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This is in response to your letter dated August 20, 2001 and prior correspondence
submitted in which you requested rulings on behalf of Child 1, Child 2, and R1 concerning the
application of 8§ 2514, 2041, and 2501 of the Internal Revenue Code.

The facts are represented to be as follows: Decedent established an irrevocable trust
on Date 1 for his grandchildren and the issue of his grandchildren. Decedent’s spouse is
deceased. Child 1 and Child 2 are the only children of Decedent. Child 1 and Child 2 have no
children. There are no grandchildren who are permissible income or remainder beneficiaries of
Trust. Child 2 was named sole trustee and is presently serving as trustee (Trustee). Child 1
and Child 2 have joint powers to close the class of Decedent’s grandchildren. Therefore,
Child 1 and Child 2 have a joint interest in Trust if they declare the class of Decedent’s
grandchildren closed. R1 is a cousin of Child 1 and Child 2 and has a contingent interest in
Trust if R1survives both Child 1 and Child 2 and if both Child 1 and Child 2 die without issue.
R1 was unaware that Trust existed or that he had any interest of any nature in Trust prior to
Date 2
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Section 1.1 of Trust provides that until the class of grandchildren of Decedent is closed,
there is to be a source trust that consists of: (i) the principal conveyed to Trustee on the date of
the execution of Trust, and any additions to principal to be held in Trust (and not designated for
a particular grandchild trust); (ii) income of the source trust for the current period held pending
distribution; and (iii) in general all assets held in Trust which at the time are not presumptively
destined for a particular grandchild or family of the grandchild.

Section 1.2 of Trust provides that a separate grandchild trust is to be established for
each of the children of Child 1 and Child 2 now living or later born (excepting any grandchild
after reaching age 30). In general, each separate trust is to hold that part of Trust property
which is presumptively destined for a particular grandchild or family of the grandchild.

Section 1.3 of Trust provides that, in general, a part of the income from the source trust
is to be distributed among the grandchild trusts, and portions of the principal of the source trust
is to be distributed to one or more of the grandchild trusts (or to the grandchildren or issue). In
general, the income and principal distributed to or otherwise received by a grandchild trust is to
be accumulated for or distributed to the grandchild and his family as Trustee determines, and
ultimately the grandchild trust is to terminate in favor of the grandchild, if living, or to the
grandchild’s issue, if the grandchild is deceased.

Section 2.1 of Trust provides that at the end of each accounting period, the net income
of the source trust for the period is to be divided into equal shares which will number one more
than the number of grandchild trusts then in existence; one share is to be distributed to each
grandchild trust and one share is to be retained in the source trust and added to principal.

Section 2.2 of Trust provides that if, at the end of any accounting period, there are no
grandchild trusts in existence, and if there are any grandchildren of Decedent then over age 30
or then deceased leaving issue then surviving, the grandchild trust for the grandchild or the
deceased grandchild having terminated, the net income of the source trust for the period is to
be distributed in equal shares to the grandchildren and the issue of any deceased grandchildren
to take by right of representation, and if there is no grandchild or grandchild’s issue to receive
the income then such income is to be accumulated in the source trust and added to the
principal.

Section 2.3 of Trust provides that whenever a grandchild of Decedent reaches age 30,
a fraction of the source trust (principal and net income accrued to date) is to be distributed to
the grandchild trust for the grandchild then reaching age 30. The numerator of the fraction is
one, and the denominator of the fraction is the number of grandchild trusts in existence
immediately prior to the child reaching age 30.

Section 2.4 of Trust provides that unless the source trust is sooner terminated by a
complete distribution of principal under Section 2.3, the source trust is to terminate upon the
death of the last survivor of Child 1 and Child 2. Further, if Child 1 and Child 2, or one of them
as are living at the time is to certify to Trustee that the class of grandchildren of Decedent is to
be considered closed, the source trust is to terminate. On any termination, the assets of the
source trust are to be distributed in equal shares to the grandchild trusts if any; and if there are
no grandchild trusts at this time, the assets of the source trust are to be distributed to the
grandchildren of Decedent (in equal per capita shares as to the grandchildren) and the issue of
any deceased grandchildren (by right of representation as to the issue); and if there are no
grandchildren or issue, the assets of the source trust are to be distributed to the heirs of
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Decedent in the proportion then fixed by State law governing the descent and distribution of
personal property.

Section 2103 of State Code provides, in part, that any part of the intestate estate that
does not pass to the decedent's surviving spouse, or the entire intestate estate if there is no
surviving spouse, passes first to individuals who survive the decedent who are the decedent's
descendants by representation.

Child 1 and Child 2 propose to jointly release their power to declare the class of
Decedent’s grandchildren closed. R1 proposes to execute a disclaimer in which he will
irrevocably disclaim any and all of his interests in Trust. It is represented that Rl will execute
the disclaimer within 9 months from Date 2.

Child 1, Child 2, and R1 request the following rulings:

1. Child 1's and Child 2's power to jointly declare the class of Decedent’s grandchildren closed
is not a general power of appointment under 88 2514 and 2041.

2. Upon the death of the first to die of Child 1 and Child 2 and upon the death of the survivor of
them, no part of the assets of Trust will be includible in either of their estates under § 2041.

3. Child 1's and Child 2's simultaneous release of the power to jointly declare the class of
Decedent’s grandchildren closed will not constitute a taxable gift under 8 2501 by either Child 1
or Child 2.

4. If R1 disclaims his interest in Trust within 9 months of Date 2, the disclaimer will be
considered to be made within a reasonable time after R1 obtained knowledge of the existence
of the transfer and his interest in Trust and the disclaimer will not constitute a taxable gift under
§ 2501.

Ruling Request 1 and 2

Under 8§ 2041(b)(1), the term "general power of appointment” is defined, in relevant part,
to mean a power which is exercisable in favor of the decedent, his estate, his creditors, or the
creditors of his estate.

Section 2041(b)(1)(C)(ii) provides, however, that in the case of a power of appointment
created after October 21, 1942, which is exercisable by the decedent only in conjunction with
another person, if the power is not exercisable by the decedent except in conjunction with a
person having a substantial interest in the property subject to the power, which is adverse to the
exercise of the power in favor of the decedent -- such power shall not be deemed a general
power of appointment. For purposes of 8 2041(b)(1)(C)(ii), a person who, after the death of the
decedent, may be possessed of a power of appointment (with respect to the property subject to
the decedent's power) which he may exercise in his own favor shall be deemed as having an
interest in the property and such interest shall be deemed adverse to such exercise of the
decedent's power.

Section 20.2041-3(c)(2) of the Estate Tax Regulations states in part that a coholder of a
power of appointment has no adverse interest merely because of his joint possession of the
power nor merely because he is a permissible appointee under a power. However, a coholder
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of a power is considered as having an adverse interest where he may possess the power after
the decedent's death and may exercise it at that time in favor of himself, his estate, his
creditors, or the creditors of his estate. Thus, for example, if X, Y, and Z held a power jointly to
appoint among a group of persons which includes themselves and if on the death of X the
power will pass to Y and Z jointly, then Y and Z are considered to have interests adverse to the
exercise of the power in favor of X. Similarly, if on Y's death the power will pass to Z, Z is
considered to have an interest adverse to the exercise of the power in favor of Y.

Under § 2514(c), the term "general power of appointment" is defined, in relevant part, to
mean a power which is exercisable in favor of the individual possessing the power, his estate,
his creditors, or the creditors of his estate.

The gift tax provisions of 8§ 2514(c)(3)(B) are substantially similar to the estate tax
provisions of § 2041(b)(1)(C)(ii).

Similarly, the provisions of § 25.2514-3(b)(2) of the Gift Tax Regulations are
substantially the same as those contained in § 20.2041-3(c)(2).

In this case, Child 1 and Child 2 propose to jointly release their power to declare the
class of Decedent’s grandchildren closed. Neither Child 1 nor Child 2 can exercise the jointly
held power alone and they are considered as having adverse interests because (assuming
Child 1 dies first) Child 2 is a person who, after the death of Child 1, will be possessed of a
power of appointment (with respect to the property subject to Child 1's power) which Child 2
may exercise in favor of himself, his estate, his creditors, or the creditors of his estate.
Therefore, we conclude that each party in this case has an interest that is adverse to the
exercise of the power in favor of the other party, within the meaning of 88 2041(b)(1)(C)(ii) and
2514(c)(3)(B). Consequently, Child 1's and Child 2's power to jointly declare the class of
Decedent’s grandchildren closed during their lifetimes is not a general power of appointment
under 88 2514 and 2041. Furthermore, if Child 1 and Child 2 jointly release their power to
declare the class of Decedent’s grandchildren closed, then upon the death of the first to die of
Child 1 and Child 2 and upon the death of the survivor of them, no part of the assets of Trust
will be includible in either of their estates under § 2041.

Ruling Request 3 and 4

Section 2501 imposes a tax for each calendar year on the transfer of property by gift
during the calendar year by any individual.

Section 2514(b) provides that the exercise or release of a general power of appointment
created after October 21, 1942, shall be deemed a transfer of property by the individual
possessing such power.

Under § 2514(c), the term "general power of appointment" is defined, in relevant part, to
mean a power which is exercisable in favor of the individual possessing the power, his estate,
his creditors, or the creditors of his estate.

Section 2511 provides that the tax imposed by 8 2501 shall apply whether the transfer is
in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect, and whether the property is real or
personal, tangible or intangible.
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Section 25.2511-1(c)(2) of the Gift Tax Regulations provides that in the case of taxable
transfers creating an interest in the person disclaiming made before January 1, 1977, where the
law governing the administration of the decedent’s estate gives a beneficiary, heir, or next-of-
kin a right completely and unqualifiedly to refuse to accept ownership of the property
transferred from a decedent, a refusal to accept ownership does not constitute the making of a
gift if the refusal is made within a reasonable time after knowledge of the existence of the
transferor. The refusal must be unequivocal and effective under the local law.

The Supreme Court has recognized that, under the predecessor to this regulation, an
interest must be disclaimed within a reasonable time after obtaining knowledge of the transfer
creating the interest to be disclaimed rather than within a reasonable time after the distribution
or vesting of the interest. Jewett v. Commissioner, 455 U.S. 305 (1982).

Based on the information submitted and the representations made, we conclude that
since the power in question is not a general power of appointment, the release of that power by
Child 1 and Child 2 will not constitute a taxable gift under § 2501. We also conclude that if R1's
disclaimer is made within 9 months of Date 2, the disclaimer will be considered to be made
within a reasonable time after R1 obtained knowledge of the existence of the transfer and his
interest in Trust. Accordingly, provided that R1's disclaimer is valid under State law and
assuming the other requirements of § 25.2511-1(c)(2) are met, R1’s disclaimer will not
constitute a gift under § 2501.

The rulings contained in this letter are based upon information and representations
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury statement executed by an
appropriate party. While this office has not verified any of the material submitted in support of
the request for the rulings, it is subject to verification on examination.

Except as specifically ruled herein, we express no opinion on the federal tax
consequences of the transaction under the cited provisions or under any other provisions of the
Code.

In accordance with the power of attorney on file with this office, we are sending a copy
of this letter to Trustee, Child 1, Child 2, and R1.

The ruling is directed only to the taxpayers requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,
LORRAINE E. GARDNER
Acting Senior Technician Reviewer
Branch 4
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)
Enclosure
Copy for section 6110 purposes



