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Dear

This letter is in response to a request for a private
letter ruling dated and revised by letter
dated :
authorized representative,

submitted on your behalf by your
regarding the federal income tax

treatment of certain contributions to Plan Y under section
414(h)(2) of the Internal Revenue Code (the "Code").

The following facts and representations have been
submitted:

Town A, a municipal corporation of State B, initially
adopted Plan X a money purchase pension plan for the benefit
of its employees effective In order to
provide enhanced benefits to its employees~, Town A adopted
Plan Y, a defined benefit plan for the benefit of its
employees effective as of Plan Y covers any
employees who previously were participants in Plan x who
made an irrevocable election to participate in Plan Y and to
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transfer his or her account from Plan X to Plan Y
(Collectively "Group C Employees").

Plan Y is intended to be qualified under section 401(a)
of the Code and the related trust is intended to be exempt
from federal income tax under section 501(c) of the Code.
Plan Y was submitted to the Internal Revenue Service for a
determination letter on

All employees of Town A, age IS or older, who commence
employment on or after may participate in
Plan Y, if they make an irrevocable election to participate
in Plan Y.

Plan Y requires mandatory employee contributions of
eight percent on behalf of participating employees. Plan Y,
by its terms, authorizes Town A, to pick up the contribution
obligation of Group C employees and to make such
contributions, in lieu of these employees paying such
contributions.

Group C Employees will have no option to receive the
picked-up contributions in cash instead .of having such
contributions paid by Town A to Plan Y.

Based on the aforementioned facts and representations,
you have requested the following rulings:

1. That contributions made under Town A's pick up plan
will be treated as employer contributions for
federal income tax purposes.

2. That contributions made under Town A's pick up plan
will be excluded from the employees' wages for
purposes of federal income tax withholding.

3. That'contributions made under Town A'S pick up plan
will not constitute gross income for federal income
tax purposes until such time as they are distributed
to the employees or their beneficiaries.

Section 414(h) (2) of the Code provides that
contributions, otherwise designated as employee
contributions, shall be treated as employer contributions if
such contributions are made to a plan described in section
401 (a) , established by a state government or a political
subdivision thereof, and are picked up by the employing
unit.
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The federal income tax treatment to be accorded
contributions which are picked up by the employer within the
meaning of section 414(h) (2) of the Code is specified in
Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue
ruling, the employer school district agreed to assume and
pay the amounts employees were required by state law to
contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 77-462
concluded that the school district's picked-up contributions
to the plan are excluded from the employees' gross income
until such time as they are distributed to the employees.
The revenue ruling held further that under the provisions of
section 3401(a) (12) (A) of the Code, the school district's
contributions to the plan are excluded from wages for
purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages,
therefore, no withholding is required from the employees'
salaries with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up
by an employer within the meaning of section 414th) (2) of
the Code is addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-l C.B.
255, and Revenue Ruling 81-36, 1981-l C.B. 255. These
revenue rulings established that the following two criteria
must be met: (1) the employer must specify that the
contributions, although designated as employee
contributions, are being paid by the employer in lieu of
contributions by the employee; and (2) the employee must not
be given the option of choosing to receive the contributed
amounts directly instead of having them paid by the employer
to the pension plan.

Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, provides that in
order to satisfy Revenue Rulings 81-35 and 81-36, the
required specification of designated employee contributions
must be completed before the period to which such
contributions relate. Thus, employees may not exclude from
current gross income designated employee contributions to a
qualified plan that relate to compensation earned for
services prior to the date of the last governmental action
necessary to effect the pick up.

Plan Y and Resolution 00-R-1 adopted by Town A satisfy
the criteria Set forth in Revenue Ruling 81-35 and Revenue
Ruling 81-36 because it specifies that Town A will assume
and pay mandatory employee contributions to Plan Y in lieu
of contributions by Group C Employees and that Group C
Employees may not elect to receive such contributions
directly instead of having such contributions paid by Town A
to Plan Y.



Accordingly, we conclude that:

1. The contributions made under Town A's pick up plan
will be treated as employer contributions for
federal income tax purposes.

2. The contributions made under Town A's pick up plan
will be excluded from the employees' wages for
purposes of federal income tax withholding.

3. The contributions made under Town A's pick up plan
will not constitute gross income for federal
income tax purposes until such time as they are
distributed to the employees or their
beneficiaries.

Because we have determined that the picked-up amounts
are to be treated as employer contributions, such amounts
are excepted from wages as defined in section 3401(a) (12) (A)
of the Code for federal income tax withholding purposes.
Therefore, no withholding of federal income tax is required
from Group C Employees' salaries with respect to such
picked-up contributions. For purposes of the application of
section 414(h) (2) of the Code, it is immaterial whether Town
A picks up contributions through a reduction in salary, an
offset against future salary increases, or a combination of
both.

These rulings apply only if the effective date for the
commencement of any proposed pick up is not any earlier than
the later of the date the Resolution is signed or the date
it is put in effect.

These rulings are based on the assumption that Plan Y
meets the requirements for qualification under section
401(a) of the Code at the time of the proposed
contributions.

No opinion is expressed as to whether the amounts in
question are subject to tax under the Federal Insurance
Contributions Act. No opinion is expressed as to whether
the amounts in question are paid pursuant to a "salary
reduction" agreement within the meaning of section
3121(v) (1) (B) of the Code.

This letter ruling is directed only to the taxpayer
that requested it. Section 6110(k)(3) of the Code provides
that it may not be used or cited by others as precedent.
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A copy of this letter is being sent to your authorized
representative in accordance with a power of attorney on
fiie in this office.

2oon2$060

Sincerely yours,

ceuwa dOY(1$ x3. m-m
.--Joyce E. Floyd.
Manager, Employee Plans
Technical Group 2
Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:
Deleted copy of letter ruling
Notice 437


