
1 For purposes of this ruling letter, it is assumed, without making any factual
determination, that LLC is eligible to act as an AT for the proposed transaction.   
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Dear                      

This responds to your letter dated February 26, 2001, as supplemented by your
submission dated April 11, 2001 requesting rulings as to various factors relating to
qualification of Taxpayer to serve as an exchange accommodation titleholder, pursuant
to Rev. Proc. 2000-37, 2000-40 I.R.B. 308.  The facts relating to your ruling application
follow:

Xcorp is an entity engaged in the business of providing services as a facilitator of
like-kind exchanges pursuant to § 1031(a)(3) of the Internal Revenue Code and §
1.1031(k)-1((g)(4) of the Income Tax Regulations.  Taxpayer is a corporation affiliated
with Xcorp.  Taxpayer files its corporate tax return as part of a consolidated group of
corporations with Xcorp.  Taxpayer acts indirectly through its ownership of LLC, a
Delaware limited liability company, as an exchange accommodation titleholder (“AT”),
as that term is defined in Section 4 of Rev. Proc. 2000-37.  LLC’s role is to hold
property for the benefit of customers to facilitate exchanges under § 1031 of the Code.  

On Date X, Taxpayer (including LLC) entered into a qualified exchange
accommodation agreement (“the QEA Agreement”), consistent with the requirements of
the revenue procedure, with an exchange customer (“Customer”).  Under the QEA
Agreement, Taxpayer will facilitate an exchange for Customer using LLC as an AT. 
LLC will acquire and hold Replacement Property for Customer under a qualified indicia 
of ownership and then, within the exchange period provided in the revenue procedure,
through a qualified intermediary, transfer Replacement Property to Customer in an
exchange for Relinquished Property of Customer.  The Relinquished Property will be
transferred through the qualified intermediary to its ultimate buyer.1 



2 This analysis is consistent with the intent behind the safe harbor contained in
the deferred exchange regulations, which has many parallels to the rules and
requirements of the revenue procedure.  The preamble to the final deferred exchange
regulations states the following:

For example, commentators questioned whether a taxpayer would be
treated as having the immediate right to receive money or other property

However, it has come to Taxpayer’s attention that the usefulness of the qualified
exchange accommodation arrangements (“QEAAs”) permitted under the revenue
procedure is reduced because of concerns about duplicate transfer taxes on the
transfer of legal title of Replacement Property from LLC to Customer (or the transfer of
Relinquished Property to the ultimate buyer if the Relinquished Property is parked with
LLC).  To minimize this problem, Taxpayer revised ARTICLE SIX, Paragraph Q of the
QEA Agreement to add the following language at the end of the paragraph:

[LLC] is acting solely as [Customer’s] agent for all purposes, except for
federal income tax purposes.   

It is believed that in many jurisdictions, this express agency statement (for non federal
income tax purposes) will help avoid additional transfer tax when, for example,  LLC
transfers legal title to property to its exchange customers.

Taxpayer requests that we rule that the addition of the language regarding
agency for non federal income tax purposes will have no adverse affect on qualification
of the QEA Agreement, between Taxpayer (including LLC) and Customer, as a qualified
exchange accommodation agreement, as defined in Section 4.02 of the revenue
procedure.    

Section 4.02(3) of the revenue procedure requires that the qualified exchange
accommodation agreement, entered into between an exchanging taxpayer and an AT, 
specify that the AT will be treated as the beneficial owner of the exchange property it
receives by transfer for all federal income tax purposes.  It further provides that the
parties must report the federal income tax attributes of the property on their federal
income tax returns in a manner consistent with that agreement.   

If Customer enters into or uses all or most of the types of side agreements or
arrangements permitted under Section 4.03 of the revenue procedure (i.e., an
exchange agreement for AT to serve as a qualified intermediary, a guarantee and
indemnity agreement, any agreement to loan or advance funds, a lease to disqualified
persons, a management or construction agreement with disqualified persons, any other 
arrangement relating to the purchase or sale of the property (including put and call
agreements at fixed or formula prices), or providing for variation of value so that the
burdens and benefits of ownership are with Customer), the AT will likely be considered
an agent of Taxpayer under state law.  See discussion at Section 2.05 of the revenue
procedure.   However, Section 5.04 provides that property will not fail to be treated as
being held in a QEAA merely because the accounting, regulatory, or state, local or
foreign tax treatment between the taxpayer and the AT is different from the treatment
required by Section 4.02 (3) of the revenue procedure.2   



held by an intermediary if, under state agency law, the intermediary is the
agent of the taxpayer and the taxpayer has the right to dismiss an agent
and thereby obtain property held for the taxpayer by the agent. ...  The
final regulations also provide that rights conferred upon a taxpayer under
state agency law to dismiss an escrow holder, trustee, or intermediary will
be disregarded in determining whether the taxpayer has the ability to
receive or otherwise obtain the benefits of money or other property held by
the escrow holder, trustee, or intermediary.  

1991-1 C.B. 150, 152.

For Customer to obtain the benefits of the safe harbor rules of the revenue
procedure, the transaction need only fit within the confines of the safe harbor rules. 
Assuming the boundaries of the safe harbor rules are not exceeded, Customer is
entitled to enjoy the  protection afforded to all compliant taxpayers by these rules,
notwithstanding inconsistent treatment or characterization under state or local law.  
Thus, a statement in the QEA Agreement that LLC (whose activities and assets are
attributed to Taxpayer) is acting as agent of Customer for all purposes other than
federal income tax purposes, will not  affect the qualification of the QEA Agreement or
the QEAA.

Accordingly, the inclusion of a statement in the QEA Agreement that “[LLC] is
acting solely as [Customer’s] agent for all purposes except for federal income tax
purposes” will have no adverse affect on the qualification of the QEA Agreement under
Rev. Proc. 2000-37. 

Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax
treatment of the transaction under any other provisions of the Code or regulations that
may be applicable or under other general principles of federal income taxation.  Neither
is any opinion is expressed as to the tax treatment of any conditions existing at the time
of, or effects resulting from, the transaction that are not specifically covered by the
above ruling.  

Under the Power of Attorney Form 2848 on file with this office, we are sending
this original letter to you and a copy to your representative stated on line 2 of the form.  

This ruling is directed only to the taxpayer(s) who requested it.  Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be cited as precedent.

Sincerely yours,
Associate Chief Counsel
(Income Tax & Accounting) 

     By: Robert M. Casey
Senior Technician Reviewer, Branch 3

cc:  


