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SUBJECT: DEFINITION OF EMPOWERMENT ZONE FACILITY BONDS

This written technical assistance is to inform you of our position regarding a
guestion that has been raised by potential issuers of empowerment zone facility bonds
under § 1394(f) of the Internal Revenue Code (the “Code”). In accordance with
8 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice may not be cited as precedent.

ISSUE

Whether the definition of empowerment zone facility bonds in § 1394(f)(3), as
amended, defines the “new” empowerment zone facility bonds referred to in
88 1394(f)(1) and 1394(f)(2).

CONCLUSION

The definition of empowerment zone facility bonds in § 1394(f)(3), as amended,
defines the “new” empowerment zone facility bonds referred to in 88 1394(f)(1) and
1394()(2).

LAW AND ANALYSIS

Section 1394(f)(1) states “In the case of a new empowerment zone facility bond,
such bond shall not be treated as a private activity bond for purposes of § 146, and
subsection (c) of this section shall not apply.” Instead of being subject to the volume
cap limitations of § 146 or the limitations on enterprise zone facility bonds in § 1394(c),
the 8 1394(f) bonds have their own volume limitations, which are prescribed in
§ 1394(f)(2).

Prior to being amended by the Congress in 2000, 8§ 1394(f)(3) defined “new
empowerment zone facility bond” as follows:

For purposes of this subsection, the term “new empowerment zone facility bond”
means any bond which would be described in (a) if only empowerment zones
designated under 8§ 1391(g) were taken account under sections 1397B and
1397C.



This definition meant that the special volume limitations of § 1394(f) applied only
to empowerment zones designated by either the Secretary of Housing and Urban
Development or the Secretary of Agriculture under 8§ 1391(q).

In 2000, the Congress amended 8§ 1394(f)(3) for purposes of bonds issued after
December 31, 2001. P.L. 106-554, Sec. 1(a)(7). The new language of (f)(3) provides
as follows:

For purposes of this subsection, the term "empowerment zone facility bond"
means any bond which would be described in subsection (a) if--

(A) in the case of obligations issued before January 1, 2002, only empowerment
zones designated under section 1391(g) were taken into account under sections
1397C and 1397D, and

(B) in the case of obligations issued after December 31, 2001, all empowerment
zones (other than the District of Columbia Enterprise Zone) were taken into
account under sections 1397C and 1397D.

We have been asked whether the definition of empowerment zone facility bonds in
8 1394(f)(3), as amended, defines the “new” empowerment zone facility bonds referred
to in 88 1394(f)(1) and 1394(f)(2).

The clearest indication of Congress’ intent is in the language of the statute itself.
The new definition begins with the phrase, “for the purpose of this subsection.” This
language indicates that Congress intended its new definition to apply to 8 1394(f). The
term “empowerment zone facility bond” has the word “new” before it everywhere it
appears in 8 1394(f), except when defined in (f)(3).

The legislative history indicates that several earlier versions of the bill contained a
conforming amendment that would have dropped the word “new” throughout § 1394(f).
See S. 2779, 106th Cong. (2000) and S. 2936, 106" Cong. (2000). The version that
passed, however, left the word “new” in the statute. There is no record of why the
conforming amendment was not included in the final version.

We conclude that the definition of empowerment zone facility bonds in
8§ 1394(f)(3), as amended, defines the “new” empowerment zone facility bonds referred
to in 88 1394(f)(1) and 1394(f)(2).

The Chief Counsel advice in this letter is not in connection with any particular
taxpayer or bond issue and is not binding on the Internal Revenue Service. It will be
disclosed to the public pursuant to § 6110(a).

If you have any questions, please feel free to contact me at (202) 622-3980.



