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Dear                                                             

This is in reply to your letter dated March 30, 2000, and
subsequent correspondence, submitted on behalf of A, requesting
certain rulings concerning the proposed termination of Trust. 

A is the settlor and the non-charitable beneficiary of
Trust, a charitable remainder unitrust.  Trust was established on
D1, with a twenty year term.  The unitrust amount is to be paid
to A for a period of twenty years in equal installments at the
end of each semiannual period, except that the trustee is
required to prorate the unitrust amount on a daily basis for a
short taxable year, and for the taxable year in which the Trust
term expires.  If A dies within the twenty year term the payments
will be made as A may appoint by will, or in default of such
appointment, to A’s estate for the duration of the term.

A, the trustee of Trust, and the charitable beneficiary of
Trust have agreed that Trust shall be terminated.  Upon the
termination of  Trust, the trustee of Trust shall determine the
actuarial value of A’s interest and the charity’s interest
pursuant to § 7520 of the Internal Revenue Code and will
distribute Trust assets representing such interests to A and to
the charitable beneficiary in termination of Trust.

Section 664(b) provides that the amounts distributed by a
charitable remainder trust to the beneficiary of the annuity or
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unitrust payment are characterized in the hands of the recipient
first as ordinary income, second as capital gain, third as other
income, and fourth as trust corpus.  Both current and prior 
undistributed amounts from a tier must be exhausted before
distributions are deemed to be made from the next tier.

Section 664(b) provides rules to determine the character of
the annual unitrust amounts distributed by a charitable remainder
unitrust to the unitrust beneficiary.  Any regular unitrust
amount distributed to A by Trust prior to the termination of
Trust will have the characteristics in the hands of A determined
under § 664(b).

However, money and property received by A upon the
termination of Trust does not represent a distribution of an
annual unitrust amount; therefore, § 664 is inapplicable to this
amount.  Rather, A is disposing of A’s interest in Trust in
exchange for money and property in a transaction that is governed
by § 1001.

Section 1001(a) provides that the gain from the sale or
other disposition of property shall be the excess of the amount
realized therefrom over the adjusted basis provided in § 1011 for
determining gain.

Section 1001(b) provides that the amount realized from the
sale or other disposition of property shall be the sum of any
money received plus the fair market value of any property
received.

Section 1001(c) provides that the entire amount of the gain
or loss, determined under § 1001, on the sale or exchange of
property shall be recognized.

Section 1001(e)(1) provides that in determining gain or loss
from the sale or other disposition of a term interest in
property, that portion of the adjusted basis of such interest
which is determined pursuant to § 1015, (to the extent that such
adjusted basis is a portion of the entire adjusted basis of the
property) shall be disregarded.  Under § 1001(e)(2), a "term
interest in property" includes an income interest in a trust. 
Section 1001(e)(3) provides that the general rule of § 1001(e)(1)
does not apply to a sale or other disposition which is a part of
a transaction in which the entire interest in property is
transferred to any person or persons.

Section 1015(b) provides that if property was acquired after
December 31, 1920, by a transfer in trust (other than by a
transfer in trust by a gift, bequest, or devise), the basis shall
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be the same as it would be in the hands of the grantor increased
in the amount of gain or decreased in the amount of loss
recognized to the grantor on such transfer.

Section 1.1001-1(f)(1) of the Income Tax Regulations
provides that for purposes of determining the gain or loss from
the sale or other disposition of a term interest in property, a
taxpayer shall not take into account that portion of the adjusted
basis of such interest, which is determined pursuant to § 1015
(relating to the basis of property acquired by gift or by a
transfer in trust) to the extent that such adjusted basis is a
portion of the adjusted uniform basis of the entire property (as
defined in § 1.1014-5).

Section 1.1014-5(a)(1) defines the term "adjusted uniform
basis" as the uniform basis of the entire property adjusted as
required by the §§ 1016 and 1017 to the date of sale or other
disposition of any interest in the property.

Section 1.1015-1(b) provides that property acquired by gift
has a single or uniform basis although more than one person may
acquire an interest in such property.  The uniform basis of the
property remains fixed subject to proper adjustment for items
under §§ 1016 and 1017.  However, the value of the proportionate
parts of the uniform basis represented, for instance, by the
respective interests of the life tenant and remainderman are
adjustable to reflect the change in the relative values of such
interest on account of the lapse of time.  The portion of the
basis attributable to an interest at the time of its sale or
other disposition shall be determined under the rule provided in  
§ 1.1014-5.  In determining gain or loss from the sale or other
disposition after October 9, 1969, of a term interest in property
(as defined in § 1.1001-1(f)(2)) the adjusted basis of which is
determined pursuant, or by reference, to § 1015, that part of the
adjusted uniform basis assignable under the rules of § 1.1014-
5(a) to the interest sold or otherwise disposed of shall be
disregarded to the extent and in the same manner provided by      
§ 1001(e) and § 1.1001-1(f).

Rev. Rul. 72-243, 1972-1 C.B. 233, provides that a sale of
an income interest in a trust is a sale of a capital asset within
the meaning of §§ 1221 and 1222.  The holding period for purposes
of determining whether gain or loss from the disposition of an
income interest is long term or short term commences on the date
the taxpayer first held such interest.

Section 4947(a)(2) provides that in the case of a trust
which is not exempt from tax under § 501(a), not all of the
unexpired interests in which are devoted to one or more purposes
described in § 170(c)(2)(B), and which has amounts in trust for
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which a deduction was allowed under §§ 170, 545(b)(2), 556(b)(2),
642(c), 2055, 2106(a)(2), or 2522, § 507 (relating to the
termination of private foundation status), § 508(e) (relating to
governing instruments), § 4941 (relating to taxes on self-
dealing), § 4943 (relating to taxes on excess business holdings)
except as provided in subsection (b)(3), § 4944 (relating to
investments which jeopardize charitable purpose), except as
provided in § 4947(b)(3), and § 4945 (relating to taxes on
taxable expenditures) shall apply as if such trust were a private
foundation.

Section 4941(a)(1) imposes a tax on any act of self-dealing
between a private foundation and a disqualified person as defined
in § 4946.

Section 4946(a)(1)(A) describes a disqualified person to
include a "substantial contributor."

Section 53.4947-1(c)(2)(i) of the Foundation and Similar
Excise Taxes Regulations provides, in essence, that under       
§ 4947(a)(2)(A), the self-dealing provision under § 4941 and
certain other private foundation rules do not apply to amounts
payable under the terms of a split-interest trust to income
beneficiaries for which a charitable deduction was allowed with
the creation of the split-interest trust.

A, as settlor of Trust, is a disqualified person within the
meaning of § 4946(a)(1)(A).  The annual distribution of the
Trust’s unitrust amount to A is not an act of self-dealing by
virtue of § 53.4947-1(c)(2)(i).  The actuarial amount paid to A
representing A’s interest in Trust is derived solely from A’s
income right in Trust.  Just as the unitrust amount paid over
time is excluded from self-dealing, so too will the payment of
A’s interest in the trust constitute an exception to self-dealing
under § 53.4947-1(c)(2)(i) because the payment is derived from
A’s legal right to the unitrust amount under the Trust agreement.

Accordingly, we conclude as follows:  A is selling A’s
interest in Trust to the remainderman.  Provided that the money
and other property received by A are distributed to A in
accordance with A’s interest in Trust, the amount A will realize
from the sale of A’s interest in Trust is the amount of money and
the fair market value of the property received by A.

Pursuant to § 1001(e)(1), the portion of the adjusted
uniform basis assigned to A’s interest in Trust is disregarded. 
The exception contained in § 1001(e)(3) is not applicable,
because the entire interest in Trust’s assets is not being sold,
or otherwise disposed of, to a third party.  Accordingly, for
purposes of this transaction, A has no basis in A’s interest in
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Trust.  Therefore, the amount of gain A must recognize under    
§ 1001(c) is the amount A realized from the disposition of A’s
interest in Trust.  The gain realized by A from the disposition
of A’s interest will be long term capital gain.

We further conclude that no act of self-dealing, as defined
in § 4941(d)(1) will result from the termination of Trust and the
distribution of the assets of Trust to A and the charity.

The above conclusions are based on the assumptions that the
proposed termination of Trust is not prohibited by state law;
that the proposed termination will be made pursuant to a court
order resulting from a proceeding to which the state attorney
general is a party; and that the amounts distributed to A are
determined and distributed pursuant to the valuation rules set
forth in § 7520.  This ruling is also contingent on the fact that
any distribution of assets in kind is made in a pro rata manner.

Except as specifically set forth above, no opinion is
expressed concerning the federal tax consequences of the facts
described above under any other provision of the Code.

     This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be
used or cited as precedent.

     In accordance with a power of attorney on file with this
office, a copy of this letter is being sent to A.

Sincerely yours,
J. THOMAS HINES
Chief, Branch 2
Office of the Associate
  Chief Counsel
(Passthroughs and
  Special Industries)

Enclosures:  2
     Copy of this letter
     Copy for § 6110 purposes


