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Dear

This letter responds to your letter dated December 18, 2000, and subsequent
correspondence submitted on behalf of Taxpayer, requesting a letter ruling concerning
the treatment under 8118 of the Internal Revenue Code of the transfer of certain
interconnection equipment by Transferor to Taxpayer.

Taxpayer represents that the facts are as follows.
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FACTS

Taxpayer is a regulated public utility located in State that is primarily engaged
in the generation, transmission, and distribution of electricity to retail and wholesale
customers.

Transferor is the owner and operator of a cogeneration facility (Facility) that is
an integral part of Transferor’s Plant located in City. The Facility is a qualified facility,
as defined in section 3 of the Federal Power Act, as amended by section 201 of the
Public Utilities Regulatory Policies Act of 1978 (PURPA). On Date 1, the Federal
Energy Regulatory Commission (FERC) assigned to the Facility the qualifying facility
identification number of a.

The Facility began operation in Date 2. The Facility and the Plant are operated
as an integrated facility that is isolated from Taxpayer’s transmission grid. The Facility
has approximately b megawatts of excess, as available electric power that can be either
sold at avoided cost to Taxpayer or delivered and sold to wholesale markets as permitted
under PURPA and the Energy Policy Act of 1992.

Taxpayer will construct certain interconnection facilities (Interconnection
Facilities) at Transferor’s sole expense. After the construction is complete, Transferor
will transfer ownership of the Interconnection Facilities to Taxpayer. Thereafter, the
Interconnection Facilities will be owned, operated, and maintained by Taxpayer at its
expense. The Interconnection Facilities will not be included in Taxpayer’s rate base,
and Taxpayer will not earn a return on the cost of constructing the Interconnection
Facilities. For regulatory accounting purposes, Taxpayer will not include the cost of the
Interconnection Facilities in its regulatory expenses nor will it include the reimbursement
from Transferor of these costs in its regulatory income.

Taxpayer and Transferor have entered into a long-term power purchase
agreement (PPA) for the purchase of electricity from the Facility. The PPA has an
initial term of 10 years.

Further, Taxpayer and Transferor have entered into an Interconnection and
Operating Agreement (IOA) pursuant to Taxpayer’s Open Access Transmission Tariff
filed with FERC. The purpose of the I0A is to allow Transferor to deliver energy to FERC
approved power marketers for sale to other entities. Transferor will sell approximately
¢ percent or more (but in no event less than d percent) of the electric power from the
Facility on an annual basis to Taxpayer under the terms of the PPA, with the remainder
being sold to wholesale purchasers pursuant to the IOA.

Transferor does not anticipate the need to purchase power from Taxpayer;
however, Transferor certifies that if such purchases are made during the initial 10—year
term of the PPA, such purchases are not expected to exceed 5 percent of the projected
total power flows over the Interconnection Facilities.
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Taxpayer further represents that the characteristics described below are
present with respect to the contemplated contributions by Transferor to Taxpayer.
First, the Interconnection Facilities contributed by Transferor to Taxpayer will become
a permanent part of Taxpayer’'s transmission system. Second, the contribution is not
compensation for services provided for Transferor by Taxpayer. Third, the contribution is
a bargained-for-exchange because Taxpayer and Transferor entered into the necessary
agreements willingly and at arm’s length. Fourth, the contribution will foreseeably
result in a benefit to Taxpayer commensurate will its value because the Interconnection
Facilities will become part of its transmission system. Fifth, the Interconnection Facilities
will be used by Taxpayer in its trade or business to produce income.

RULING REQUESTED

Taxpayer requests the Service to rule that the transfer of the Interconnection
Facilities by Transferor to Taxpayer will not be a contribution in aid of construction (CIAC)
under 8118(b) and will be excludable from Taxpayer’s gross income as a contribution to
capital under § 118(a).

LAW AND ANALYSIS

Section 118(a) provides that in the case of a corporation, gross income does
not include any contribution to the capital of the taxpayer. Section 118(b), as amended
by 8§ 824(a) of the Tax Reform Act of 1986 (the 1986 Act), provides that for purposes of
exclusion under § 118(a), except as provided in § 118(c), a contribution to the capital
of taxpayer does not include any CIAC or any other contribution as a customer or
potential customer.

Section 1.118-1 of the Income Tax Regulations provides, in part, that § 118
applies to contributions to capital made by persons other than shareholders. However,
the exclusion does not apply to any money or property transferred to the corporation in
consideration for goods or services rendered, or to subsidies paid to induce the taxpayer
to limit production.

Notice 88-129, 1988-2 C.B. 541, as modified by Notice 90-60, 1990-2 C.B.
345, provides specific guidance with respect to the treatment of certain payments or
transfers of property to regulated public utilities by qualifying small power producers and
qualifying cogenerators (collectively, Qualifying Facilities), as defined in section 3 of the
Federal Power Act, as amended by section 201 of PURPA.

The amendment of § 118(b) by the 1986 Act was intended to require utilities to
include in income the value of any CIACs made to encourage the provision of services
by a utility to a customer. See H.R. Rep. No. 841, 99th Cong., 2d Sess. 324 (1986). In a
CIAC transaction, the purpose of the contribution of property to the utility is to facilitate
the sale of power by the utility to a customer. In contrast, the purpose of the contribution
by a Qualifying Facility to a utility is to permit the sale of power by the Qualifying Facility
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to the utility. Accordingly, the fact that the 1986 amendments to 8 118(b) render CIAC
transactions taxable to the utility does not require a similar conclusion with respect to
transfers from Qualifying Facilities to utilities.

Notice 88-129 provides, in part, that with respect to transfers made by a
Qualifying Facility to a utility exclusively in connection with the sale of electricity by
the Qualifying Facility to the utility, a utility will not realize income upon transfer of
interconnection equipment (intertie) by a Qualifying Facility. The possibility that an
intertie may be used to transmit power to a utility that will in turn transmit the power
across its transmission network for sale by the Qualifying Facility to another utility
(wheeling) shall not cause the contribution to be treated as a CIAC.

Further, the notice provides, in part, that a transfer from a Qualifying Facility to a
utility will not be treated as a Qualifying Facility transfer (QF transfer) under this notice
to the extent the intertie is included in the utility’s rate base. Moreover, a transfer of an
intertie to a utility will not be treated as a QF transfer under this notice if the term of the
power purchase contract is less than ten years.

The notice also provides, in part, that a utility that constructs an intertie in
exchange for a cash payment from a Qualifying Facility pursuant to a PURPA contract
will be deemed to construct the property under contract and will recognize income from
the construction in the same manner as any other taxpayer constructing similar property
under contract. Subsequent to the construction of the property, the Qualifying Facility will
be deemed to transfer the property to the utility in a QF transfer that will be treated in
exactly the same manner as an in-kind QF transfer.

In the instant case, the transfer of the Interconnection Facilities is subject to
the guidance set forth in Notice 88-129 and Notice 90-60 for the following reasons: (1)
the Facility is a PURPA qualified facility; (2) Transferor and Taxpayer have entered into
a long-term PPA with an initial term of 10 years; (3) the Interconnection Facilities will
be used predominantly in connection with the sale of electricity by Transferor to the
Taxpayer pursuant to the long-term PPA; (4) the transfer of the Interconnection Facilities
by Transferor to Taxpayer will not be included in Taxpayer’s rate base; and (5) no more
than 5 percent of the projected total power flow over the Interconnection Facilities will
flow to Transferor during the first ten taxable years of Taxpayer, beginning with the year
in which the Interconnection Facilities are placed in service.

Accordingly, based solely on the representations and the relevant law set
forth above, we rule that the transfer of the Interconnection Facilities by Transferor to
Taxpayer meets the safe harbor requirements of Notice 88—129, and therefore, will not
be a CIAC under § 118(b). However, Taxpayer will be required to recognize income
attributable to the receipt of the transferred property if the safe harbor is terminated. See
the provisions of Notice 88-129.
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Next, we must decide whether the contribution qualifies as a contribution to
capital under § 118(a).

The legislative history of § 118 provides, in part, as follows:

This [8 118] in effect places in the Code the Court decisions on the subject.

It deals with cases where a contribution is made to a corporation by a
governmental unit, chamber of commerce, or other association of individuals
having no proprietary interest in the corporation. In many such cases because
the contributor expects to derive indirect benefits, the contribution cannot be
called a gift; yet the anticipated future benefits may also be so intangible as to
not warrant treating the contribution as a payment for future services.

S. Rep. No. 1622, 83d Cong., 2d Sess. 18-19 (1954).

In Detroit Edison Co. v. Commissioner, 319 U.S. 98 (1943), the Court held that
payments by prospective customers to an electric utility company to cover the cost of
extending the utility’s facilities to their homes, were part of the price of service rather than
contributions to capital. The case concerned customers’ payments to a utility company
for the estimated cost of constructing service facilities (primary power lines) that the
utility company otherwise was not obligated to provide. The customers intended no
contribution to the company’s capital.

Later, in Brown Shoe Co. v. Commissioner, 339 U.S. 583 (1950), the Court
held that money and property contributions by community groups to induce a shoe
company to locate or expand its factory operations in the contributing communities were
nonshareholder contributions to capital. The Court reasoned that when the motivation
of the contributors is to benefit the community at large and the contributors do not
anticipate any direct benefit from their contributions, the contributions are nonshareholder
contributions to capital. 1d. at 591.

Finally, in United States v. Chicago, Burlington & Quincy Railroad Co., 412 U.S.
401 (1973), the Court, in determining whether a taxpayer was entitled to depreciate the
cost of certain facilities that had been funded by the federal government, held that the
governmental subsidies were not contributions to the taxpayer’s capital. The Court
recognized that the holding in Detroit Edison Co. had been qualified by its decision in
Brown Shoe Co. The Court in Chicago, Burlington & Quincy Railroad Co. found that
the distinguishing characteristic between those two cases was the differing purpose
motivating the respective transfers. In Brown Shoe Co., the only expectation of the
contributors was that such contributions might prove advantageous to the community at
large. Thus, in Brown Shoe Co., since the transfers were made with the purpose, not of
receiving direct services or recompense, but only of obtaining advantage for the general
community, the result was a contribution to capital.

The Court in Chicago, Burlington & Quincy Railroad Co. also stated that there
were other characteristics of a nonshareholder contribution to capital implicit in Detroit
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Edison Co. and Brown Shoe Co. From these two cases, the Court distilled some of the
characteristics of a nonshareholder contribution to capital under both the 1939 and 1954
Codes. First, the payment must become a permanent part of the transferee’s working
capital structure. Second, it may not be compensation, such as a direct payment for a
specific, quantifiable service provided for the transferor by the transferee. Third, it must
be bargained for. Fourth, the asset transferred foreseeably must benefit the transferee
in an amount commensurate with its value. Fifth, the asset ordinarily, if not always,

will be employed in or contribute to the production of additional income and its value
assured in that respect.

The proposed transfer of the Interconnection Facilities by Transferor to Taxpayer
possesses the characteristics of a nonshareholder contribution to capital as described
in Chicago, Burlington & Quincy Railroad Co. First, the Interconnection Facilities
contributed by Transferor to Taxpayer will become a permanent part of Taxpayer’s
transmission system. Second, the contribution is not compensation for services provided
for Transferor by Taxpayer. Third, the contribution is a bargained-for-exchange because
Taxpayer and Transferor entered into the necessary agreements willingly and at
arm’s length. Fourth, the contribution will foreseeably result in a benefit to Taxpayer
commensurate will its value because the Interconnection Facilities will become part of
its transmission system. Fifth, the Interconnection Facilities will be used by Taxpayer in
its trade or business to produce income.

Therefore, Taxpayer’s receipt from Transferor of the Interconnection Facilities
will be a contribution to capital under § 118(a).

Accordingly, based on the foregoing analysis and the representations made by
Taxpayer and Transferor, we rule that the transfer of the Interconnection Facilities by
Transferor to Taxpayer will not be a CIAC under 8 118(b) and will be excludable from the
gross income of Taxpayer as a contribution to capital under § 118(a).

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

Walter H. Woo

Senior Technician Review, Branch 5

Office of Associate Chief Counsel, Passthroughs
and Special Industries

cc: Industry Director, Natural Resources (LM:NR)
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