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Dear X:

This is in reply to your request for a ruling concerning the treatment of your retirement
plan under section 1402(a)(10) of the Internal Revenue Code (Code).

X is a professional limited liability company engaged in the professional practice of law.
X is classified as a partnership for federal income tax purposes. The members of X are
treated as partners for federal income tax purposes, and are hereafter referred to as
partners. X files income tax returns based upon a calendar year taxable year.

X maintains a retirement benefit program for the partners that provides for payments
directly from X to a retired partner. The program is set forth in the operating agreement
governing the operations of X.

Retirement under the plan is mandatory as of the January 1 of the year following the
year in which the partner attains age 65. A partner may elect to retire any time after
attaining age 55. Retirement payments under the plan commence within 90 days of the
date of retirement. Upon retirement, the retired partner relinquishes his or her interest
in X, and is entitled to receive in full satisfaction and discharge of that interest the
following: (1) the retirement payments under the retirement program; (2) the balance of
his or her capital account as of the December 31 preceding the date of retirement; and
(3) all other benefits payable to the partner under X’s benefit plans. The entire amount
of the capital account balance is to be paid by the end of the calendar year in which the
retirement payments commence.

A retired partner is entitled to a retirement payment equal to the sum of the average of
the partner’s three highest distributions for any previous calendar year. This amount is
paid out, without interest, in a series of monthly payments for a period of not less than
sixty months and not more than one hundred and twenty months. The period of
payment is determined by X. After this series of monthly payments is completed, and
provided that the retired partner is still living, the retired partner is entitled to payments



PLR-128049-00
of $100 per month for the rest of the retired partner’s life.

Section 1401 of the Code imposes a tax on the self-employment income of every
individual. Section 1402(b) defines “self-employment income” as the “net earnings from
self-employment” derived by the individual, subject to certain conditions and limitations.

Section 1402(a) of the Code, in defining the term “net earnings from self-employment,”
specifically excludes retirement payments to a partner if the requirements in section
1402(a)(10) and the regulations thereunder are met.

Section 1402(a)(10) of the Code and section 1.1402(a)-17 of the Income Tax
Regulations provide that such retirement payments are excluded from “net earnings
from self-employment” if:

(1) the payments are made on a periodic basis by a partnership pursuant to a
written plan that provides for payments on account of retirement to partners
generally or to a class or classes of partners to continue at least until the
partner’s death. To qualify as payments on account of retirement, the payments
must constitute bona fide retirement income. Generally, retirement benefits are
measured by, and based on, such factors as years of service and compensation
received,;

(2)  the retired partner to whom the payments are made rendered no service with
respect to any trade or business carried on by the partnership (or its successors)
during the taxable year of the partnership (or its successors), which ends within
or with the taxable year of the partner and in which the payment was received,;

(3) no obligation exists (as of the close of the partnership year referred to in (2)
above) from the other partners to the retired partner except with respect to
retirement payments under the plan or rights such as benefits payable on
account of sickness, accident, hospitalization, medical expenses, or death; and

(4) the retired partner’s share of the capital of the partnership has been paid to him
in full before the close of the partnership’s taxable year referred to in (2) above.

On the basis of the facts presented, X’s retirement program would be considered a
bona fide retirement plan, within the meaning of section 1402(a)(10) of the Code and
the accompanying regulations. The program provides for retirement payments upon
the retirement of the partner after attaining a specified age, and provides for payments
based on the partner’s historical distributions. Although the payments by X are likely to
be reduced after the initial sixty to one hundred twenty monthly payments, the monthly
payments will never fall below $100 per month and will continue until the retired
partner’s death. The facts also show that the retired partner will withdraw his entire
capital account by the end of the taxable year of X in which the payments commence,



PLR-128049-00

and that after that time period neither X nor the other partners will have any obligations
to the retired partner other than the retirement payments and payments provided in X’'s
benefit plans.

Therefore, retirement payments made by X under the plan to a retired partner of X will
be excluded from “net earnings from self-employment” by section 1402(a)(10) of the
Code (1) if the retired partner renders no service during the taxable year of X which
ends within or with the taxable year of the partner and in which the payment is received,
(2) if at the close of that taxable year of X, no obligation exists from the partners to the
retired partner except with respect to retirement payments under the plan or rights such
as benefits payable on account of sickness, accident, hospitalization, medical
expenses, or death; and (3) if at the close of that taxable year of X, the retired partner’s
share of the capital of X has been paid to him in full.

No opinion is expressed as to the treatment of the payments to the retired partners
under Subtitle A, Chapter 1, Subchapter K of the Code. Furthermore, no opinion is
expressed as to the treatment of the payments under another other provision of Subtitle
A, Chapter 2 of the Code except for section 1402(a)(10) of the Code. And furthermore,
no opinion is expressed as to the treatment of the payments made in accordance with
the provisions of the plan prior to the adoption of the amendments to the plan dated Y.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,
Michael A. Swim
Chief, Employment Tax Branch
Office of the Division Counsel /
Associate Chief Counsel
(Tax Exempt and Government Entities)
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