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This is in reply to your letter of December 7, 2000, in which certain rulings are
requested regarding the federal income tax consequences of the Agreement, which
was established solely to calculate annual bonuses and retirement benefits to be paid
by Employer to Employee and his spouse.

The facts submitted are that Employer, an S corporation, uses an accrual
method of accounting and has a taxable year ending on August 31. In order to comply
with the requirements of Revenue Procedure 92-65,1992-1 C.B. 428, the Agreement
provides that it is intended to be an unfunded deferred compensation plan for federal
income tax and employment tax purposes and for purposes of Title | of the Employee
Retirement Income Security Act of 1974 ("ERISA"); that, with respect to all benefits
payable under the Agreement, Employee (and his spouse) have the status of general
unsecured creditors of Company; that the Agreement constitutes a mere promise by
Company to make payments to Employee in the future; and that Employee’s right to
payments under the Agreement is not subject in any manner to anticipation, alienation,
sale, transfer, assignment, pledge, encumbrance, attachment or garnishment.

The Agreement provides that Employer is not obligated to make any investment
for the purpose of meeting its obligations to make payments thereunder, and it is
represented that no contributions will be made to any fund and that no assets will be
segregated for the purpose of meeting those obligations. It is also represented that the
Agreement will be administered by either Employer’s board of directors or a committee
appointed by that board, which will not include Employee. Employer does not expect to
enter into an agreement similar to the Agreement with any of its other employees.

Starting with Employer’s taxable year beginning on September 1, 1997,



Employee earned four Incentive Shares per year, and he will continue to do so until the
earlier of 10 years from that date or the date that he ceases to “faithfully discharge his
duties to Employer.” Thus, the maximum number of Incentive Shares that Employee
may earn is 40.

Under the Agreement, Employer promises to pay Employee an annual bonus
before his retirement, and an annual retirement benefit thereafter, based upon the ratio
(“Payment Ratio”) of the number of his Incentive Shares to the number obtained by
adding the number of those shares to the number of Employer’'s Class A and Class B
common shares then-issued and outstanding. Incentive Shares do not represent any
ownership interest in Employer, will not be issued in certificate form, will not have any
voting rights, and will not be transferrable in any manner. Rather, solely for the purpose
of calculating Employee’s deferred compensation, Incentive Shares will be treated as
participating in profits proportionately with actual shares.

In accordance with Revenue Procedure 92-65, the Agreement defines the time
and method of payment of benefits for each event that entitles Employee (or his
spouse) to receive benefits. Specifically, Employer promises that, on or before the 15"
day of the third month following the end of its taxable year, it will pay to Employee an
amount equal to the amount obtained by multiplying Employer’s “Net Income” for that
year (as defined in section 7519(d)(2)(B) of the Internal Revenue Code, so long as
Employer maintains its S election) by the applicable Payment Ratio.

If, after September 1, 2003 and before reaching age 65, Employee becomes
disabled for any reason (except alcoholism) and is resultantly unable to perform his
duties, he will be entitled to disability retirement benefits as calculated above.
Employer’s liability for such payments will be limited by the number of Incentive Shares
earned before the date of disability. If Employee retires before reaching age 65 and is
not disabled, then no retirement benefits will be payable to him.

In order for Employee to receive the full benefit contemplated under the
Agreement, he must continue working for Employer until he reaches age 65. At that
time, Employer will be obligated to pay him an annual retirement benefit (as calculated
above) until his death and, thereafter, to his spouse until her death. However, if
Employee dies after retiring for disability, his surviving spouse’s annual lifetime benefit
will be one-half of the benefit that would otherwise have been payable to Employee.

If, after his retirement, Employee engages in a business that is competitive with
Employer’s business, Employer’s obligation to make payments under the Agreement
will cease. If Employer continues to employ Employee after his 65" birthday, Employer
promises to make all payments due under the Agreement in addition to any other
compensation that Employee is paid for such services.

If Employee’s employment is involuntarily terminated by Employer, the
Agreement will have no further effect, except that Employee will be paid a lump sum



payment of $200,000 (adjusted for inflation) in extinguishment of Employer’s obligation
to make any future payments under the Agreement.

Similarly, if Employer’s business is sold either before all of its obligations under
the Agreement are discharged or within 12 months of Employee’s involuntary
termination of employment, Employer will pay employee a lump-sum amount to
terminate its obligations under the Agreement. In either of those cases, the lump sum
will be determined by dividing the total value of the Employer (as determined by the
selling price of its stock or the sales price of its assets, plus or minus retained assets
and liabilities) by the sum of its common shares issued and outstanding plus the
number of Incentive Shares credited to Employee. The lump sum payment will equal
the greater of the per share value so calculated multiplied by the number of Employee’s
Incentive Shares or $300,000 (adjusted for inflation).

All obligations of Employer to make payments under the Agreement end upon
the later of the deaths of Employee and his spouse. However, amounts accrued but
unpaid at death will be paid to the appropriate estate within 30 days of the date of
death.

Under section 83(a) of the Internal Revenue Code, if, in connection with the
performance of services, property is transferred to any person other than the service
recipient, the excess of the fair market value of the property (disregarding any lapse
restriction), determined on the first day that the transferee's rights in the property are
transferable or not subject to a substantial risk of forfeiture, over the amount paid for
the property is included in the service provider's gross income for the taxable year
which includes that day.

Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations provides that, for purposes of
section 83, the term "property" includes real and personal property other than money or
an unfunded and unsecured promise to pay money or property in the future. Property
also includes a beneficial interest in assets (including money) transferred or set aside
from claims of the transferor's creditors, for example, in a trust or escrow account.

Section 451(a) of the Code and section 1.451-1(a) of the regulations provide that
an item of gross income is includible in gross income for the taxable year in which
actually or constructively received by a taxpayer using the cash receipts and
disbursements method of accounting. Under section 1.451-2(a) of the regulations,
income is constructively received in the taxable year during which it is credited to a
taxpayer's account or set apart or otherwise made available so that the taxpayer may
draw on it at any time. However, income is not constructively received if the taxpayer's
control of its receipt is subject to substantial limitations or restrictions.

Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified



deferred compensation arrangements. Revenue Ruling 60-31, Situations 1-3, 1960-1
C.B. 174, holds that a mere promise to pay, not represented by notes or secured in any
way, does not constitute receipt of income within the meaning of the cash receipts and
disbursements method of accounting. See also Revenue Ruling 69-650, 1969-2 C.B.
106, and Revenue Ruling 69-649, 1969-2 C.B. 106.

Under the economic benefit doctrine, an employee has currently includible
compensation income when assets are unconditionally and irrevocably paid into a fund
or trust to be used for the employee’s sole benefit. See Sproull v. Comm'r., 16 T.C.
244 (1951), aff'd per curiam, 194 F. 2d 541 (6th Cir. 1952), and Revenue Ruling
60-31, Situation 4. Revenue Ruling 72-25, 1972-1 C.B. 127, and Revenue Ruling 68-
99, 1968-1 C.B. 193, hold that an employee does not receive income as a result of his
employer’s purchase of an insurance contract to provide a source of funds for the
employee’s deferred compensation if the insurance contract is owned by the employer
and subject to the claims of the employer's creditors.

Under section 404(a) of the Code, compensation paid or accrued by an
employer on account of any employee under a plan deferring the receipt of such
compensation is not deductible under Chapter 1 of the Code, but, if it is otherwise
deductible, is deductible under the limitations of section 404.

Q&A-2 of section 1.404(b)-1T of the regulations addresses the question of when
a plan or method or arrangement will be considered to defer the receipt of
compensation or benefits for purposes of section 404(a) of the Code. Specifically, a
plan or method or arrangement defers the receipt of compensation or benefits to the
extent that it is one under which an employee receives compensation or benefits more
than a brief period of time after the end of the employer’s taxable year in which the
services creating the right to such compensation or benefits are performed. This
determination is made separately with respect to each employee and each amount of
compensation or benefit. See Q&A-2(a) of section 1.404(b)-1T.

Under Q&A-2(b)(1) of section 1.404(b)-1T of the regulations, a plan or method or
arrangement is presumed to be one deferring the receipt of compensation for more
than a brief period of time after the end of the employer’s taxable year to the extent that
an employee receives compensation after the fifteenth day of the third calendar month
following the end of the employer’s taxable year in which the related services were
rendered (“the 2 %2 -month period”). Thus, for example, a year-end bonus received
beyond the 2 %2 month-period by one employee is presumed to constitute payment
under a plan or method or arrangement deferring the receipt of compensation for that
employee, even though bonus payments to all other employees are not similarly treated
because they are received within the 2 %2-month period. Benefits are “deferred
benefits” if, assuming that the benefits were cash compensation, such benefits would
be considered deferred compensation. Thus, a plan or method or arrangement is
presumed to be one providing deferred benefits to the extent that an employee receives



benefits for services after the 2 ¥2-month period following the end of the employer’s
taxable year in which such services were rendered. As explained in Q&A-2(b)(2), the
foregoing presumptions may be rebutted under circumstances not present here.

Section 404(a)(11) of the Code provides that, for purposes of determining under
section 404 whether compensation of an employee is deferred compensation and when
deferred compensation is paid, no amount will be treated as received by the employee,
or paid, until it is actually received by the employee.

Section 404(a)(5) of the Code provides that an employer’s payments to
employees under a nonqualified deferred compensation plan are deductible by the
employer in the taxable year in which they are includible in the employees’ gross
incomes. However, in the case of a plan in which more than one employee
participates, deductions are allowed under section 404 only if separate accounts are
maintained for each employee.

Section 1.404(a)-12(b) of the regulations provides, in effect, that, under section
404(a)(5) of the Code, a payment of “deferred compensation” is deductible only for the
service recipient’s taxable year in which or with which ends the service provider's
taxable year in which the payment is included in gross income.

Section 1361(a)(1) of the Code provides that, for federal income tax purposes,
the term "'S corporation” means, with respect to any taxable year, a small business
corporation for which an election under section 1362(a) is in effect for such year.

Section 1361(b)(1) provides that the term "small business corporation” means a
domestic corporation which is not an ineligible corporation and which does not --

(A)  have more than 75 shareholders,

(B) have as a shareholder a person (other than an estate, a trust described in
section 1362(c)(2), or an organization described in section 1362(c)(6))
who is not an individual,

(C)

(D)  have a nonresident alien as a shareholder, and

(E)  have more than 1 class of stock.

Section 1.1361-1(b)(4) of the regulations (“Treatment of deferred compensation
plans”) provides that, for purposes of subchapter S, an instrument, obligation, or

arrangement is not outstanding stock if it --

(1) Does not convey the right to vote;



(i) Is an unfunded and unsecured promise to pay money or property in the
future;

(i)  Isissued to an individual who is an employee in connection with the
performance of services for the corporation or to an individual who is an
independent contractor in connection with the performance of services
for the corporation (and is not excessive by reference to the services
performed); and

(iv)  Isissued pursuant to a plan with respect to which the employee or
independent contractor is not taxed currently on income.

That regulation also provides that a deferred compensation plan that has a current
payment feature (e.g., payment of dividend equivalent amounts that are taxed currently
as compensation) is not for that reason considered outstanding stock.

Accordingly, provided that Employer’s obligations to pay benefits under the
Agreement are "unfunded" for purposes of Title | of the Employee Retirement Income
Security Act of 1974, and that the compensation paid to Employee under the
Agreement is not excessive by reference to the services performed by him, and based
on the information submitted and the representations made, we conclude as follows:

(1) Theissuance of Incentive Shares to Employee will not constitute a
transfer of “property” for purposes of section 83 of the Code;

(2)  Provided that the Incentive Shares are issued pursuant to a plan with
respect to which Employee is not currently taxed on income, Incentive Shares issued
pursuant to the Agreement will not cause Employer to have more than “one class of
stock,” within the meaning of section 1361(b)(1)(D) of the Code;

(3) For federal income tax purposes, Incentive Shares should not be
allocated a pro rata shares of the income, gains, credits, losses, deductions, and
expenses of Employer. Rather, those items should be allocated among the outstanding
shares of Employer’s common stock;

(4)  All payments paid to Employee under the Agreement will constitute
current compensation if received before his retirement and within the applicable 2 %-
month period but will constitute ordinary income from nonqualified deferred
compensation if received after his retirement;

(5)  To the extent that the requirements of section 162 of the Code are
satisfied for payments made under the Agreement, Employer may deduct the payments
constituting current compensation under its normal method of accounting, and may



deduct the payments constituting deferred compensation for its taxable year in which
ends Employee’s taxable year in which the payment is actually paid or made available
to Employee; and

(6) Because Employee’s Incentive Shares will not be considered Employer
stock, Employee will not be considered a shareholder of Employer.

Except as specifically ruled above, no opinion is expressed as to the federal tax
consequences of the transaction described above under any provision of the Internal
Revenue Code. In this regard, no opinion is expressed regarding the validity of
Employer’s election under section 1362(a) of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it, and it does not apply
to any payments made under the Agreement that were accrued prior to the date of this
ruling. If the Plan is amended, this ruling may not necessarily remain in effect. Section
6110(j)(3) of the Code provides that this ruling may not be used or cited as precedent.

A copy of this letter should be attached to Company's federal income tax return
for its first taxable year in which it is entitled to deduct payments covered by this ruling.
A copy is enclosed for that purpose.

Sincerely yours,

CHARLES T. DELIEE

Chief, Executive Compensation Branch
Office of the Division Counsel /
Associate Chief Counsel

(Tax Exempt and Government Entities)

Enclosures
Copy of this letter
Copy for 6110 purposes



