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This is in response to a ruling request dated March 31, 2000, as supplemented by
correspondence dated June 13,2000, August 1.2000, August 30, October 5,200O.  and
March 13, 2001, from your authorized representative, concerning the pick up of certain
employee contributions to Plan X under section 414(h)(2) of the Internal Revenue Code.

The following facts and representations have been submitted:

Employer A, an agency of State B within the meaning of Code section 414(d),
participates in Plan X for the benefit of its employees. Plan X has defined benefit and
defined contribution components and is qualified under Code section 401(a).

State A enacted legislation which created Plan X. Participation in Plan X is
available to State employees and employees of participating governmental units. All full
time employees of such organizations must participate in Plan X. Employees that are
members of Plan X are required to contribute two percent of their gross compensation.
Pursuant to a resolution dated June 30, 1999, and amended August 30, 2000,
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Employer A adopted a resolution under which it has agreed to pick up, i.e., assume and
pay, the mandatory employee contributions to Plan X, in lieu of employees paying such
contributions Plan X. The resolution provides that eligible employees do not have the
option of receiving the picked up contributions in cash instead of having such
contributions paid to Plan X.

Based on the foregoing facts and representations, you have requested the following
ruling:

No part of the contributions to Plan X picked up by Employer A on behalf of eligible
employees will constitute taxable income to such employees in the year of the pick up.

Code section 414(h)(2) provides that contributions, otherwise designated as
employee contributions, shall be treated as employer contributions if such contributions
are made to a plan described in Code section 401(a), established by a state government
or a political subdivision thereof, or any agency or instrumentality of any one of the
foregoing, and are picked up by the employing unit.

The federal income tax treatment to be accorded contributions which are picked up
by the employer within the meaning of Code section 414(h)(2) is specified in Revenue
Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue ruling, the employer school district
agreed to assume and pay the amounts employees were required by state law to
contnbute  to a state pension plan. Rev. Rul. 77-462 concluded that the school districts
picked up contributions to the plan are excluded from the employees’ gross income until
such time~as they are distributed to the employees. The revenue ruling held further that
under the provisions of Code section 3401 (a)(12)(A), the school district’s contributions to
the plan are excluded from wages for purposes of the Collection of Income Tax at
Source on Wages; therefore, no withholding is required from the employees’ salaries
with respect to such picked up contributions..

The issue of whether contributions have been picked up by an employer within the
meaning of Code section 414(h)(2) is addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-1 C.B.
255 and Revenue Ruling 81-36,1981-l C.B. 255. These revenue rulings established
that the following two criteria must be met: (1) the employer must specify that the
contributions, although designated as employee contributions, are being paid by the
employer in lieu of contributions by the employee; and (2) the employee must not be
given the option of choosing to receive the contributed amounts directly instead of
having them paid by the employer to the pension plan. Furthermore, it is immaterial, for
purposes of the applicability of Code section 414(h)(2), whether an employer picks up
contributions through a reduction in salary, an offset against future salary increases, or a
combination of both.
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In Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136. the Internal Revenue Service
considered whether contributions designated as employee contributions to a
governmental plan are excludable from the gross income of the employee. The Service
concluded that to satisfy the criteria set forth in Revenue Rulings 81-35 and 81-36 with
respect to particular contributions. the required specification of designated employee
contributions must be completed before the period to which such contributions relate.

Employer A’s resolution satisfies the criteria set forth in Code section 414(h)(2),
Revenue Ruling 81-35, and Revenue Ruling 81-36 by providing that Employer A will
make contributions in lieu of contributions by eligible employees and that no employee
will have the option of receiving the contribution instead of having it contributed to
Plan X.

Accordingly, we conclude the amounts picked up by Employer A for employees shall
be treated as employer contributions and will not be includable in employees’ gross
income for the taxable year in which such amounts are contributed.

Because we have determined that the picked up amounts are to be treated as
employer contributions, they are excepted from wages as defined in Code section
3401 (a)(l2)(A)  for Federal income tax withholding purposes. Therefore, no withholding
of Federal income tax is required from employees’ salaries with respect to such picked
up amounts.

The effective date for the commencement of any proposed pick up cannot be any
earlier than the later of the date the final resolution is signed or put into effect (June 30.
1999).

This ruling is based on the assumption that Plan X will be qualified under Code
section 401(a) at the time of the proposed contributions and that Employer A is a
governmental unit, agency or instrumentality under Plan X and Code section 414(d).

No opinion is expressed as to whether the amounts in question are subject to tax
under the Federal Insurance Contributions Act. No opinion is expressed as the whether
the amounts in question are paid pursuant to a “salary reduction agreement” within the
meaning of Code section 3121(v)(l)(B).

This ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Code section 6110(k)
provides that it may not be used or cited by others as precedent.
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A copy of this ruling is being sent to your authorized representative pursuant to a
power of attorney on file in this office.

Sincerely yours,

!Jh  &etiL

John Swieca,
Manager, Employee Plans
Technical Branch 1
Tax Exempt and Government
Entities Division
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Deleted Copy of the Ruling
Notice 437


