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ISSUE:

Under what circumstances, if any, a taxpayer’s designation of a remittance as a
payment of tax is to be respected when such remittance is made prior to the issuance
of a revenue agent’s or examiner’s report.

CONCLUSION:

A remittance clearly evincing the taxpayer’s intention that it be designated as a payment
of tax will be respected when made in response to written notification that the Service
plans to propose a liability.

FACTS:

X’s return for tax year 1 was audited in year 6. During the course of the audit X
cooperated with the Service, requesting in return that the audit be completed promptly.
Early in the audit process the Service raised an industry specific issue, which the
parties discussed in depth over the course of the next several months. X subsequently
retained counsel to advise it with respect to that issue and others likely to arise out of
the audit.



With regard to the industry specific issue, the revenue agent advised X’s counsel that
the Service’s position was that X had employed an “unacceptable” methodology. The
following week the first of many meetings between X, X’s counsel and the Service was
held. At that time the Examination Division advised X that it would seek Technical
Advice on the issue. With only a few days remaining before the expiration of the statute
of limitations, X consented to the Service’s request to extend the statute. X did so with
the understanding that the timing of the completion of the audit would be such that it
would have 6 months within which to take the issue to Appeals, if necessary.

Over the ensuing months the parties worked to try and resolve their disagreements over
the issue, including meeting in the National Office for a pre-submission conference with
regard to the Technical Advice request.

While X had arranged to pay the year 1 expected deficiency at the end of year 6, (the
year it had been anticipated that the audit would close), it became apparent that the
audit would not close by year end and that the Service would be asserting a deficiency.
In a letter dated two days after the pre-submission conference, the revenue agent
advised X of “certain adjustments we intend to propose as a result of our examination
of Form 1120 for X for the year 1 tax year... [W]e believe the issues identified in year 1
are recurring issues, and intend to treat these items consistently in year 2 and year 3.”

In response, X submitted a check for each of the three taxable years. Accompanying
each remittance was a letter stating the amount of the check, “relating to taxes that the
IRS agent has told us will result from the current examination of X's” return.” After
specifically referencing Rev. Proc. 84-58, each letter specified the amount to be applied
as TC 640 advance payment of tax and the portion to be designated as TC 680
payment of interest.

By letter dated Date 2, the Service informed X that the monies were being applied to its
account as a cash bond.

LAW AND ANALYSIS:

An assessment of tax, the formal recording of a tax liability by the Service, is
distinguishable from the posting of a remittance to a taxpayer’s account. The formal
legal act of assessment can take place with or without the receipt of funds by the
Service. For example, pursuant to section 6201(a)(1) the Service may immediately
assess taxes shown owing on a return regardless of whether the payment of the tax
accompanies the return. A posting can take place with or without an assessment.

Remittances of funds by taxpayers can be characterized as either “payments of tax” or
“deposits in the nature of a cash bond” and the distinction between the two is more than
semantics; the consequences can, under certain circumstances, be significant.



The provisions of section 6511 present the first set of these practical implications.
Section 6511(b)(1) provides that the Service may not allow or make a credit or refund of
tax after the expiration of the period of limitations prescribed in section 6511(a) unless a
claim for such credit or refund was filed within the statutorily prescribed time.

Pursuant to section 6511(a), such claim for credit or refund must be filed within three
years of the time the return was filed or two years from the time the tax was paid,
whichever is later. Furthermore, the amount payable to the taxpayer is subject to the
limitations of section 6511(b)(2)(A) and (B). Pursuant to section 6511(b)(2)(A) if the
claim for refund was filed within the three-year period, the amount payable to the
taxpayer is limited to the tax paid during the three years immediately preceding the filing
of the claim (plus the period of any extension of time for filing the return). The amount
of the credit or refund for claims not filed within three years of the filing of the return is
limited under section 6511(b)(2)(B) to the portion of the tax paid during the two years
immediately preceding the filing of the claim. These limitation periods cannot be
waived. United States v. Dalm, 494 U.S. 596, 602 (1990).

However, section 6511 only applies to payments of tax. Rosenman v. United States,
323 U.S. 658, 661-62 (1945). Accordingly, any remittance other than a payment of tax
may be returned to the taxpayer even if the taxpayer did not request its return within the
time prescribed in section 6511. Id. at 661-62.

The other significant distinction regards interest. While both a payment and a deposit
will stop the running of interest on taxes due, a tax payment earns interest if it is
eventually returned to the taxpayer whereas, a deposit does not.

Generally, a remittance is not regarded as a payment of tax until the taxpayer intends
that the remittance satisfy what the taxpayer regards as an existing tax liability. An
assessment however is not a condition precedent to a remittance being characterized
as a payment of tax. Where there is a concomitant recognition of a tax obligation by
the taxpayer, a remittance is a payment of tax regardless of whether or not the tax has
been assessed. Baral v. United States, 528 U.S. 431 (2000).

Recognizing the potential importance of the characterization, Revenue Procedure 84-58
provides procedures for taxpayers to make remittances in order to stop the running of
interest with respect to a proposed deficiency. Section 4.03, subparagraph 1 of Rev.
Proc. 84-58 advises:

[A] remittance not specifically designated as a deposit in the nature of a
cash bond will be treated as a payment of tax if it is made in response to a
proposed liability, for example, as proposed in a revenue agent’s or
examiner’s report, and remittance in full of the proposed liability is made.
A partial remittance will not be treated as a partial payment of tax unless
the taxpayer specifically designates what portion of the proposed liability
the taxpayer intends to satisfy.



Section 4.04, subparagraph 1 of Rev. Proc. 84-58 instructs:

Any undesignated remittance not described in section 4.03 made before
the liability is proposed to the taxpayer in writing (e.g., before the issuance
of a revenue agent’s or examiner’s report), will be treated by the Service
as a deposit in the nature of a cash bond. Such a deposit is not subject to
a claim for credit or refund and the excess of the deposit over the liability
ultimately determined to be due will not bear interest under section 6611
of the Code.

As X’s intention was made manifest in the letter accompanying the remittance, section
4.04 is inapplicable. Therefore, the question here is whether X’s intention should be
honored when it was made in the absence of a revenue agent’s or examiner’s report.
Or more specifically, what constitutes a “proposed liability” for purposes of section 4.03
of the revenue procedure.

The revenue procedure cites a revenue agent’'s or examiner’s report as an illustration
of a proposed liability. While illustrative, a revenue agent’'s or examiner’s report are
intended as examples, not an exclusive list, of remittances made in response to a
proposed liability. For example, Rev. Proc. 84-58 does not mention remittances
accompanying Forms 4868, yet such remittances have been held to be payments of tax
as a matter of law. See e.g., Gabelman v. Commissioner, 86 F.3d 609 (6" Cir. 1996),
aff'g T.C. Memo. 1993-592. Indeed, the Service’s position was made clear when it
issued a nonacquiescence in response to Risman v. Commissioner, 100 T.C. 91
(1993), AOD CC-1997-006 (May 5, 1997) wherein the court held that such a remittance
was a deposit under a facts and circumstances analysis.

Had X’s remittance been made pursuant to receipt of a Form 5701, Notice of Proposed
Adjustment, there would be little controversy that X’s expressed designation should be
respected. See Announcement 86-114, 1986-47 I.R.B. 46. While the revenue agent
did not utilize Form 5701 when notifying X of the proposed adjustment, the
correspondence echoes the language of that form and provides substantially all the
same information. Accordingly, we find little basis upon which to accept that a Form
5701 constitutes a “proposed liability” but a letter providing a taxpayer sufficient
information to reasonably calculate the deficiency to be asserted for a given tax year
does not. Where, as here, a taxpayer receives written notification that the Service
proposes to adjust its tax liability and the taxpayer unambiguously designates the
remittance as a payment of tax, such designation falls within the purview of section 4.03
of the revenue procedure.

Limiting the ability to designate a remittance as a payment of tax to the examples of a
“proposed liability” in the revenue procedure not only defeats the stated purpose of
Rev. Proc. 84-58, but is contrary to supplemental published guidance. The Service



recognizing the inherent flexibility of the revenue procedure used Rev. Proc. 84-58 to
address unique circumstances created by a change in the law. With the enactment of
the Tax Reform Act of 1986, interest on most deficiencies of non-corporate taxpayers
would no longer be deductible but was to be treated as nondeductible “personal
interest.” In order to assist taxpayers who wished to pay actual or contested tax
deficiencies in order to deduct the interest paid on their 1986 returns, the Service
issued Announcement 86-108, 1986-45 I.R.B.20, interpreting and expanding Rev. Proc.
84-58. The announcement explained that taxpayers with returns under examination
might not know before the end of 1986 whether the revenue agent would be proposing
deficiencies. Taxpayers were advised to estimate the amount they believed would be
proposed and to file an amended return reflecting such amount for in the year in
qguestion. Indeed, the fourth category of taxpayers identified as “wishing to make
payments of contested or potentially contested deficiencies” included “taxpayers who
have not received the final results of a pending examination of their returns by the
Service.” See also, supplementary Announcement 86-114 providing similar guidance
to partnerships and S corporations items.

While recognizing the potential dangers of ambiguous remittances®, we conclude that
when the Service sends written notification to a taxpayer that it plans to propose a
liability, either stating the amount or providing sufficient information from which the
amount can be reasonably calculated, a remittance clearly evincing the taxpayer’s
intention to have it treated as a payment of tax is to be respected pursuant to section
4.03 of the Rev. Proc. 84-58.

CAVEAT(S):

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s). Section
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

'See e.q., New York Life Insurance Co. v. United States, 118 F.3d 1553 (Fed. Cir. 1997).



