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This Field Service Advice responds to your memorandum dated October 11, 2000.  
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination.  This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of I.R.C. § 6110(i).  The provisions of § 6110 require the
Service to remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with
notice of intention to disclose before it is made available for public inspection. 
I.R.C. § 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete
information from Field Service Advice that is protected from disclosure under 5
U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer with
notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the Field
Service Advice is authorized to make such deletions and to make the redacted
document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.
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LEGEND

X =                                                                         

Y =                                                                                  

Country A =                         

Regulations =                                          

Program =                                                                       

Date =                             

Individual =                                     

ISSUES

1.  Whether the personal cook, an United States citizen, who executed an
employment contract with X in Country A, for domestic services and is paid with
funds of Y, is the employee of X or Y?   

2.  If X is the employer of the personal cook, whether X is required to withhold and
pay taxes under the Federal Insurance Contributions Act (“FICA”) and the Federal
Unemployment Tax Act (“FUTA”)?

CONCLUSIONS

1.  The personal cook who is hired to perform domestic services for X is the
common law employee of X.

2.  For the period of time that X meets the definition of “American employer” under
I.R.C. §§ 3121(h) and 3306(j)(3), X is liable for FICA and FUTA taxes, respectively.

FACTS

X, an employee of Y in Country A, is given an allowance to hire personal household
employees for X’s residence in Country A.  X has a personal cook who is a U.S.
citizen.  
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The Regulations provide that under the Program, funds may be paid directly to the
service provider or reimbursed to the individual designated to receive Program
funds for residence expenses, such as domestic staff.                                             
                    We assume that X in Country A is a Program-designated individual
and the expense for the cook is payable from Program funds. 

The Regulations state that domestic servants who work as domestic staff for Y
employees assigned overseas are not Y employees.  They are employees of the
individual in whose home they work.  The Regulations also state that the lack of
direct employee/employer relationship with Y should be clearly understood by all
administrative staff members who deal with the domestic staff, both when they
enter on duty and periodically during their employment.  
                   

The Regulations explicitly state that it is the responsibility of the individuals to
provide comparable wages, fringe benefits, terms of employment, and working
conditions for domestic staff in accordance with local custom.                                  
It is also our understanding that Y’s policy is that Y personnel such as X should
treat their domestic staff fairly and provide them the benefits, such as social
security and health insurance, that are afforded other U.S. citizens in the course of
employment.  

LAW AND ANALYSIS

1.  Is the cook an employee of  X or Y?

An “employee” for purposes of FICA and FUTA taxes is any individual who is an
employee under the common law rules applicable in determining the employer-
employee relationship as provided in sections 3121(d)(2) and 3306(i), respectively.
Under the common law principles, an employer-employee relationship is
established by the existence of control by one party over the other.

The cook is hired to provide domestic services for X.  We assume the cook is
working only for X and not for other persons or residences.  The fact that X has
discretion over hiring the individual and that X directs the daily activities of the cook
are indicative of employer-employee relationship.  For example,  X has control over
what the cook serves, as well as when and how it is served.   Despite the fact that
the cook may have some discretion as to the preparation of meals, X controls the
cook’s activity.

Domestic servants like the cook are employees of X rather than Y, not because of
the Regulations, but because of the common law rules applicable to employer-
employee relationships.  See Nationwide Mutual Insurance Co. v. Darden, 503 U.S.
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318 (1992).                                                                                                             
                                                                                                                              
                                                                                                                              
             Even if Y pays the cook directly, X remains the common law employer
while Y is considered a section 3401(d)(1) employer.

2.  If X is the employer, is X liable for FICA and FUTA?

Remuneration for services performed outside the United States is not subject to
FICA and FUTA unless the services are performed as an employee for an
“American employer.”  See I.R.C. §§ 3121(b); 3306(c).  Consequently,  X’s liability
for FICA and FUTA is contingent upon whether or not X qualifies as an “American
employer” under the respective Code sections.

Under sections 3121(h)(2) and 3306(j)(3)(A), the term “American employer”
includes “an individual who is a “resident” of the United States.”  There is no
specific definition of “resident” for this purpose.  However, regulations under 
section 7701(b) provide that, unless the context indicates otherwise, the
section 7701(b) regulations apply for purposes of determining whether an United
States citizen is also a resident of the United States.  Treas. Reg. § 301.7701(b)-
1(a).

An individual is a resident of the United States if the requirements of the
“substantial presence test” are satisfied.  I.R.C. § 7701(b)(1)(A)(ii); Treas. Reg. 
§ 301.7701(b)-1(c).  The requirements of the substantial presence test are satisfied
if (i) the individual is present in the United States on 31 days during the current
calendar year and (ii) the sum of the number of days on which the individual was
present in the United States during the current calendar year and the two preceding
calendar years (when multiplied by the applicable multiplier) equals or exceeds 183
days.  I.R.C. § 7701(b)(3)(A); Treas. Reg. § 301.7701(b)-1(c).  The applicable
multiplier for the current calendar year is 1, and the applicable multipliers for the
first and second preceding calendar years are 1/3 and 1/6, respectively.  I.R.C.
§ 7701(b)(3)(A); Treas. Reg. § 301.7701(b)-1(c). 

Even if an individual satisfies the substantial presence test for a calendar year, the
individual will not be treated as an United States resident if the individual satisfies
the “closer connection exception.”  The closer connection exception is satisfied if (i)
the individual is present in the United States on fewer than 183 days during the
calendar year and (ii) the individual establishes that the individual has a tax home
in a foreign country and a closer connection to such foreign country than to the
United States.  I.R.C. § 7701(b)(3)(B); Treas. Reg. § 301.7701(b)-2(a)(1) and (2). 
For this purpose, the term “tax home” has the same meaning that it has for
purposes of section 162(a)(2) (relating to travel expenses while away from home). 
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Treas. Reg. § 301.7701(b)-2(c).  Thus, the individual’s tax home is considered to be
located at the individual’s regular or principal (if more than one regular) place of
business.  Id.  An individual generally has a closer connection during the current
year to a single foreign country in which the individual maintains a tax home than to
the United States.  Treas. Reg. § 301.7701(b)-2(a)(3).  An individual who claims the
closer connection exception must file a fully completed Form 8840 to explain the
basis of the claim.  Treas. Reg. § 301.7701(b)-8(a)(1) and -8(b)(1)(i).

It is possible X might satisfy the substantial presence test for one or more calendar
years, if X is physically present in the United States for a sufficient number of days. 
However, we think it is likely that even if X satisfies the substantial presence test for
a particular calendar year, (i) X would have been present in the United States on
fewer than 183 days during that calendar year and (ii) X would have a tax home in
Country A and a closer connection to Country A than to the United States, because
X’s regular or principal place of business would be in Country A.  Therefore, we
think it is likely the closer connection exception would apply and X would not be a
resident of the United States or an American employer, provided X files a fully
completed Form 8840.

In our view, the years when X is most susceptible to being treated as an American
employer are the first and last years of X’s tour of duty, when the X might be
physically present in the United States before the tour of duty commences or after
the tour of duty concludes.

The “residency termination date” for an individual who meets the substantial
presence test is the last day during the calendar year on which the individual is
physically present in the United States if the individual establishes that, for the
remainder of the calendar year, the individual’s tax home was in a foreign country
and he or she maintained a closer connection to that foreign country than to the
United States.  Treas. Reg. § 301.7701(b)-4(b)(2).  Thus, during the first calendar
year of X’s tour of duty in Country A, it is likely X would cease to be a resident of
the United States on the last day X is physically present in the United States.  If X
is not a resident of the United States for the remainder of the calendar year, X also
will not be an American employer for the remainder of the calendar year.  

The “residency starting date” for an individual meeting the substantial presence test
for the current calendar year is the first day during such calendar year on which the
individual is physically present in the United States.  Code § 7701(b)(2)(A)(iii);
Treas. Reg. § 301.7701(b)-4(a).  Thus, during the last calendar year of X’s
employment in Country A, it is likely X would not become an United States resident
before the first day X is physically present in the United States.  If X is not a
resident of the United States for the first part of the calendar year, X also will not be
an American employer for the first part of the calendar year.
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Therefore, if X qualifies as an United States resident and hence meets the
definition of an “American employer” as provided by the Code and regulations, X is
liable for FICA and FUTA taxes.  If Y controls the payment of wages, it is the
section 3401(d)(1) employer.  Whereas, if X does not meet the definition of an
“American employer,” X is not liable for FICA and FUTA, nor is Y the section
3401(d)(1) employer.

We have enclosed for your information a copy of a letter we sent to Y on Date
which discussed substantially the same question raised here.  If you have any
questions, please contact me or Kyle Orsini at (202) 622-6040.

          WILL E. MCLEOD


