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This Field Service Advice responds to your memorandum dated November 1, 2000.
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination. This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i). The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection. Sec. 6110(c) and (i). Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Field Service Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. 8 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose. Only the National Office function issuing the
Field Service Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection. Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative. The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.
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LEGEND

Company =
Taxpayer 1 =
Taxpayer 2 =
Year 1=

The propriety of issuing a statutory notice of deficiency imposing a change in
Company’s method of accounting from the cash receipts and disbursements method
to an accrual method.

CONCLUSION

We do not recommend issuing the notice of deficiency under the circumstances
presented.

FACTS
We rely on the facts set out in the revenue agent’s report.

Company was incorporated in Year 1 by Taxpayer 1 and Taxpayer 2. Company is a
subcontractor, in the business of putting up drywall on residential construction
projects.

Company bids on projects by estimating the cost of all direct material, labor,
subcontracting costs and indirect costs related to the contract specifications.
Company’s profit margin is built in to the bid. Company manages all phases of
each drywall job, including ordering and purchasing the material and supplies
needed for each job. Materials are drop shipped to the job site and no materials
are warehoused at Company’s place of business. For Year 2 and Year 3,
Corporation’s total amount of purchases were a and b, respectively. Thus,
purchases amounted to 28% and 26% of gross receipts for Year 2 and Year 3,
respectively.
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For financial statement purposes, Company maintained its books and records on an
accrual basis, using the percentage of completion method for long-term contracts.
For tax purposes, Company has consistently used the cash receipts and
disbursements method of accounting (the cash method) since its inception.

Examination has concluded that the cash method of accounting does not clearly
reflect Company’s income because the drywall materials constitute merchandise
that is an income-producing factor in Company’s business. Accordingly, the
proposed notice of deficiency asserts that Company is required to use inventories
and an accrual method of accounting under I.R.C. 88 471, 446 and the regulations
thereunder. The proposed notice of deficiency relies solely on the argument that
sections 471 and 446 require Company to use inventories and an accrual method of
accounting because the drywall materials provided by Company are merchandise
that is income producing. The proposed notice does not challenge Company’s use
of the cash method for tax reporting purposes on any other grounds, for example,
because Company has attempted unreasonably to prepay expenses or to
accumulate excess supplies.

LAW AND ANALYSIS

Section 446(a) requires a taxpayer to compute taxable income under the method of
accounting regularly used in keeping its books. Section 446(b), however,
authorizes the Commissioner to change a taxpayer's accounting method if he
determines the method of accounting regularly utilized by the taxpayer does not
clearly reflect taxable income. Although section 446(c) expressly recognizes the
cash method as a permissible method of accounting, Treas. Reg. § 1.446-1(a)(2)
provides that no method of accounting is acceptable unless, in the opinion of the
Commissioner, it clearly reflects income.

Courts have recognized that section 446 grants the Commissioner broad authority
to adjust a taxpayer's method of accounting so as to clearly reflect taxable income.
Thor Power Tool Co. v. Commissioner, 439 U.S. 522, 532-533 (1979); Asphalt
Products Co. v. Commissioner, 796 F.2d 843 (6th Cir. 1986), cert. denied in part,
rev’d in part on other grounds, 482 U.S. 117 (1987). Nevertheless, where a
taxpayer's method of accounting does clearly reflect income, courts have held that
a taxpayer cannot be required to change to a different method, even if the
Commissioner's method provides a clearer reflection of income. Ford Motor Co. v.
Commissioner, 71 F.3d 209, 213 (6th Cir. 1995); Hallmark Cards, Inc. v.
Commissioner, 90 T.C. 26, 34-35 (1988).
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This issue has been the subject of a fair amount of recent litigation. In Galedrige
Construction, Inc. v. Commissioner, T.C. Memo. 1997-240, the taxpayer was in the
asphalt paving business. The issue was whether the emulsified asphalt used by
the taxpayer was merchandise and whether the taxpayer, therefore, was required to
use inventories and an accrual method of accounting. The Tax Court focused on
the ephemeral qualities of emulsified asphalt and found that its physical properties
prevented it from being held for sale. According to the court, the asphalt was an
incidental factor in the taxpayer's business activities and constituted a "supply"
within the meaning of section 162 and Treas. Reg. 8§ 1.162-3. Because of the
court’s determination that the asphalt was not merchandise, it was unnecessary to
reach the issue of whether it was income producing. Thus, the taxpayer was not
required to use inventories or an accrual method of accounting.

The issue arose again in Jim Turin & Sons, Inc. v. Commissioner, T.C. Memo.
1998-223, a case that was factually indistinguisable from Galedrige. The opinion
followed Galedrige, concluding the materials provided by the taxpayer were
supplies and that the taxpayer’s use of the cash method was proper. Turin was
appealed to the Ninth Circuit and the Tax Court’s determination was upheld. Jim
Turin & Sons, Inc. v. Commissioner, 219 F.3d 1103 (9th Cir. 2000).

In Osteopathic Medical Oncology and Hematology, P.C. v. Commissioner, 113 T.C.
376 (1999), the taxpayer furnished chemotherapy drugs to its patients in the course
of providing diagnostic and other medical services. The amounts charged to
patients were directly related to the amount and type of drugs used in the
treatments and the cost of the drugs amounted to approximately 26% of the
taxpayer’s gross receipts. The Commissioner took the position that the taxpayer
was required to use inventories and an accrual method of accounting because the
chemotherapy drugs constituted merchandise that was indisputably a significant
income-producing factor in the taxpayer’s chemotherapy clinic business. Further,
the Commissioner concluded the drugs were consumed by the taxpayer’s patients,
rather than by the taxpayer and, therefore, the drugs were not supplies.

In a split decision, the Tax Court rejected the Commissioner’s determination that
the chemotherapy drugs dispensed by the taxpayer constituted merchandise.
Because the taxpayer was in the business of providing medical services, the court
concluded it was inherently a service provider. It followed, according to the court,
that where an inherent service provider furnished an item as an indispensable and
inseparable part of the rendering of its services, it should not be considered in the
business of selling merchandise. Id. at 385.

This conclusion represented a significant departure from the court’s prior rulings on
this issue by focusing on the inherent nature of the taxpayer’s business and judging
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the relative importance of the goods to the services. The court concluded that the
drugs were subordinate to the provision of the medical services and that, therefore,
the drugs were supplies rather than merchandise. The Commissioner published an
acquiescence in the result reached by the Tax Court in Osteopathic Medical last
year. AOD CC-2000-05 (April 28, 2000) (acquiescence in result only).

In RACMP Enterprises, Inc. v. Commissioner, 114 T.C. 211 (2000), the taxpayer
was a contractor, specializing in the construction, placement and finishing of
concrete foundations and flatwork for large-scale residential housing projects. The
issue was whether the construction materials, including concrete, were
merchandise. In addition to mixed concrete, the taxpayer in RACMP provided
substantial amounts of materials that did not have ephemeral physical properties.
Thus, the Service was able to demonstrate that the taxpayer could and did store
materials at its place of business. The cost of concrete alone was approximately
41% of gross receipts. The cost of other “nonephemeral” materials was 21% of
gross receipts.

In another split decision, the Tax Court concluded that neither the wet concrete, nor
the other construction materials were merchandise. With respect to the mixed
concrete, the court reasoned that, like the asphalt in Galedrige, mixed concrete
could not be held for sale. Accordingly, the court concluded the mixed concrete
was not merchandise and that it was consumed by the taxpayer in the performance
of services. With respect to the hardware items, the court relied on the analysis in
Osteopathic Medical, to conclude that the taxpayer was inherently a service
provider. In reaching this determination, the court analyzed cases outside the
realm of tax law, in which construction contractors have been considered
consumers of materials and suppliers of services, rather than sellers of personal
property. Having concluded the taxpayer was inherently a service provider, the
court went on to find the materials it provided were inseparable and indispensable
to its services under the Osteopathic Medical criteria. The court considered case
law indicating that improvements to real property are generally not subject to
inventory accounting. The court also suggested that because the materials lost
their separate identity in the construction process, as the drugs did in Osteopathic
Medical, they were incidental to the services and more akin to supplies.

The two cases subsequent to RACMP! on this issue have also resulted in opinions
adverse to the Government. Vandra Bros. Construction Co., Inc. v. Commissioner,
T.C. Memo. 2000-233, involved another concrete contractor and had facts virtually
identical to those in RACMP. Smith v. Commissioner, T.C. Memo. 2000-353,
decided on November 14, 2000, involved a taxpayer in the business of installing

! The Commissioner did not pursue appeals in either RACMP or Vandra Bros.
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flooring materials such as carpets, hardwood flooring, and vinyl and ceramic tile. In
Smith, it was undisputed that the taxpayer operated a warehouse where it stored
flooring materials used in its installation business.

In Smith, the court outlined the following test for determining whether construction
materials are merchandise within the meaning of Treas. Reg. 8 1.471-1:
“construction materials generally will not be considered merchandise within the
meaning of the regulation if the inherent nature of the taxpayer’s business is that of
a service provider and the materials are an indispensable and inseparable part of
the rendering of the services.” The court went on to conclude that, “[l]ike the
concrete contractor in RACMP Enters., Inc. v. Commissioner, Smith Floors is
inherently a service provider.” The court suggested this conclusion was based on
the company’s skill and craftsmanship and the fact that the company’s customers
were primarily interested in the firm’'s labor and contractual skills. The court also
noted that Smith Floors was neither a manufacturer, nor a retail seller of flooring
materials. The court concluded that the purchase of flooring materials was
incidental and secondary to the furnishing of installation services. Accordingly, the
court held that Smith Floors did not produce, purchase or sell merchandise within
the meaning of Treas. Reg. 8§ 1.471-1 and that it should not have been required to
change methods of accounting.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

The Tax Court has now determined that construction contractors engaged in
asphalt paving, concrete construction and flooring installation are inherent service
providers. We believe it highly likely that the court would find a drywall installation
business, such as the one in the instant case, to be an inherent service provider as
well. In fact, we believe Company has a stronger argument than the taxpayers in
the decided cases that its customers are more interested in the labor and skills it
provides than in the materials. If the court concludes Company is an inherent
service provider, it will apply the “indispensable and inseparable” test.

We see no logical grounds for distinguishing the materials used by Company from
the materials used by the taxpayers in RACMP, Vandra Bros. and Smith. The
materials appear to be equally susceptible of losing their separate identity in the
construction process. Further, the materials do not appear to be less indispensable
and inseparable from Company’s services than the materials provided in the other

construction contractor cases. In addition to these considerations, Company does
not appear to be a manufacturer or a retailer.
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