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Dear Sir or Madam:

We are responding to your letter asking whether you are in compliance with section 1.514 of the
income Tax Regulations regarding the neighborhood land rule.

Facts

You are exempt from federal income tax under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.
Your primary purpose is providing temporary room and board for families with a relative or loved
one in a local hospital. You also make counseling available on a limited basis to help families
deal with the stress of their loved ones’ illnesses.

You state on January 31, 1996, you acquired land and a building located at A with the intention
of using the property for your exempt purpose within ten years of the acquisition. The property
is contiguous with B, the location of your hospitality house. The B property is property you
already owned at the time of the acquisition and were using and continue to use for your exempt
purpose.

You intend to demolish the existing structures at both A and C and construct a new hospitality
house. At the current time, the demolition and construction should be complete by March 31,
2002. The demolition and construction plans were negotiated and reduced to writing in a
memorandum of understanding dated June 27, 2000 between D and your Board of Directors.
Your Board of Directors approved the memorandum of understanding on September 28, 2000.

You request the Service to rule that the A property is not debt-financed property as defined in
section 514(b)(l) of the Code.
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Law

Section 1514(b)-1 of the regulations defines debt-financed property to mean any property which
is held to produce income (u, rental real estate, tangible personal property, and corporate
stock), and with respect to which there is an acquisition indebtedness (determined without
regard to whether the property is debt-financed property) at any time during the taxable year.

Section 1514(b)-1 (d)(l)(i) of the regulations states if an organization acquires real property for
the principal purpose of using the land in the exercise or performance of its exempt purpose,
commencing within 10 years of the time of acquisition, such property will not be treated as
debt-financed property, so long as (a) such property is in the neighborhood of other property
owned by the organization which is used in the performance of its exempt purpose, and (b) the
organization does not abandon its intent to use the land in such a manner within the IO-year
period. The rule expressed in this subdivision is referred to as the neighborhood land rule.

Section 1514(b)-l(d)(l)(ii)  of the regulations states property shall be considered in the
“neighborhood” of property owned and used by the organization in the performance of its
exempt purpose if the acquired property is contiguous with the exempt purpose property or
would be contiguous with such property except for the interposition of a road, street, railroad,
stream, or similar property.

Section 1.514(b)-1 (d)(l)(iii) of the regulations states the neighborhood land rule shall not apply
to any property after the expiration of 10 years from the date of acquisition. Further, the
neighborhood land rule shall apply after the first 5 years of the IO-year period only if the
organization establishes to the satisfaction of the Commissioner that future use of the acquired
land is in furtherance of the organization’s exempt purpose before the expiration of the IO-year
period is reasonably certain. In order to satisfy the Commissioner, the organization does not
necessarily have to show binding contracts. However, it must at least have a definite plan
detailing a specific improvement and a completion date, and some affirmative action toward the
fulfillment of such a plan. This information shall be forwarded to the Commissioner of Internal
Revenue for a ruling at least 90 days before the end of the fifth year after acquisition of the land.

Rationale and Conclusion

You state on January 31, 1996 you acquired land and a building located at A with the intention
of using the property for your exempt purpose within ten years of the acquisition. The property
is contiguous with B which you already own and are using and continue to use for your exempt
purpose. Pursuant to a memorandum of understanding you intend to demolish the existing
structure at A and construct a new facility. At the current time, the demolition and construction
should be completed by March 31, 2002. You submitted your request for a ruling 90 days
before the end of the fifth year after acquisition of the land. Based on all the facts and
circumstances, we rule the A property is not debt-financed property as defined in section
514(b)(l) of the Code because your purchase and plans for use of the property satisfy the
requirements of section 1.514(b)-1 of the regulations.
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This ruling is conditioned on the understanding there will be no material change in the facts
upon which it is based. Any changes that may have a bearing on your tax status should be
reported to the Service. We are informing your Exempt Organizations Area Manager of this
ruling. Please keep this letter in your permanent records.

This ruling is directed only to the organization requesting it. Section 6110(k)(3) of the Code
provides this ruling may not be used or cited by others as precedent.

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this letter.

Sincerely,

Marvin Friedlander
Manager, Exempt Organizations

Technical Group 1


