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MAY 2 2 2001

Re: Request for rulings on behalf of behalf of the

Taxpayer =
Pension Plan =

Excess Benefit Plan =

Dear

This is in reply to a ruling request, made on your behalf by your authorized
representative. with respect to the creation of the Excess Benefit Plan and its effect
on the Pension Plan. You have requested the following rulings:

(1) That the use of the Excess Benefit Plan will not cause the Pension Plan to

lose its qualified status under section 401(a) of the Internal Revenue Code
of 1986 (the “Code”).

(2) That the allocation of contributions to the Excess Benefit Plan will not cause
the Pension Plan to lose its qualified status under section 401(a) of the
Code.

(3) That any employer contributions allocated to the Excess Benefit Plan
pursuant to collective bargaining agreements will be deductible by the
employers under section 404 of the Code in the year in which such
contributions are used to pay benefits to participants of the Pension Plan,
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The Pension Plan is a qualified collectively bargained multiemployer defined benefit
pension plan. The date of its most recent determination letter is July 9, 1996.

The Excess Benefit Plan is a non-qualified employee benefit plan, established
January 1, 2000, pursuant to section 3(36) of the Employment Retirement Income
Security Act of 1974 (“ERISA”), which provides participants with a supplemental
benefit intended to offset any restriction caused by section 415 of the Code.
Separate accounts will be maintained for all participants who are entitled to receive
benefits from the Excess Benefit Plan. The Excess Benefit Plan will not accept
contributions or pay benefits unless the Taxpayer receives a favorable ruling from
the Internal Revenue Service on this private letter ruling request.

The benefits payable under the Excess Benefit Plan are restricted to participants
who are receiving benefits under the Pension Plan. A participants benefit under the
Excess Benefit Plan is equal to the amount of such participants otherwise calculated
monthly benefit from the Pension Plan less the participants benefit under the
Pension Plan as restricted under the plan to satisfy the requirements of section 415
of the Code.

Contributions paid to the Excess Benefit Plan will be made pursuant to collective
bargaining agreements. The collective bargaining agreements will be amended to
provide that on a monthly basis, the Pension Plan administrator (who will also act as
the Excess Benefit Plan administrator) will determine the amounts to be paid to the
Excess Benefit Plan beneficiaries in the following month and remits such amounts,
grossed up to include the Excess Benefit Plan’s share of F.I.C.A. taxes as well as
the F.U.T.A. taxes due thereon, to the Excess Benefit Plan. Such remittance will be
made prior to the payment of employer contributions to the Pension Plan.

Under the provisions of the Pension Plan, the assets of the Pension Plan cannot be
used to provide the benefits of the Excess Benefit Plan. Similarly, under the
provisions of the Excess Benefit Plan, the assets of the Excess Benefit Plan cannot
be used to provide the benefits of the Pension Plan.

Section 3{36) of ERISA defines an “excess benefit plan” as one maintained solely for
the purpose of providing benefits for certain plan participants in excess of the

limitations imposed by section 415 of the Code, without regard to whether the plan’ is
funded.
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Section 401(a) of the Code provides the requirements for qualification of a trust
created or organized in the United States and forming part of a stock bonus,
pension, or profit sharing plan of an employer for the exclusive benefit of his
employees or their beneficiaries.

Section 401 (a)(16) of the Code provides that a trust shall not constitute a qualified
trust if the plan of which such trust is a part provides for benefits or contributions
which exceed the limitations of section 415 of the Code.

Section 404(a) of the Code provides if contributions are paid by an employer to or
under a stock bonus, pension, profit-sharing, or annuity plan, or if compensation is
paid or accrued by an employer on account of any employee under a plan deferring
the receipt of such compensation, such contributions or compensation is not
deductible under Chapter 1 of the Code, but, if it would otherwise be deductible, is
deductible under section 404, subject to that limitations of that section.

Section 404(a)(5) of the Code provides that contributions or compensation paid
under a nonqualified plan or arrangement deferring the receipt of compensation, if
otherwise deductible are deductible in the taxable year in which an amount
attributable to the contribution are includible in the gross income of the employees
participating in the plan, but, in the case of a plan in which more than one employee
participates, only if separate accounts are maintained for each employee.

Section 412 of the Code provides minimum funding requirements that must be
satisfied in pension plans.

Section 415 of the Code provides limitations on benefits and contributions that may
be provided under a qualified trust.

Section 501(a) of the Code provides that an organization described in section 401 (a)
is exempt from taxation.

Section 1.404(a)-12(b)(I) of the Income Tax Regulations (the “regulations”) provides
that a deduction is allowable for a contribution under section 404(a)(5) only in the
taxable year of the employer in which or with which ends the taxable year of an
employee in which an amount attributable to such contribution in includible in his
gross income as compensation, and then only to the extent allowable under section
404(a).
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Section 1.414(1)-1 (b)(l) of the regulations provides that a plan is a “single plan” if
and only if, on an ongoing basis, all of the plan assets are available to pay benefits
to employees who are covered by the plan and their beneficiaries.

Section 1.404(b)-IT Q&A-2 of the (temporary) regulations provides that a plan, or
method or arrangement, defers the receipt of compensation to the extent it is one
under which an employee receives compensation or benefits more than a brief
period of time after the end of the employer’s taxable year in which the services
creating the right to such compensation or benefits is performed.

Because the assets of the Excess Benefit Plan are not available to pay benefits
under the Pension Plan and the assets of the Pension Plan are not available to pay
benefits under the Excess Benefit Plan, the Pension Plan and the Excess Benefit
Plan do not constitute a single plan. Furthermore, the benefits and provisions of the
Excess Benefit Plan do not affect the Pension Plan or the amounts of benefits
payable from the Pension Plan. Thus, the existence of the Excess Benefit Plan
does not affect thetax-qualified status of the Pension Plan.

If the establishment, adoption, and operation of the Excess Benefit Plan is not
accompanied by an increase in the contribution rate under the collective bargaining
agreement, the method of funding of the Excess Benefit Plan may cause the
Pension Plan to fail to meet the funding requirements of section 412 of the Code.
However, a plan does not lose its tax-qualified status merely because it fails to meet
the minimum funding requirements of section 412. Thus the method of funding of the
Excess Benefit Plan does not affect the tax-qualified status of the Pension Plan.

Because the Excess Benefit Plan is a plan deferring the receipt of compensation
under 1.404(b)-IT Q&A-2 of the (temporary) regulations, contributions to the Excess
Benefit Plan are deductible only under the rules of section 404 of the Code. Because
the Excess Benefit Plan is a nonqualified plan, the provisions of section 404(a)(5) of
the Code are applicable. Because the Excess Benefit Plan provides for the
maintenance of separate accounts for each employee, contributions to the Excess
Benefit Plan made by contributing employers for the benefit of employees are
deductible for the contributing employer’s taxable year in which or with which ends
the employee’s taxable year in which an amount attributable to the contributions is
includible in such employee’s gross income.
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Therefore we hold that:

(1) The establishment, adoption, and operation of the Excess Benefit Plan
does not cause the Pension Plan to lose its qualified status under section
401 (a) of the Code.

(2) The method of funding of the Excess Benefit Plan does not cause the
Pension Plan to lose its qualified status under section 401(a) of the Code.

(3) Assuming the requirements for deductibility are met, employer
contributions to the Excess Benefit Plan are fully deductible by the
contributing employers in the taxable year in which or with which ends the
employee’s taxable year in which an amount attributable to the
contributions is includible in such employee’s gross income.

This ruling is conditional on the adoption of language revising the collective bargaining
agreements that govern the employers’ contributions such that the employers’ contributions will
be made to the Excess Benefit Plan in amounts equal to the amounts to be paid from the

Excess Benefit Plan and that the remainder of the contributions, if any, will be made to the
Pension Plan.

This ruling does not consider the more general issue of the Pension Plan’s qualified
status, specifically, whether the Pension Plan complies with all the Code
requirements for qualification. This letter addresses only the impact (if any) of the
adoption and funding of the Excess Benefit Plan on the purportedly otherwise
gualified status of the Pension Plan.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of the Internal
Revenue Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Sincerely,

y/mn/ﬁ. W/‘

James E. Holland, Jr., Manager
Employee Plans Actuarial Group 1
Tax Exempt and Government

Entities Division
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