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Dear                 :  

This is in reply to your letter dated January 4, 2001, and subsequent correspondence,
requesting rulings on behalf of Taxpayer concerning the Federal income tax treatment
under sections 104 and 105 of the Internal Revenue Code (the Code) of long-term
disability benefits paid through the Plan. 

You represent that Taxpayer provides long-term disability coverage to its eligible U.S.
employees through the Plan.  Benefits are provided through a group insurance policy
with a third-party insurance carrier.  The Plan currently provides employees, who
become disabled while employed with wage continuation payments at the rate of
66.67% of salary after an initial 180-day Elimination Period.  Under the current terms of
the Plan, Taxpayer covers the entire premium for this basic coverage, and the cost of
coverage is not included in the gross income of the employees. 

Taxpayer intends to amend the Plan to provide that each employee (whether current or
hired in the future) may elect to pay the full cost of his or her long-term disability
coverage on an after-tax basis (the Amended Plan).  While the Taxpayer will continue
to meet in-full the group policy insurance premiums charged by the third-party carrier for
each employee, an appropriate portion of the group premium will be allocated to each
employee who elects to meet the cost of coverage on an after-tax basis and will be
included in his or her gross income reported each year.    

Under the Amended Plan, the election to pay for the cost of coverage on an after-tax
basis may be made on a year by year basis and must be made in writing prior to the
beginning of the Plan year during which the employee will be paying for his or her
disability coverage on an after-tax basis.  The election is irrevocable for the Plan year
once the Plan year begins.  Employees hired during the course of a Plan year  will be
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permitted to elect after-tax coverage for the remainder of the Plan year within a certain
period (generally, 30 days) following their employment commencement date. 
Employees will be permitted to make a new election for each Plan year prior to the
beginning of that Plan year.  

Section 104(a)(3) of the Code provides that, except in the case of amounts attributable
to (and not in excess of) deductions allowed under section 213 for any prior taxable
year, gross income does not include amounts received through accident or health
insurance (or through an arrangement having the effect of accident or health insurance)
for personal injuries or sickness (other than amounts received by an employee to the
extent such amounts are attributable to contributions by the employer which were not
includible in the gross income of the employee, or are paid by the employer).

Section 1.104-1(d) of the Income Tax Regulations states that if an individual purchases
a policy of accident or health insurance out of his own funds, amounts received
thereunder for personal injuries or sickness are excludable from his gross income under
section 104(a)(3).  Conversely, if an employer is either the sole contributor to such a
fund, or is the sole purchaser of a policy of accident or health insurance for his
employees, the exclusion provided under section 104(a)(3) does not apply to any
amounts received by his employees through such fund or insurance.  The regulation
refers to section 1.105-1 of the regulations for rules relating to the determination of the
amount attributable to employer contributions.  

Section 1.105-1(b) of the regulations provides that all amounts received by employees
through an accident or health plan which is financed solely by their employer are
subject to the provisions of section 105(a).

Amounts received by an employee through accident or health insurance for personal
injuries or sickness must be included in gross income under section 105(a) of the Code
to the extent such amounts (1) are attributable to contributions by the employer which
were not includible in the gross income of the employee, or (2) are paid by the
employer, unless paid as reimbursements of medical expenses under section 105(b) or
for the loss or loss of use of a member or function of the body and without regard to
absence from work under section 105(c).

Section 1.105-1(c)(1) of the regulations provides that in the case of amounts received
by an employee through an accident or health plan which is financed partially by his
employer and partially by contributions of the employee, section 105(a) of the Code
applies to the extent that such payments are attributable to contributions of the
employer that were not includible in the employee’s gross income.  The portion of such
amounts which is attributable to such contributions of the employer shall be determined
in accordance with section 1.105-1(d) in the case of insured plans.

With respect to each employee, the Amended Plan is financed either solely by the
Taxpayer or solely by the employee.  At no time is the coverage under the Amended
Plan financed by both Taxpayer and employee contributions.  Accordingly, the
Amended Plan is not a contributory plan within the meaning of section 1.105-1(c)(1) of
the regulations.  
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Based on the information submitted and representations made, we conclude as follows:

(1)   Long-term disability benefits paid to an employee who has elected, under the
Amended Plan, to pay his or her own premiums on an after-tax basis for the Plan year
in which he or she becomes disabled, are attributable solely to after-tax employee
contributions and excludable from such employee’s gross income under section
104(a)(3) of the Code.

(2)  Long-term basic disability benefits paid to an employee who has elected, under the
Amended Plan, to exclude the premiums paid by the Taxpayer for the Plan year in
which he or she becomes disabled, are attributable solely to Taxpayer contributions and
includible in such employee’s gross income under section 105(a) of the Code. 

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110 (k)(3) of the
Code provides that it may not be used or cited as precedent.  

Sincerely yours,
Harry Beker, Chief
Health and Welfare Branch 
Division Counsel/Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)

   
Enclosures: 
  Copy of this letter
  Copy for section 6110 purposes


