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In Reference to:
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LEGEND

Taxpayer APR - 4 2001

Taxpayer
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Taxpayer
Date 1:
Date 2
Date 3:
Date 4:
Date 5
| RA x:

Conpany M

Dear

This is in response to your |etter dated . as
suppl emented by correspondence dated , in which you
request a letter ruling under section 401(a) (9) of the Internal Revenue
Code. The following facts and representations support your ruling
request.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, died on Date 2, 2000,
havi ng passed her "required beginning date" as that termis defined in
Code section 401(a) (8) (C). At her death, Taxpayer A maintained IRA X
with Company M On Date 4, which was prior to her Code section
401(a) (9) (C) required beginning date, Taxpayer A naned Taxpayers B, C,
and D, her children, as equal beneficiaries of her IRA X  Taxpayer B
whose date ofbirth was Date 3, is the eldest of Taxpayers B, C, and D
Taxpayer A did not change her beneficiary designation prior to her
deat h.

Al t hough Taxpayer A had named beneficiaries of her

IRA X, during
her lifetime, she was receiving distributions fromher IRA X

based on
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a single, recalculated, life expectancy. On Date 5 2000, IRA X was

di vided, by neans of trustee-to-trustee transfers, into three IRAs.
Taxpayer B is the beneficiary of one of said IRAs; Taxpayer Cis the
beneficiary of a second of said IRas; and Taxpayer D is the beneficiary
of the third IRA.

you, Taxpayer B, propose to receive distributions fromthe IRA
presently maintained to make distributions to you as beneficiary
t hereof (IRA Y) over the |life expectancy of Taxpayer B, the el dest of
Taxpayers B, C, and D

Based on the above facts and representations, you request the
following letter rulings

1. That the life expectancies of Taxpayers B, C, and D
may be considered for purposes of determining the
desi gnated beneficiary of the IRA maintained to make
distributions to Taxpayer B as bheneficiary thereof (IRa ¥)

2. that the el dest of Taxpayers B, C and D may be treated
as the designated beneficiary of IRAY;

3. that, with respect to IRA ¥, referenced above, for purposes
of determ ning Code section 461(a) (3) required
distributions forcal endar year 2001, Taxpayer B mayuse
the remaining |ife expectancy of Taxpayer B, the eldest of
Taxpayers B, C and D; and

4. that, with respect to IRAY, Taxpayer A s use of her single
life expectancy, recalculated, in determning required
distributions for calendar years during her lifetineg,

i ncl udi ng 2000, does not preclude the use of the renaining
life expectancy of the eldest of Taxpayers B, Cand Dto
determne required distributions for cal endar year 2001

Wth respect to your ruling requests, section 408(a) (6) of the
Code provides that, under regulations prescribed by the Secretary,
rules simlar to the rules of section 401(a) (8) and the incidenta
death benefit requirenents of section 401(a) shall apply to the
distribution of the entire interest of an individual for whose benefit
the IRA trust is naintained.

Code section 401{a) (9) (A provides, in general, that a trust wll
not be considered qualified unless the plan provides that the entire
i nterest of each enpl oyee-

(i) will be distributed to such enployee not |ater than the
required beginning date, or

(i)  wll be distributed, beginning not later than the required

begi nning date, over the life of such enployee or over the
lives of such enployee and a designated beneficiary or over
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a period not extending beyond the life expectancy of such
enpl oyee and a desi gnated beneficiary.

Section 401(a) (8} (C) of the Code provides, in relevant part, that,
for purposes of this paragraph, the term "required beginning date"
means April 1 of the cal endar year follow ng the cal endar year in which
the enpl oyee (1 RA holder) attains age 70 .

Code section 401(a) (9) (B) (I) provides that, where distributions
have begun over |ife expectancy (cies) in accordance with subparagraph
(a) (i1), a trust shall not constitute a qualified trust under this
section unless the plan provides that, if the enployee dies before his
entire interest has been distributed to him the renaining portion of
such interest will be distributed at |east as rapidly as under the
nmet hod of distribution being used under subparagraph (&) (ii) as of the
date of death.

Section 401(a) (2)-1 of the Proposed |Incone Tax Regul ati ons,
Question and Answer D-3, provides, for purposes of this letter ruling
that for purposes of calculating the distribution period for
distributions that begin prior to death, the designated beneficiary
will be determned as of the plan participant's (I RA holder's) required
begi nning date.

Section 401(a) (9)-1 of the proposed regul ati ons, Q%A E-S{a),
provides, in general, that if nore than one individual is designated as
a beneficiary with respect to an enployee (I1RA holder) as of the
applicable date for determ ning the designated beneficiary, the
designated beneficiary with the shortest |ife expectancy will be the
desi gnated beneficiary for purposes of determ ning the Code section
401 (a) (o) distribution period.

Section 401(a) (2)-1 of the proposed regulations, ®A F-1(a),
provides that where an enployee's benefit is in the formof an
i ndi vidual account and is to be distributed over a period not extending
beyond the life expectancy of the enployee or the joint life and |ast
survivor expectancy of the enployee and his designated beneficiary, the
anmount required to be distributed for each cal endar year, beginning
with the first cal endar year for which distributions are required and
for each succeeding calendar year, nust be at |east equal to the
quotient obtained by dividing the enployee's benefit by the applicable
life expectancy.

Section 1.401(a) (9)-1 of the proposed regul ations, @& F-1(d),
provides that the term "applicable |ife expectancy" nmeans the life
expectancy (or the joint and |ast survivor expectancy) determined in
accordance with E-I through E-5 of the proposed regul ations, reduced by
one for each cal endar year which has el apsed since the date on which
the life expectancy (or joint and |ast survivor expectancy) was
calculated. However, pursuant to E-6 through E-8, life expectancy is
recal culated, the applicable life expectancy will be the life
expectancy so recal cul ated.
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Section 1.401(a) (9)-1 of the proposed regul ati ons, QA E-6,
provides, in general, that the life expectancy of a designated
beneficiary may be recalculated if the designated beneficiary is the
IRA hol der's spouse.

Section 1.401(a) (9)-1 of the proposed regul ati ons, Q&A F-3A,
provides, generally, that, with respect to individual account plans
fromwhich distributions have comenced prior to the enpl oyee's death,
post death distributions will conply with the ‘at least as rapidly as
under the nethod of distribution being used under section
401(a) (9) (A) (ii) rule" if said distributions are made in accordance
with Q&a F-|

Section 1.401(a) (9)-1 of the proposed regul ati ons, Q&h E-E
provides, in pertinent part, that the life expectancy of a non-spouse
beneficiary maynot be recalculated. Q%A E-8 also provides, in
pertinent part, that if the life expectancy of either a plan
participant (I RA holder) or his beneficiary is being recal cul ated, the
recalculated life expectancy is reduced to “o” at the end of the
cal endar year follow ng the cal endar year of the IRA holder's or
beneficiary's death.

In this case, Taxpayer A, prior to her Code section 401(a) (9)
requi red begi nning date, naned her children, Taxpayers B, C and D as
the beneficiaries of her IRA, IRA X Taxpayer A did not change her
beneficiary designations prior to her death, and Taxpayer B is ol der
than either Taxpayer C or Taxpayer D.

Thus, with respect to your first two ruling requests, the Service
concludes as foll ows:

1. That the life expectancies of Taxpayers B, C, and D
may be considered for purposes of determ ning the
desi gnated beneficiary of IRAY; and

2. that the el dest of Taxpayers B, C and D maybe treated
as the designated beneficiary of IRA Y.

Wth respect to your third ruling request, the issue presented is
whet her post death distributions fromIRA Y may be nade over Taxpayer
B's |ife expectancy al though distributions fromira X during Taxpayer
a's life were nade over Taxpayer A's recalculated single life
expectancy (and not over Taxpayer A s and Taxpayer B's joint life
expectancy) without violating the ‘at least as rapidly" rule of Code
section 401(a) (9) (B} (i) as described in section 1.401(a)(9)-1 of the
proposed regul ations, Q%A F-3A

In this case, as noted above, Taxpayer A timely designated
Taxpayer B as her beneficiary for purposes of Code section 401(a) (9).
Thus, Taxpayer A could have received distributions fromIRA X over her
and Taxpayer B's joint |life expectancy subject to the m ni num
distribufion incidental benefit requirenment. Such distributions would
have conplied with the mninmmrequired distribution rules. | nst ead,




Page5 200126039

Taxpayer A chose to receive distributions over her recal cul ated single
life expectancy. In effect, Taxpayer A received distributions in
anounts greater than the required mnimuns, or, in other words, chose
to accelerate receipt of lifetime distributions.

Taxpayer A's election to accelerate distributions does not affect
the determnation, above, that Taxpayer A s tinely designating Taxpayer
B as her beneficiary resulted in Code section 4o01(a) (9) required
di stributions being those conmputed using Taxpayer A's and Taxpayer B's
joint and survivor life expectancy. Thus, although Taxpayer B's life
expectancy was not used in conputing lifetime distributions to Taxpayer
A, said life expectancy may be used to deternine post-death required
distributions to Taxpayer A s beneficiaries. In short, the *at |east
as rapidly rule" will not be violated if post-death distributions are
calculated using the |life expectancy of Taxpayer A s designated
beneficiary, Taxpayer B, since Taxpayer A could have used Taxpayer B's
life expectancy to determine the amount of her required lifetime
distributions.

In this case, as noted above, Taxpayer A's |life expectancy was
being recalculated. Thus, as of the end of 2001, the cal endar year
following the cal endar year of her death, Taxpayer A's |ife expectancy
will be reduced to »0”. Therefore, required distributions to Taxpayer
A's beneficiaries will be those conputed using the |ife expectancy of
Taxpayer B, her designated beneficiary.

Thus, wth respect to your third and fourth ruling requests, the
Service concludes as follows:

3. that, with respect to IRA Y, referenced above, for purposes of
determ ning Code section 401(a) (9) required distributions for

cal endar year 2001, Taxpayer B may use the remaining life
expectancy of Taxpayer B, the eldest of Taxpayers B, C and D

and

4., that, with respect to IRA Y, Taxpayer A's use of her single
l'ife expectancy, recalculated, in determning required
distributions for calendar years during her lifetine, including
2000, does not preclude the use of the remaining |ife expectancy
of the eldest of Taxpayers B, C and D to determ ne required
distributions for calendar year 2001.

This ruling letter assumes that Taxpayer A's IRA X and IRA Y, the
| RA presently maintained to nake distributions to Taxpayer B, the
beneficiary thereof, have net and will continue to neet the
requi rements of Code section 408(a) ataltmesrel evant thereto.
Additionally, it assumes that Taxpayer B‘s receiving distributions from
her transferee IRa, IRA Y, over her remaining life expectancy will
conply with the |l anguage of the transferee |RA

Wth respect to calendar year 2001, this ruling letter does not

consi der.the changes to sections 1.401(a) (9)-1 and 1.408-E of the
proposed regul ations found at 2001-11 |.R B. 865 (March 12, 2001).
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Furthernore, this ruling letter does not address the issue as to whom
if anyone, is the designated beneficiary with respect to cal endar years
begi nning after Decenber 31, 2001 since this ruling letter cannot
assune that Taxpayer B will be alive after Decenber 31, 2001.

This ruling is directed solely to the taxpayer who requested it.
Section 6110(k) (3) of the Code provides that it may not be used or
cited by others as precedent.

Sincerely yours,

ﬂtfﬂaq V ﬁém\

Frances V. Sloan

Manager, Enpl oyee Pl ans
Technical Goup 3

Tax Exenpt and Government
Entities Division

Encl osur es:

Del eted copy of letter ruling
Form 437
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