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SUBJECT: Addition of Interest Accrued (but Uncollected) while the
Taxpayer was an Exempt Organization in the Basis of
Property for Purposes of Bad Debt Deductions and
Consistency of Position with Treatment of Intangibles

This Field Service Advice responds to your memorandum dated July 26, 1999,
received here on July 29, 1999. It is not binding on Examination or Appeals and is
not a final case determination. This document may not be cited as precedent.

LEGEND:

Taxpayer
Year 1
Year 2

ISSUES:

1. Whether the Taxpayer may include interest amounts it accrued but did not
collect while it was a tax-exempt organization in basis of property for purposes of
computing its bad debt losses on that property in or after Year 2, when it actually
became a taxable entity.

2. Whether there is an inconsistency between application of the position taken on
Issue 1 and the position taken in a technical advice memorandum (TR-32-0149-91,
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hereinafter “TAM”) where this Taxpayer was required to use its ostensibly adjusted
basis to calculate any allowable amortization, notwithstanding the requirements of
I.R.C. 8§ 1016(a)(2).

CONCLUSIONS:

1. Taxpayer may not increase its basis so as to include interest amounts it accrued
but did not actually collect prior to Year 2 while it was a tax-exempt organization.

2. Taxpayer must, under section 1016(a)(2), adjust the basis of capitalized
intangible property by the amount of amortization allowable for that property since
the asset acquisition date regardless of the fact that Taxpayer did not actually claim
any amortization deduction in the years when it was tax-exempt.

FACTS:

Details concerning the creation and operation of Taxpayer are set out at length in
the technical advice memorandum cited above. For present purposes, those facts
may be summarized here.

Taxpayer was created in Year 1. From its inception until Year 2, it
was exempt from all federal, state, and local taxes (other than real property taxes).
1

The issues presented herein revolve around that transition.

In operation, Taxpayer links residential mortgages meeting specific guidelines from
a designated group of lenders with the financial capital markets. It accomplishes
this objective by buying mortgages from lenders (originators), pooling these
obligations, and issuing securities identified with specific pools to the investing
public. Taxpayer does not actually orginate mortgages.

Taxpayer obtains mortgages either for cash or for its marketable securities. In
connection with certain guarantees it makes with respect to principal and interest
payments, Taxpayer acquires some mortgages which are in default. In addition,
Taxpayer acquires some mortgages for cash which go into default later. With
respect to these properties, Taxpayer claimed bad debt deductions in 1985 and
1986 from foreclosure losses. Included in these claimed losses was unpaid but
accrued interest which had accrued prior —when the Taxpayer
lost exempt status. The “accrued” interest amounts increased any losses on the
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foreclosures because Taxpayer added those amounts to its purported basis on the
properties foreclosed. These pre-1985 additions to basis by taxpayer were
specifically addressed by the TAM and found to be improper since the amounts
were never actually returned as income.

LAW AND ANALYSIS:

Issue 1

As you have asked, we have reviewed the position taken in the TAM and requested
the technical division to do the same. In both cases, we believe the position set
forth therein, i.e., that the accrued unpaid interest should not be added to the basis
of property is correct.

Issue 2



Part Il of subchapter O of the Internal Revenue Code (Code) sets forth basis rules
of general application.

provides no rule or guidance for calculating the
adjusted basis for purposes of depreciating intangible property, the adjusted basis
must be determined under existing provisions of the Code. The applicable
provisions are found in part Il of subchapter O,

Under section 1012 of the Code, the basis of
property is the cost of such property. The cost basis is then adjusted under section
1016. As it relates to depreciation, section 1016(a)(2) provides that the cost basis
of property shall be decreased for exhaustion, wear and tear, obsolescence,
amortization, and depletion by the greater of two amounts: the amount allowed as
deductions in computing taxable income, to the extent resulting in a reduction of the
taxpayer’s income taxes, or, the amount allowable for the years involved. If the
taxpayer has not taken a depreciation deduction in any prior taxable year, the
adjustment to the basis of the property for depreciation allowable is to be
determined by using the straight-line method of depreciation. Treas. Reg.

§ 1.1016-3(a)(2).

Thus, if the cost of an intangible asset is capitalized (pursuant to section 263) and
added to basis under section 1012, under the plain language of section 1016(a)(2)
petitioner must adjust the basis of any intangible property it seeks to depreciate by
the amount of depreciation allowable for that asset since acquisition date. This is
true regardless of the fact that petitioner did not actually claim any deductions for
depreciation in the years when petitioner was not subject to tax. Unlike the analysis
in the TAM supporting the position that accrued interest not “returned as income” is
excluded from the cost basis of real estate owned for purposes of calculating bad



-5-

debt losses under section 166, petitioner is not required to receive a tax benefit
before basis is adjusted for allowable, but not taken, depreciation.

The legislative history of section 1016 supports the foregoing proposition. In 1952,
the predecessor to section 1016(a)(2) was amended in order to correct a Supreme
Court interpretation of an earlier amendment added by the Revenue Act of 1932.
The intended purpose of the 1932 amendment was to prevent a taxpayer from
claiming a double deduction by requiring any excessive depreciation claimed and
subsequently allowed to reduce the basis of the property. However, in Virginian
Hotel Corp. v. Helvering, 319 U.S. 523 (1943), the Supreme Court construed the
1932 amendment to mean that even in the case of a taxpayer who had received no
tax benefit from mistakenly claiming excessive depreciation in earlier years now
closed, the taxpayer was required to reduce his basis in the depreciable property by
that amount. The 1952 amendment, in relevant part, corrected the seemingly
unjust interpretation in Virginian Hotel Corp. by providing that the adjusted basis of
property is to be reduced by excessive depreciation shown in a return only to the
extent that such excessive depreciation resulted in a reduction in the taxpayer’s
taxes. The determination of whether a deduction resulted in a tax benefit is only
necessary when “excessive” depreciation is claimed; when a taxpayer claims an
appropriate deduction for depreciation, for basis adjustment purposes, it is
immaterial whether the deduction results in a tax benefit to the taxpayer.
Consistent with this proposition is the fact that a taxpayer is required to adjust basis
in an asset by the amount of depreciation “allowable,” even in the case where a
taxpayer did not claim any deduction. The legislative history illustrates this point.

[The] committee continues the provisions of existing law, also included
in the House bill, which require that the basis of property shall be
reduced in any case by amounts allowable whether or not any tax
benefit is derived therefrom.

S. Rep. No. 82-1160, at 3-4 (1952).
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H.R. 3168 [1952 amendment] makes no change in the law with
reference to the deduction of allowable depreciation. The law has been,
and will remain, that depreciation which was allowable in a prior year
must be deducted in computing basis, even though in the light of later
events it develops that the depreciation in such prior year was actually
less than it was then properly estimated to be. And this is true
regardless of whether depreciation allowable in such prior year had
any effect on tax liability in the prior year. Such depreciation must
be deducted even though there was no income against which it
could be offset.

97 Cong. Rec. 3798 (1952) (statement of Mr. Camp) (emphasis added).

Thus, in the instant case, the fact that petitioner did not receive a tax benefit from
amortization in previous years is not relevant. Depreciation is centered on the
concept that property has a limited useful life. Depreciation represents the decline
in value of property that occurs over time due to wear and tear, obsolescence,
amortization, exhaustion, etc. Assuming petitioner has any amortizable intangible
property, the decline in the value of such assets in petitioner’s hands began at the
time of acquisition or creation, not at the time petitioner became taxable.
Accordingly, petitioner is required under section 1016(a)(2) to calculate the
allowable depreciation for its intangible assets from the year acquired and adjust
the basis of these assets accordingly.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS, AND OTHER CONSIDERATIONS:




By:

THOMAS D. MOFFITT
Acting Chief
Income Tax & Accounting Branch



