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Dear

This letter responds to a letter dated July 7, 2000, and
subsequent correspondence, submtted by you as the authorized
representative of the trustee of Trust, requesting rulings under
8§ 642 of the Internal Revenue Code.

The information submtted states that Trust was created on
D1 and anended on D2. The settlors of Trust, A and B, died on D3
and D4, respectively. The dates D1, D2, and D3 were pre-Cctober
9, 1969. Pursuant to its terns, Trust becane irrevocabl e upon
the death of the first of its settlors. After the death of both
settlors, the terns of Trust provide that all of the net incone
of Trust is to be distributed anong a group of nanmed individuals
in specified proportions, and to the survivors of that group,
until the death of the last of the group. The principal of Trust
is required to remain intact and held in perpetuity for named
charities and general charitable purposes, in specified
proportions. After the death of the |last of the named individual
beneficiaries, the charitable remainder beneficiaries are
entitled to receive Trust’s net incone.

Trust’s assets consist of property which was part of the
trust estate on or before Cctober 9, 1969, and the proceeds of
the investnent and reinvestnent of such property. The trustee of
Trust represents that no assets have been contributed to Trust by
any person after COctober 9, 1969.

On D6, Court issued an order granting a petition for
deviation fromthe ternms of Trust filed by the trustee of Trust.
On D7, the trustee of Trust, C (the last surviving individua
beneficiary of Trust), the named charitabl e remainder
beneficiaries of Trust, and the attorney general of State agreed
to a stipulation interpreting the Court order. C died on D8 of
Year 2. The Court order and the stipulation interpreting the
Court order are conditioned upon a favorable letter ruling from
the I nternal Revenue Service.

Trust, as nodified by the order and stipul ation, provides
that, effective beginning with the Year 1 taxable year, "net
i ncome, " which was payable to C during Cs life, shall be the
greater of (1) the net trust accounting incone or (2) not nore
than x% of the value of the trust principal determ ned at the
begi nning of the year in which distributions are required to be
made (the unitrust anmount).

The trustee nmay satisfy the unitrust anount from trust
principal, but the anount of principal that may be distributed
shall be limted to the "current year’s growth,"” defined as the
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amount by which the total fair market value of trust principal at
the end of the year exceeds the total fair narket value of the
trust principal as of the beginning of the year in which the
distribution is required to be made. In calculating the anount
of principal at the end of the current year, the trustee shal

I ncl ude the anount of principal distributed to the incone
beneficiary during that year at a value determ ned at the tine of
actual distribution.

If the trustee incorrectly determ nes the fair market val ue
of Trust’'s assets, then within a reasonable period after the
correct value is finally determ ned, the trustee nust redeterm ne
the unitrust anpunt. |If the initially determ ned value is found
to have been too |ow, the trustee nust pay the difference between
the unitrust anmount then determ ned and previously determ ned to
the beneficiary otherwise entitled to the distribution, but only
if the redeterm ned anpbunt does not exceed the net incone of the
trust estate for the year. |If the initially determ ned value is
found to have been too high, the beneficiary otherw se entitled
to the distribution nust pay the anmount of the overpaynent to the
trustee, but only to the extent it is in excess of the net incone
of the trust estate for the year. Any paynent nade to correct an
error in valuation shall be payable with interest conputed at the
appl i cabl e rate under § 7520.

If distributions to the incone beneficiary include sone
principal, but the total anpunt distributed to the incone
beneficiary is less than x% of the begi nning principal bal ance of
Trust for a given year, the trustee shall not "make up" the
shortfall in future years. |If distributions to the incone
beneficiary include only incone, but the total anmpunt distributed
to the inconme beneficiary exceed x% of the beginning principal
bal ance of the trust for a given year, the incone beneficiary
shall not be required to repay Trust for any anounts of incone
recei ved.

In no case may the trustee of Trust invade principal to make
incone distributions to Cif the result of such distributions
woul d cause the principal balance to fall below the value of the
trust estate as of D5, which was $y. Net capital gains not
distributed as a part of the "current year’s growh" shall becone
princi pal and shall not be invaded or used to satisfy a
distribution of part or all of the unitrust anount payable to
beneficiary except for a charity described in 8§ 501(c)(3).

FromD5 to the end of Year 1, Trust’s "current year’s
grom h" was $z, resulting in an account bal ance of $xx at the end
of Year 1.
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The trustee of Trust requests rulings that (1) any amount of
Trust’s gross inconme set aside and deducted pursuant to 8 642(c)
in Year 1 and prior taxable years will not be disallowed as a
result of the nodification of Trust and (2) for taxable years
after Year 1, Trust, as nodified, will be treated as a trust

created before Cctober 9, 1969, will be allowed a deduction under
8 642(c) of the amount of its gross incone set aside, and the
gross inconme set aside will be treated as incone earned with

respect to anounts contributed prior to Cctober 9, 1969.

Section 642(c)(1) provides, in general, that in the case of
an estate or trust (other than a trust neeting the specifications
of subpart B), there shall be allowed as a deduction in conmputing
its taxable incone (in lieu of the deduction allowed by § 170(a),
relating to deduction for charitable, etc., contributions and
gifts) any anount of the gross incone, without [imtation, which
pursuant to the terns of the governing instrument is, during the
taxabl e year, paid for a purpose specified in 8§ 170(c)
(determined without regard to 8§ 170(c)(2)(A)). |If a charitable
contribution is paid after the close of such taxable year and on
or before the |last day of the year followi ng the close of such
taxabl e year, then the trustee or adm nistrator nay elect to
treat such contribution as paid during such taxable year. The
el ection shall be made at such tinme and in such manner as the
Secretary prescribes by regul ati ons.

Section 642(c)(2) provides that, in the case of an estate,
and in the case of a trust (other than a trust neeting the
speci fications of subpart B) required by the terns of its
governing instrunment to set aside anobunts which was (A) created
on or before Cctober 9, 1969, if (i) an irrevocabl e renai nder
interest is transferred to or for the use of an organization
described in 8 170(c), or (ii) the grantor is at all times after
Cctober 9, 1969, under a nental disability to change the terns of
the trust; or (B) established by a will executed on or before
Cctober 9, 1969, if (i) the testator dies before October 9, 1972,
wi t hout having republished the will after October 9, 1969, by
codicil or otherwse, (ii) the testator at no tine after Cctober
9, 1969, had the right to change the portions of the will which
pertain to the trust, or (iii) the will is not republished by
codicil or otherw se before Cctober 9, 1972, and the testator is
on such date and at all tinmes thereafter under a nental
disability to republish the will by codicil or otherw se, there
shall also be allowed as a deduction in conputing its taxable
i ncome any anount of the gross incone, without limtation, which
pursuant to the ternms of the governing instrunment is, during the
t axabl e year, permanently set aside for a purpose specified in
8§ 170(c), or is to be used exclusively for religious, charitable,
scientific, literary, or educational purposes, or for the
prevention of cruelty to children or animals, or for the
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establ i shnent, acquisition, maintenance, or operation of a public
cenetery not operated for profit. |In the case of a trust, the
precedi ng sentence shall apply only to gross inconme earned with
respect to anmounts transferred to the trust before October 9,
1969, or transferred under a will to which § 642(c)(2)(B)

appl i es.

Section 1.642(c)-2(b)(1) of the Inconme Tax Regul ations
provides, in general, that any part of the gross incone of a
trust to which either 8 1.642(c)-2(b)(3) or 8§ 1.642(c)-2(b)(4)
applies, that by the ternms of the governing instrunent (i) is
permanently set aside during the taxable year for a purpose
specified in 8 170(c), or (ii) is to be used (within or wthout
the United States or any of its possessions) exclusively for
religious, charitable, scientific, literary, or educational
pur poses, or for the prevention of cruelty to children or
animals, or for the establishnment, acquisition, naintenance, or
operation of a public cenetery not operated for profit, shall be
al l oned, subject to the limtation provided in 8 1.642(c)-
2(b)(2), as a deduction to the trust in lieu of the limted
charitabl e contributions deduction authorized by 8 170(a). The
precedi ng sentence applies only to a trust which is required by
the terms of its governing instrunent to set anounts aside. See
8§ 642(c)(6) and § 1.642(c)-4 for disallowance of a deduction
under this section to a trust which is, or is treated under
8 4947(a)(1l) as though it were, a private foundation (as defined
in 8 509(a) and the regul ations thereunder) that is not exenpt
fromtaxation under § 501(a).

Section 1.642(c)-2(b)(2) provides that § 1.642(c)-2(b) (1)
applies only to the gross incone earned by a trust with respect
to amounts transferred to the trust under a will executed on or
bef ore Cctober 9, 1969, and satisfying the requirenments of
8 1.642(c)-2(b)(4) or transferred to the trust on or before
Oct ober 9, 1969. For such purposes, any incone, gains, or
| osses, which are derived at any tinme fromthe amounts so
transferred to the trust shall also be taken into account in
applying 8 1.642(c)-2(b)(1). |If any such amount so transferred
to the trust is invested or reinvested at any tinme, any asset
recei ved by the trust upon such investnment or reinvestnent shal
al so be treated as an anmount which was so transferred to the
trust. In the case of a trust to which § 1.642(c)-2(b) applies
whi ch contains (i) amounts transferred pursuant to transfers
described in the first sentence of 8§ 1.642(c)-2(b)(2) and (ii)
amounts transferred pursuant to transfers not so descri bed,

8§ 1.642(c)-2(b)(1) shall apply only if the anpbunts described in
8 1.642(c)-2(b)(2)(i), together with all income, gains, and

| osses derived therefrom are separately accounted for fromthe
amounts described in 8§ 1.642(c)-2(b)(2)(ii), together with all

I ncome, gains, and | osses derived therefrom Such separate
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accounting shall be carried out consistently with the principles
of 8 53.4947-1(c)(4) of the Foundation Excise Tax Regul ati ons,
relating to accounting for segregated amounts of split-interest
trusts.

Section 1.642(c)-2(b)(3)(i) provides that a trust to which
8§ 1.642(c)-2(b) applies is a trust, testamentary or otherw se,
whi ch was created on or before COctober 9, 1969, and whi ch nust
have been created under the ternms of an instrument granting an
I rrevocabl e remai nder interest in such trust to or for the use of
an organi zation described in 8 170(c). |If the instrument granted
a revocabl e remai nder interest but the power to revoke such
interest term nated on or before October 9, 1969, without the
remai nder interest having been revoked, the renai nder interest
will be treated as irrevocable for purposes of the preceding
sent ence.

Section 1.642(c)-2(d) provides, in part, that no anount wl|l
be considered to be permanently set aside, or to be used, for a
pur pose described in § 1.642(c)-2(a) or 8§ 1.642(c)-2(b)(1) unless
under the terns of the governing instrument and the circunstances
of the particular case the possibility that the anount set aside,
or to be used, will not be devoted to such purpose or use is so
renote as to be negligible. Thus, for exanple, where there is a
possibility of the invasion of the corpus of a charitable
remai nder trust, as defined in 8 1.664-1(a)(21)(ii), in order to
make paynent of the annuity anmount or unitrust anmount, no
deduction will be allowed under 8§ 1.642(c)-2(a) in respect of any
anount set aside by an estate for distribution to such a
charitabl e remai nder trust.

Section 1.642(c)-3(b)(1) provides, in part, that if an
estate, pooled incone fund, or other trust pays, pernmanently sets
asi de, or uses any anmount of its incone for a purpose specified
in 8 642(c)(1), (2), or (3) and that anount includes any itens of
estate or trust inconme not entering into the gross incone of the
estate or trust, the deduction allowable under § 1.642(c)-1 or
8§ 1.642(c)-2 is limted to the gross inconme so paid, permanently
set aside, or used.

Based solely on the facts and representati ons submtted, we
conclude that the possibility that anmounts set aside under Trust,
as nodified, will not be used for a purpose described in
8§ 1.642(c)-2(b)(1) is not so renpte as to be negligible.
Therefore, we further conclude that (1) any anount of Trust’s
gross inconme set aside and deducted pursuant to 8 642(c) in Year
1 and prior taxable years would be disallowed as a result of the
nodi fication of Trust and (2) for taxable years after Year 1,
Trust, as nodified, will not be allowed a deduction under
8 642(c) of the anmobunt of its gross incone set aside.



Except as specifically rul ed above, we express no opinion
concerning the federal tax consequences of the transactions
descri bed above under any ot her provision of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested
it. Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited
as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a
copy of this letter is being forwarded to the trustee of Trust.

Si ncerely yours,

J. THOVAS HI NES

Chi ef, Branch 2

O fice of the Associate
Chi ef Counsel

(Passt hroughs and
Speci al I ndustries)

Encl osures: 2
Copy of a letter
Copy for 8 6110 purposes



