DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

April 25, 2001

OFFICE OF
CHIEF COUNSEL

Number: 200127043
Release Date: 7/6/2001
UIL No.: 6721.06-02
CC:PA:APJP:1:NLRose
TL-N-310-01

MEMORANDUM FOR KATHLEEN K. RAUP
SB/SE CC:SB:2:PHI:1

FROM: Pamela W. Fuller
Senior Technician Reviewer CC:PA:APJP:1

SUBJECT: Section 6721 Penalty Assessment

This is in response to your request for advice regarding the assessment of penalties
under Section 6721 of the Internal Revenue Code. Specifically, your questions were as
follows:

May the Detroit Computing Center assess penalties against a taxpayer for
the same violation under both sections 6721(a) and 6721(e) of the Code?

If the penalty under section 6721(a) is assessed, and Service determines
later that there was intentional disregard, may the Service abate the
section 6721(a) penalty and assess the section 6721(e) penalty? What if
the penalty has already been paid?

With respect to the first issue, the Service cannot assess penalties against a taxpayer
for the same violation under both sections 6721(a) and 6721(e) of the Code.

Section 6721(a) provides generally that in the case of a failure to file a required
information return, a failure to include all required information, or the inclusion of
incorrect information on such return, a penalty of $50 is imposed with respect to each
return. The amount of the penalty under section 6721(a) of the Code may be reduced
either to $30 per return or $15 per return if the failures are corrected. Section 6721(b).

The amount of the penalty is higher if the failure was due to intentional disregard of the
requirements to file or include correct information, pursuant to section 6721(e). Section
6721(e)(2) states that “the penalty imposed under subsection (a) shall be $100...”

Section 301.6721-1(a)(1) states that “No more than one penalty will be imposed under
this paragraph (a)(1) with respect to a single information return ...” Therefore, the
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Service cannot assess both the $50 penalty under section 6721(a) and the higher
amount determined under section 6721(e) for the same taxpayer for the same return.

With regard to the second question, where the Service assesses the penalty pursuant
to 6721(a), and subsequently determines that there was intentional disregard of the
filing requirements and the higher 6721(e) penalty is appropriate, the Service will not be
barred from asserting the higher penalty. The Service may supplement its assessment
pursuant to section 6204(a) of the Code. Supplemental assessments may be made,
within the period of limitations prescribed for assessments, whenever it is ascertained
that any assessment is imperfect or incomplete in any material respect. Brookhurst v.
United States, 931 F.2d 554 (9" Cir.1991).

It is probably more appropriate, because of the change in the theory supporting the
penalty, to abate the section 6721(a) penalty and make a new assessment pursuant to
section 6721(e). This may be done at any time as long as the period of limitations on
assessments is still open. See Service Bolt & Nut Co. v. Commissioner, 724 F.2d 519
(6™ Cir. 1983). Unless there is an explicit agreement between the Service and the
taxpayer regarding an abatement, abatement does not estop the Service from
reasserting a liability. See Gray v. Commissioner, 104 F.2d 1226 (10™ Cir. 1997). If the
taxpayer has already paid the section 6721(a) penalty, the Service should assess the
intentional disregard penalty at the same time as it abates the original penalty in order
to avoid generating a refund.

We hope this is helpful. If you need further assistance, please call Nancy Rose at (202)
622-4910.



