy of this ruling with your organization's permanent records.

This ruling is directed only to the organization that
requested it. Section 6110(k) (3) of the Internal Revenue Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Terre11 M. Berkovsky
Manager, Exempt Organizations

Technical Group 2
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Dear Sir or Madam:

This is in response to the Trusts letter dated September 12,2000, as
amended May 24,2001,  which requests a ruling that the termination of the Trust
and the transfer of excess assets from the Trust to the Foundation will not result
in the imposition of the 100% excise tax under section 4976 of the internal
Revenue Code.

The Trust was established in 1989 to provide various health and welfare
benefits to employees who are covered under a collective bargaining agreement
between the Association and A, an affiliate of B. In 1990, the Trust received a
determination letter from the Internal Revenue Service that it qualified as a tax-
exempt Voluntary Employees’ Beneficiary Association (VEBA) within the
meaning of section 501 (c)(9) of the Code.

Section 10.2 of the Trust Agreement, as amended, provides that in the
event of termination, and payment of benefits, any remaining funds shall be paid



over into the Foundation. In 1997 the Foundation received a determination letter
from the Internal Revenue Service that it was an exempt organization as
described in Section 501(c)(3) of the Code. The purposes of the Foundation
include providing assistance in housing to people or organizations with special
shelter needs, and educational assistance to individuals and organizations to
further the objective of bettering the community.

Participating employers contributed funds to the Trust for each employee
covered by the agreement which purchased group medical benefits for these
employees.

Due to recent changes in the collective bargaining agreements,
participating employers make contributions to Plan C, which provides health
coverage to the employees who were formerly  covered by the Trust. No
individuals are currently eligible for benefits under the Trust and none will be
eligible in the foreseeable future. No participating employer contributions were
made to the Trust effective June 1999.

The Association proposes to terminate the Trust and contribute the
surplus assets to the Foundation. These assets represent contributions by
participating employers that exceed the amounts required to purchase health
benefits for each eligible employee of participating employers.

Section 501 (c)(9) of the Code provides that a voluntary employee benefit
plan (VEBA) that provides for the payment of life, sick, accident, or other beneftis
to the members of such association or their dependents or designated
beneficiaries shall be exempt from taxation.

Section 1.501 (c)(9)-1 of the Income Tax Regulations provides that to be
described in section 501(c)(9) of the Code, an organization must be an
employees’ organization.

Section 1.501 (c)(9)-4(a) of the regulations provides that no part of the net
earnings of any employees’ association may inure to the benefit of any private
shareholder or individual other than through the payment of benefits.

Section 1.501 (c)(9)-4(d) of the regulations states that the distribution of
assets remaining in a terminated VEBA after satisfaction of all liabilities to plan
beneficiaries will not constitute prohibited inurement where they are used to
purchase life insurance or health benefits for the members or directly distributed
to them so long as amounts are based on objective and reasonable standards
and do not result in disproportionate payments to officers, shareholders, or highly
compensated employees of an employer contributing to or otherwise funding the
employees association.
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Section 4976(a) of the Code provides that if an employer maintains a
welfare benefit fund and there is a disqualified benefit provided during any
taxable year, a tax is imposed on such employer equal to 100% of such
disqualified benefit.

Section 4976(b)(l)(C) of the Code states that that for the purposes of
Section 4976(a), any portion of a welfare benefit fund that reverts to the benefit of
the employer is a disqualified benefit.

Section 501 (c)(3) of the Code provides for the exemption from federal
income tax of organizations that are operated exclusively for educational or
charitable purposes, no part of the net earnings of which inures to the benefit of
any private shareholder or individual.

Section 1.501 (c)(3)-l(c)(2) of the regulations states in part, that an
organization is not operated for one or more exempt purposes if its net earnings
may inure in whole or in part to the benefit of private shareholders or individuals.

Section 1.501 (c)(3)-1 (d)(l )(ii) of the regulations provides in part that an
organization is not organized or operated exclusively for one or more exempt
purposes unless it serves a public rather than a private interest. Thus, it is
necessary for an organization to establish that it is not organized, or operated for
the benefit of private interests such as designated individuals, the creator or his
or her family, shareholders of the organization or persons controlled directly or
indirectly by such private interests.

The transfer of excess assets from the Trust to the Foundation will ensure
that none of its funds revert to the employers or any other private individual.
Because no employers or any other private individuals will receive a distribution
of funds from the Trust, the transfer of assets to the Foundation will not be a
disqualified benefit as defined by section 4976(b)(l)(C) of the Code.

Accordingly, we rule that, based upon the information submitted, the
termination of the Trust and the transfer of excess assets from the Trust to the
Foundation will not result in the imposition of the 100% excise tax under section
4976 (a) of the Code.

This ruling is based on the understanding that there will be no material
changes in the facts upon which it is based. Any changes that may have bearing
on your tax status should be reported to the Service.

We are sending a copy of this ruling to the Ohio TElGE office. Because
this letter could help resolve any questions about your exempt status, you should
keep it with your permanent records.
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If you have any questions, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely yours,

Gerald V. Sack
Manager, Exempt Organizations
Technical Group 4


