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SUBJECT: Colorado Public Trustee’s Association

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated May 18, 2001.
In accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be
cited as precedent.

ISSUE:

When a public trustee forecloses a lien and sells property in Colorado, when is the 
date of the nonjudicial sale for purposes of calculating the time period in which the
United States can redeem property pursuant to I.R.C. § 7425(d)?
 
CONCLUSION :

The date of sale for purposes of I.R.C. § 7425(d) is the date of the public sale as
provided in Treas. Reg. § 301.7425-2(b)(1).

FACTS:   

The Colorado Public Trustees Association (CPTA) retained legal counsel to review
their existing manual with respect to the handling of federal tax liens in the
nonjudicial foreclosure sale process.  One of the issues they have considered is the
definition of date of sale in nonjudicial foreclosure sales handled by the public
trustees.  They have concluded that the date of sale for purposes of I.R.C. § 7425
is the date when junior liens are divested under Colorado law as provided in Treas.
Reg.§ 301.7425-2(b)(3).  The attorneys for CPTA have contacted your office with
respect to the views of the Internal Revenue Service (Service) regarding this and
other issues.   Your office has communicated your disagreement with the
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1/  The Colorado legislature created the office of public trustee by Col. Rev. Stat. 
§ 38-37-101 (1994)  in lieu of the more familiar private trustee system to perform legal
functions with regard to deeds of trust such as administering foreclosures and
redemptions, and releasing deeds of trust.

conclusions reached, explaining that subsection (b)(3) is the incorrect subsection;
the correct subsection for determining the date of sale is section 301.7425-2(b)(1). 

LAW & ANALYSIS: 

In Colorado, property is sold at nonjudicial public foreclosure sales by means of a
public trustee system. 1/ After the sale, Colorado provides for redemption of
property by the owner and lien holders.  Colorado grants to the owner an exclusive
period of 75 days after a foreclosure sale of property to redeem his or her interest. 
Col. Rev. Stat. § 38-38-302(1) (1994).  If no redemption occurs, Col. Rev. Stat. 
§ 38-38-303(1)(1994) provides that:

the lienor having the senior lien ... may redeem within ten days after
the expiration of the redemption period ... and each subsequent lienor
in succession shall have and be allowed a five-day period.

The date of sale determines the period during which the Internal Revenue Service
(Service) can redeem the property.  The crucial issue is the determination of the
date of sale for purposes of the running of the period of limitations on the federal
redemption statute at I.R.C. § 7425(d).

Treas. Reg. § 301.7425-2 provides the method for determining the date of sale. 
The Colorado statutory provisions regarding redemptions fit within the provisions of
Treas. Reg. § 301.7425-2(b)(1), which reads, in pertinent part, as follows:

[i]n the case of divestment of junior liens on property resulting directly
from a public sale, the date of sale is deemed to be the date the public
sale is held, regardless of the date under local law on which junior
liens on property are divested or the title to the property is transferred
(Emphasis supplied).

Section 301.7425-2(b)(3) addresses "divestment of junior liens not resulting directly
from a public or private sale" and does not apply to public trustee sales, which
divest  junior liens by public sales.  ("Divestment of junior liens on property resulting
directly from a private sale" is treated under section 301.7425-2(b)(2) and is also
not relevant to public trustee sales.)  
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2/  The district court found that Treas. Reg. § 301.7425-2(b)(3) was invalid.  The
Government does not agree with that analysis because (b)(3) was the wrong
subsection.  Subsection (b)(1) is the correct subsection.  The Government did not
appeal the case, because the district court reached the correct result, albeit for the
wrong reason.

Our office and the Tax Division of the Department of Justice have previously
considered Colorado public trustee's sales and have concluded that  Treas. Reg.
§ 301.7425-2(b)(1) applies, so the date of sale under section 7425(d) is the date of
the public trustee's sale.  All of the subsection (b)(1) requirements have been met: 
the public trustee conducts a public sale that divests junior liens.  Indeed, the public
trustee's sale is almost identical to example 3 in section 301.7425-2(c):

[T]he purchaser at the public sale obtains a title which is defeasible by the
exercise of a right of redemption in the mortgagor.  The purchaser's title
divests the interest of junior lienors in the property as of the time of public
sale.  The interests of junior lienors in the property revive if the mortgagor
exercises his right of redemption.  The date of sale, for purposes of
computing a period of time determined with reference to the date of sale, is
the date of the public sale because junior liens on the property are divested
directly as a result of the public sale although such junior liens may be
revived by subsequent redemption by the mortgagor.              

Like example 3, Colorado by statue provides that the interests of the junior liens
revive if the mortgagor exercises his right of redemption.  See Col. Rev. Stat. 
§ 38-38-304(1).  Because Colorado law follows example 3, we reach the same
conclusion as that contained in example 3, the date of sale under section 7425(d) is
the date of the public sale.
 
It is not clear why the CPTA incorrectly believes that the date of sale should be
calculated under section 301.7425-(b)(3), which only applies to situations in which a
foreclosure sale, either public or private, does not divest junior liens from the
property.  It may be that the Government's earlier litigating position led to this
confusion. Specifically, in an unreported case, United Bank of Denver v. United
States, (D. Colo., No. 82-F-623, Feb. 18, 1983), the Government erroneously
argued that the date of sale was not the date of the public trustee's sale.  The
district court rejected the Government's position, holding that the date of sale for
section 7425 purposes is the date of the public trustee's sale.  As previously
mentioned, the Government no longer espouses that view, instead recognizing that
the date of sale under section 7425(d) is the date of the public trustee's sale and
agreeing with the conclusion, if not the analysis, of the district court's opinion. 2/ 
See also Title Insurance Co. of Minnesota v. I.R.S., 963 F.2d 297 (10th Cir. 1992)
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(Date of sale for purposes of section 7425 is the date of the Public Trustee’s
sale)(dictum).  

In summary, a plain wording interpetation of section 301.7425-2(b)(1) and the
accompanying example 3 leads to the conclusion that the date of sale under
section 7425(d) is the date of the Colorado public trustee’s sale.

If you have any questions, please call the branch. 


