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PLR-100607-01

Dear

This is in reply to a letter dated December 21, 2000, and subsequent
correspondence, written on behalf of Bank by Bank’s authorized representative,
requesting rulings regarding the proposed mergers of certain common trust funds under
section 584 of the Internal Revenue Code.

Bank is a state chartered financial institution providing banking, trust and
investment services to the general public. Bank has facilities in City 1, and 30 other
communities throughout State. Services provided by Bank include checking accounts,
savings accounts, IRA accounts, commercial, personal and residential lending, fiduciary
trust services and investment accounts.

On October 1, 1998, Bank merged with Target Bank of City 2. The merger was
effected through the exchange of Parent’s common stock for all of Target Bank’s
outstanding common stock.

Prior to the merger, Bank maintained four common trust funds, including Fund A
and Fund C, and Target Bank maintained five common trust funds. On September 23,
1999, two of the common trust funds originally maintained by the Target Bank were
renamed Fund B and Fund D.

Fund A and Fund B are governed by Plan 1. Participation in Fund A and Fund B
IS limited to estates, trusts, and other funds administered by Bank or an affiliated bank
in a fiduciary capacity (including with that term the office of trustee, guardian, executor
or administrator or custodian under the Uniform Gifts to Minors Act).

Fund C and Fund D are governed by Plan 2. Participation in Fund C and Fund D
is limited to retirement, pension, profit sharing, stock bonus or other trusts which are
exempt from federal income taxation by reason of being described in § 401.

Pursuant to substantially identical written plans of merger and subject to receipt
of a favorable ruling, Fund B will be merged into Fund A, and Fund D will be merged
into Fund C. After the mergers, Bank will be trustee of Fund A and Fund C (Resulting
Funds).

To effect the merger of Fund B into Fund A, each participating trust in the
merging Fund B shall be assigned units of participation in Fund A equal in value to the
participant’s interest in the merging Fund B based upon the unit value of Fund A on the
effective date in exchange for such participating trust’s units of participation in the
merging Fund B. Upon such assignment the units of participation in the merging Fund
B shall be cancelled. If under this calculation a participant of Fund B would be issued a
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fractional unit, the participant will be paid the fair market value of the fractional unit in
cash in lieu of being distributed the fractional unit which will be treated as a withdrawal
by the participating trust to the extent of the cash received. Each participant in Fund A
shall continue to own such number of units of participation of Fund A as the participant
owned immediately prior to the merger.

To effect the merger of Fund D into Fund C, each participating trust in the
merging Fund D shall be assigned units of participation in Fund C equal in value to the
participant’s interest in the merging Fund D based upon the unit value of Fund C on the
effective date in exchange for such participating trust’'s units of participation in the
merging Fund D. Upon such assignment the units of participation in the merging Fund
D shall be cancelled. If under this calculation a participant of Fund D would be issued a
fractional unit, the participant will be paid the fair market value of the fractional unit in
cash in lieu of being distributed the fractional unit which will be treated as a withdrawal
by the participating trust to the extent of the cash received. Each participant in Fund C
shall continue to own such number of units of participation of Fund C as the participant
owned immediately prior to the merger.

A, as the president of Bank, represents as to Funds A through D before the
mergers and Resulting Funds A and C after the mergers as follows:

1. Bankis a bank under § 581.

2. Bank currently maintains Funds A through D in conformity with § 584 and the
rules and regulations of the Comptroller of the Currency pertaining to the collective
investment of trust funds.

3. Subsequent to the merger, Fund A and Fund C will be maintained in
conformity with § 584 and the rules and regulations of the Comptroller of the Currency
pertaining to the collective investment of trust funds.

4. Not more than 25 percent of the value of each Fund’s total assets is invested
in stock and securities of any one issuer, and not more than 50 percent of each Fund'’s
total assets is invested in the stock or securities of five or fewer issuers. For purposes
of this representation, in determining total assets, cash, and cash items (including
receivables), Federal Government securities and assets acquired for the purposes of
meeting 8§ 368(a)(2)(F)(ii) have been excluded.

5. For purposes of applying the diversification tests of § 368(a)(2)(F)(ii):

a. All members of a controlled group of corporations as defined in 8§ 1563(a)
have been treated as one issuer;
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b. Cash and cash items (including receivables) and United States Government
securities have been excluded in determining a Fund’s total assets; and

c. Any fund holding stock in a regulated investment company or real estate
investment trust has been deemed to hold a proportionate share of the assets of the
investment company or trust.

6. None of the assets of any Fund have been acquired specifically for the
purpose of meeting or avoiding the requirements of § 368(a)(2)(F)(ii).

Section 584(a) provides that the term "common trust fund” means a fund
maintained by a bank (1) exclusively for the collective investment and reinvestment of
moneys contributed thereto by the bank in its capacity as a trustee, executor,
administrator, or guardian, or as a custodian of accounts under a state law
substantially similar to the Uniform Gifts to Minors Act, and (2) in conformity with the
rules and regulations, prevailing from time to time, of the Board of Governors of the
Federal Reserve System or the Comptroller of the Currency pertaining to the collective
investment of trust funds by national banks. Also, for purposes of § 584(a), two or more
banks that are members of the same affiliated group (within the meaning of § 1504)
shall be treated as one bank for the period of the affiliation with respect to any fund of
which any of the member banks is trustee or two or more of the member banks are co-
trustees.

Section 584(b) provides that a common trust fund shall not be subject to taxation
under chapter 1 of subtitle A of the Code and for purposes of that chapter shall not be
considered a corporation.

Section 584(e) provides that no gain or loss shall be realized by a common trust
fund upon the admission of a participant. The admission of a participant shall be
treated, with respect to the participant, as the purchase of, or an exchange for,
the participating interest. The withdrawal of any participating interest by a participant
shall be treated as a sale or exchange of the interest by the participant.

Section 1.584-4(a) of the Income Tax Regulations provides, in pertinent part,
that when a participating interest is transferred by a bank, or two or more banks that are
members of the same affiliated group (within the meaning of § 1504), as a result of the
combination of two or more common trust funds, the transfer to the surviving common
trust fund is not considered to be an admission or withdrawal if the combining and
resulting common trust funds have diversified portfolios within the meaning of
§ 368(a)(2)(F)(ii) and the regulations thereunder.

In order to meet the diversification requirements of § 368(a)(2)(F)(ii), the statute
specifies that a fund cannot have (a) more than 25 percent of the value of its total
assets invested in the stock and securities of any one issuer, and (b) more than 50
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percent of the value of its total assets invested in the stock and securities of five or
fewer issuers. The statute further provides that in making these determinations, all
members of a controlled group of corporations (within the meaning of § 1563(a)) shall
be treated as one issuer, and that in determining the percentages certain items are to
be disregarded and not included in any part of the computations. These excluded items
are cash, cash items (including receivables), Government securities, and, as prescribed
by regulations, assets acquired either for the purpose of meeting the percentage
requirements as to diversification or for the purpose of attempting to cease being an
investment company.

Based upon the facts submitted and the above representations, and a review of
the portfolios of Funds A through D, we conclude that:

1. Prior to the mergers, each of Funds A through D has a diversified portfolio
within the meaning of § 368(a)(2)(F)(ii).

2. After the mergers, each Resulting Fund will have a diversified portfolio within
the meaning of § 368(a)(2)(F)(ii).

3. The merger of Fund B into Fund A and of Fund D into Fund C will not result in
the recognition of gain or loss to any of the merging or Resulting Funds pursuant to
§ 584(e) and § 1.584-4(a).

4. The merger of Fund B into Fund A and of Fund D into Fund C will not
adversely affect the qualification of the Resulting Funds as common trust funds under
§ 584(a).

5. Any distribution of cash to participants in lieu of units will be treated under
8 584(e) as the proceeds from the sale or exchange of such fractional units.

6. The gain or loss of a participant receiving cash to eliminate fractional units of
participation held by the participant will be determined in accordance with § 1.584-4.

7. The adjusted bases of the assets received by each Resulting Fund as a result
of the mergers will be the same as the respective adjusted bases of such assets in the
merging funds immediately before the merger.

8. The holding periods of the assets held by each Resulting Fund immediately
after the merger will include the holding period applicable to such assets when held by
the merging funds immediately prior to the merger. Section 1223(2).

9. The adjusted basis of each participant's units of participation held in each
Resulting Fund immediately after the merger will be the same as its respective adjusted
basis in the corresponding units of the merging funds immediately prior to the merger,
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reduced by the amount of each participant’s adjusted basis attributable to any fractional
unit of the Resulting Fund which is redeemed for cash.

10. The holding period for each participant’s units of participation in the Resulting
Funds immediately after the merger will include the holding period applicable to the
corresponding units of participation held in the merging funds. Section 1223(1).

No opinion is expressed or implied about the federal income tax treatment of the
above transactions under any other provision of the Code or regulations. The above
rulings are based on the condition that all the funds involved do in fact qualify as
common trust funds under § 584 at the time of the proposed mergers.

This ruling is directed only to the taxpayers who requested it. Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES

Chief, Branch 2

Office of the Assistant Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosures: 2
Copy of this letter
Copy for section 6110 purposes



