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SUBJECT: Power of Attorney–Request for a Collection Due Process
Hearing

         
You requested our views on the reliance upon a self-styled “General Power of Attorney
and Appointment of Attorney-in-Fact” (the General Power of Attorney) in connection
with a request for a collection due process hearing.  Specifically, you asked what is the
legal effect of the General Power of Attorney, which does not meet all of the Service’s
requirements for powers of attorney.  You also noted that Appeals believes that there
may be similar powers of attorney at the service center submitted in connection with
other collection due process cases.     

In accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be cited
as precedent.  

ISSUE

With respect to a request for a collection due process hearing, what is the legal effect
of a power of attorney submitted by or on behalf of a taxpayer that does not meet all of
the Service’s requirements for powers of attorney.

CONCLUSION  

The taxpayer should be given a collection due process hearing because the request
substantially complies with the requirements for requesting a hearing.  While the
taxpayer should be given the opportunity to sign the request and have a hearing,
because the General Power of Attorney presented here is not valid, it cannot be relied
upon for representation purposes.  While the taxpayer’s signing the request will entitle
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1/  Publication 947 (Rev. January 1999), Practice Before the IRS and Power of
Attorney, also provides that individuals can be appointed representatives.

2/ In addition, we understand from your office that the purported representative
has recently been convicted of numerous charges against him. 

her to a hearing, it does not cure the defects in the General Power of Attorney.  If the
taxpayer wishes to authorize a representative to act on her behalf, she must do so in
accordance with the Service’s procedures for granting an individual (or individuals)
power of attorney.

FACTS 

The facts as we understand them can be summarized as follows:  the taxpayer and the
purported representative signed the General Power of Attorney on May 19, 2000 and
May 23, 2000, respectively.  They did not use Form 2848 (Rev. 12/97), Power of
Attorney and Declaration of Representative.  Rather, they used a self-styled General
Power of Attorney.  The document submitted identifies a business entity as the
representative and does not contain a declaration of representative.  Thereafter, the
purported representative submitted a self-styled Request for a Collection Due Process
Hearing on behalf of the taxpayer.

DISCUSSION

For the reasons articulated in your memorandum, as well as the memoranda of the
Appeals team manager and the Director of Practice, we believe that the General Power
of Attorney is not sufficient to authorize the purported representative to act on behalf of
the taxpayer.  In sum, although the Instructions for Form 2848 provide that only
individuals may be named as representatives, 1/ the document submitted does not do
so.  In addition, the document does not contain the Declaration of Representative
contained in Part II of Form 2848.  While it is not necessary to always use Form 2848,
a non-Service power of attorney must attach a signed and dated Declaration of
Representative which contains all of the information contained in Part II of Form 2848. 
See Publication 947, p. 7.  Finally, it appears from the information you provided that the
purported representative is not recognized to practice before the IRS.

We agree with your analysis of Carstenson v. Commissioner, 57 T.C. 542 (1972), but
do not believe that the case is dispositive here.  As you noted, this case is
distinguishable because the purported representative was not at the time authorized to
practice before the Service. 2/ In Carstenson, the Tax Court found that the amended
petition filed by the petitioners related back to the date of the original petition filed by
the petitioners’ agent which was timely, but defective.  It reasoned that the petitioners
ratified the defective petition that was timely filed by their authorized agent.  While
ratification may have been sufficient to satisfy the Tax Court that the agent acted with
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3/ Although we do not have all of the documents related to this matter, it appears
from the information you provided us that improper power of attorney is the only defect.

“the knowledge, consent, and approval” of the petitioners, knowledge, consent, and
approval are not all that is required for a valid power of attorney for the purpose of
representing taxpayers before the Service.  We note that Publication 947 addresses
what should be done where a non-Service power of attorney does not meet the
Service’s requirements:  the taxpayer can submit a Form 2848 or a new non-Service
power of attorney that contains all the necessary information; or, under certain
circumstances, the non-Service power of attorney may submit a Form 2848 on behalf of
the taxpayer. 

The Temporary Treasury Regulations on collection due process provide:

The taxpayer must make a request in writing for a CDP hearing.  A written
request in any form which requests a CDP hearing will be acceptable. 
The request must include the taxpayer's name, address, and daytime
telephone number, and must be signed by the taxpayer or the taxpayer's
authorized representative and dated.  

Treas. Reg. § 301.6330-1T(c), Q&A C1 (emphasis added).  The regulations do not
address the effect of a defect in a request, generally, or, more specifically, a defect with
respect to the authority to represent the taxpayer.  However, it is clear that the right to a
collection due process hearing is dependent on a timely written request.  It is our
position that a request, although deficient, that substantially complies with the
requirements for making a request is timely and, therefore, sufficient to afford the
taxpayer the opportunity for a collection due process hearing.  What the instant case
presents is, in effect, an unsigned or improperly signed request. 3/  In such cases, the
Service affords the taxpayer(s) the opportunity to correct an error in the request:  the
Internal Revenue Manual provides that “[i]If the appropriate signatures are not present
on the CDP hearing request, give the taxpayer a reasonable time to provide the
necessary signatures.”  IRM 5.1.9.3.6.  The only distinction here is that signing the
request will provide the taxpayer the opportunity to have a collection due process
hearing, but will not cure the defects in the power of attorney.

If you have questions concerning the foregoing, please contact Branch 1 of CBS at
(202) 622-3610.


