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This Chief Counsel Advice provides a partial response to your memorandum dated
February 9, 2001.  In accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Chief Counsel
Advice should not be cited as precedent.

By a letter dated January 22, 2001, the Colorado Department of Revenue
requested assistance from the Internal Revenue Service Governmental Liaison
located in Denver, Colorado.  Specifically, the Colorado Department of Revenue
inquired about whether transferees of the Colorado conservation easement credit
would qualify for a deduction under § 164 of the Code when applying the credit to
their Colorado state income taxes.  The Governmental Liaison requested
assistance from your office.  By a memorandum dated February 9, 2001, your office
requested our assistance on the transferee issue as well as additional issues
concerning transferors of the credit.  

The following discussion provides an initial response covering only the transferee
issue stated below; the remaining issues, including the effect of the state credit on
a possible charitable deduction by the easement transferor under § 170, will be
addressed in a supplemental technical assistance to be issued at a later date.    

ISSUE

Is the transferee of a Colorado conservation easement credit entitled to a deduction
for state taxes under § 164?
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FACTS

Summary: Starting in 2000, Colorado provides a credit of up to $100,000 for the
donation of a perpetual conservation easement to a government or § 501(c)(3)
organization.  An unused credit may be carried over up to 20 years.  Unused credits
are also refundable (subject to a cap and depending on the existence of a state
surplus), and/or transferable (if above a certain amount) to other taxpayers, to use
against their state tax liability.

Conservation easement:  The real property laws concerning Colorado conservation
easements are contained in Article 30.5 of Title 38 of the Colorado Revised
Statutes.  That article generally defines a “conservation easement in gross” as a
right in the owner of the easement to prohibit or require certain acts with respect to
a land or water area appropriate to maintaining such area in a manner that will
preserve its value for recreation, education, habitat, open space, or historical
importance.  See Colo. Rev. Stat. § 38-30.5-102.  A conservation easement in
gross may only be created through a grant to a governmental entity or to a
charitable organization exempt under Code § 501(c)(3) that was created at least
two years prior to receipt of the conservation easement.  § 38-30.5-104(2).  The
particular characteristics of a conservation easement in gross are those granted or
specified in the instrument creating the easement.  § 38-30.5-103(4).  A
conservation easement in gross is perpetual unless otherwise stated in the
instrument creating it.  § 38-30.5-103(3).

Credit generally:  For tax years beginning on or after January 1, 2000, a Colorado
state income tax credit is available for Colorado residents, and C corporations
subject to Colorado tax, for the donation of all or part of the value of a perpetual
conservation easement in gross.  Colo. Rev. Stat. § 39-22-522; see generally
Colorado Department of Revenue, FYI -- Income 39 - Gross Conservation
Easement Credit (July 2000) ("State Explanation").  Nonresidents may not claim the
credit.  Part-year residents may claim the credit if the donation is made while they
were residents.  If a credit is claimed by a resident who moves to another state, any
carryover can still be claimed if the taxpayer continues to have a Colorado tax
liability.

Passthroughs:  Trusts and estates may not claim the credit.  If the credit is earned
by a partnership, S Corporation, or similar pass-through entity, it is allocated pro
rata to the partners or shareholders.  Colo. Rev. Stat. § 39-22-522(4)(b).  Any
portion allocable to nonresidents is lost.

Amount:  The credit is equal to the fair market value of the donated portion of a
perpetual conservation easement in gross created upon real property located in
Colorado.  Colo. Rev. Stat. § 39-22-522(4)(a).  However, the credit cannot exceed
$100,000 for any donation.  To support the valuation, the taxpayer must submit a
qualified appraisal, as defined in 26 C.F.R. § 1.170A-13(c)(3) (1998).  Colo. Rev.
Stat. § 39-22-522(3).  To the extent of a taxpayer's net income tax liability, a
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1 Under section 20(7) of Article X of the Colorado constitution, this surplus is
based on spending limits determined by factors such as inflation, population growth,
voter authorization, etc.  The determination of whether there is a surplus is announced
around October of the following year.  It is our understanding that the State of Colorado
expects to have surpluses for the next several years. 

2 A state non-profit organization will act as a clearinghouse for the transfer of
these credits.  Donors will register with this organization to sell their credits for a
specified percentage of face value (e.g., 80%), buyers will sign a letter of intent to pay a
specified percentage of face value (e.g., 90%), and the difference goes to the
organization to cover its costs.

3  With respect to legislative purpose, Colorado Governor Owens, commenting
on the legislation that made the credit refundable and transferable, stated:  "Tax credits
provide little incentive for farmers and ranchers with little to no tax liability ... [the
legislation] offers a way for agricultural landowners to leverage their stewardship into a
valuable asset rather than selling out to developers."

taxpayer can always use the credit in full.  If the credit exceeds the tax liability,
there are three possibilities:  carryover, refund, or transfer.

Carryover:  Any unused portion of the credit may be carried forward for up to 20
years.  Colo. Rev. Stat. § 39-22-522(5)(a).  Only one credit may be claimed each
year.  § 39-22-522(6).  Additional credits may not be earned during any year to
which a prior conservation easement credit is being carried forward, either by the
taxpayer or by another taxpayer who has received a transferred credit from that
taxpayer.

Refund:  Refundability of the credit will depend on whether there are excess state
revenues in the prior year that must be refunded to Colorado taxpayers under the
state constitution.1  If there is no surplus, the credit is not refundable.  If there is a
surplus, at the election of the taxpayer the credit can exceed the amount of the net
tax liability, with the balance being refunded to the taxpayer.  However, in such a
case the total credit for the year, including the nonrefundable and refundable
portions, cannot exceed $20,000.  Colo. Rev. Stat. § 39-22-522(5)(b)(III).

Transfer:  A Colorado resident or C corporation may transfer all or a part of the
unused portion of a credit to another Colorado resident or C corporation.2  Colo.
Rev. Stat. § 39-22-522(7).  The credit may be transferred to more than one
transferee.  The minimum amount of unclaimed credit that can be transferred to
any one transferee is $20,000.  Both the transferor and the transferee must include
on their returns, for the year the transfer is made, a written statement that specifies
the fact and amount of the transfer.  Transferred credits are always nonrefundable
for the transferee, although they may be carried over.  It appears that a transferee
may not transfer the credit.3



TL-N-130-01  - 4 -

LAW AND ANALYSIS

The January 22 letter from the Colorado Department of Revenue expresses
concern that a transferee will not be able to claim a deduction under § 164 when
the transferred credit is used to “pay” a state tax liability.  Section 164(a)
specifically allows a deduction for state income taxes in the taxable year in which
paid or accrued.  This deduction is allowed regardless of whether the taxpayer is
carrying on a trade or business or an activity described in § 212 (relating to
expenses for the production of income).  

In the instant case, the transferee will use its purchased credit to “pay” its state
income tax liability.  Thus, the issue raised is whether the purchase of the credit, in
itself, serves to extinguish or reduce the transferee’s state tax liability.  If so, the
transferee would not have a tax liability to “pay” and, therefore, would not be
entitled to a deduction.  

We think that the purchase of a credit, in itself, does not serve to extinguish the
transferee’s existing state tax liability.  The transferee must take specific action to
apply the credit to its tax liability.  The transferee must include on its state income
tax return the amount of the credit.  That amount is then applied to reduce the
amount of the transferee’s net tax liability.  Thus, the purchase of the credit, without
the transferee including the amount of the credit on its state income tax return,
does not alone reduce or extinguish the transferee’s state tax liability.  Further, this
transaction is analogous to a taxpayer being permitted to pay its state tax liability by
transferring property to the state, rather than money.  In this case, the transferee
transfers property (the credit) to the state in satisfaction of its tax liability.  This
“payment” of property is a payment of tax that is generally deductible under § 164.

Please call if you have any further questions about this issue.

Associate Chief Counsel
(Income Tax and Accounting)

    By Michael D. Finley
Chief, Branch 3


