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Senior Technician Reviewer, Branch 2
(Collection, Bankruptcy & Summonses)

SUBJECT: Release of Levy When an Offer in Compromise is Pending

This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated February 16, 2001. In
accordance with I1.R.C. 8§ 6110(k)(3), this Chief Counsel Advice should not be cited as
precedent.

ISSUES:

1. Whether the Internal Revenue Service is required, pursuant to either section 6331(k)
of the Internal Revenue Code or the Commissioner’s policy on withholding collection
while an offer in compromise is pending, to release a levy on Social Security retirement
benefits which was made prior to the offer becoming pending with the Service.

2. Whether property levied prior to submission of an offer in compromise but received
after the offer became pending must be returned to the taxpayer.

CONCLUSIONS:

1. Neither section 6331(k) nor the Service’s policies and procedures require release of
a prior levy on Social Security retirement benefits once an offer in compromise
becomes pending.

2. The Service is not required to return property levied prior to submission of an offer in
compromise but received after the compromise became pending.

BACKGROUND:

You have asked that we pre-review a proposed memorandum from your office to an
offer in compromise group in your area. The offer group manager has requested
advice on the following scenario. In Year 1, the Service levies upon the retirement,
survivors, and disability insurance (RSDI) benefits of the taxpayer by serving a notice of
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levy on the Social Security Administration.® The levy is not contested, and the majority
of the taxpayer’s monthly benefits are sent to the Service each month for the next
several years. In Year 3, the taxpayer submits an offer in compromise. The
compromise meets the minimal requirements for processing and is recognized as
pending by the Service.

The offer group has asked you to address: 1) whether the levy must be released under
section 6331(k), which prohibits the making of a levy while an offer in compromise is
pending, for thirty days after a rejection, and during any appeal of such a rejection; 2)
whether, if section 6331(Kk) is inapplicable, the Service’s policy on withholding collection
while an offer is being considered requires release of the levy; and 3) whether levy
payments received after the offer became pending must be returned to the taxpayer.

LAW & ANALYSIS:

When any person liable for payment of tax neglects or refuses to pay the tax following
notice and demand, the Service may levy upon “all property and rights to property”
belonging to that person to secure payment of the tax. See I.R.C. 8§ 6331(a). As a
general rule, levy reaches only property or obligations in existence at the time of the
levy. See I.R.C. § 6331(b). A levy does not reach property acquired after the levy has
been made, see Treas. Reg. § 301.6331-1(a)(1), and does not reach payments
promised a taxpayer but contingent upon the performance of some future service. See
United States v. Long Island Drug, 115 F.2d 983, 986 (2d Cir. 1940).2

Property or rights to property are considered to be in existence and subject to levy when
they are fixed and determinable. Id. This is so even if the taxpayer’s right to receive
payment of an obligation is deferred until a later date. See Treas. Reg. § 301.6331-
1(a)(1). Aslong as the taxpayer’s right to receive future payment is fixed and
determinable, a levy will attach to the vested accrued right to receive money in the
future. See United States v. Morey, 821 F. Supp. 1438, 1440-42 (W.D. Okl. 1993);
Rev. Rul. 55-210, 1955-1 C.B. 544. Thus, under the facts you have given, the single
levy on the taxpayer’s Social Security retirement benefits attached the taxpayer’s

! RSDI benefits are computed based on social security taxes paid during a
person’s working years and are not exempt from levy. See I.R.C. § 6334(c). In
contrast Supplemental Security Income (SSI) payments are needs based and are
exempt from levy. See I.R.C. 8 6334(a)(11)(A).

2 Section 6331(e) contains a statutory exception to this general rule. Pursuant to
that section, a single levy on salary or wages is effective from the date the levy is first
made until the levy is released pursuant to section 6343. This is true even though the
taxpayer’s right to receive future payments will not have come into existence at the time
the levy is made. As the payments at issue here are not salary or wages, that section is
inapplicable.
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present right to receive future payments. See IRM 5.11, Notice of Levy Handbook,
Section 6.1.1.

Section 3462(b) of the Internal Service Restructuring and Reform Act of 1998 amended
section 6331 by adding a new subsection (k), which reads, in part:

No levy may be made under subsection (a) on the property or rights to
property of any person with respect to any unpaid tax—
(A) during the period that an offer-in-compromise by such person
under section 7122 of such unpaid tax is pending with the Secretary, and
(B) if such offer is rejected by the Secretary, during the 30 days
thereafter (and, if an appeal of such rejection is filed within such 30 days,
during the period such appeal is pending).

For purposes of subparagraph (A), an offer is pending beginning on the
date the Secretary accepts such offer for processing.

I.R.C. 8 6331(k)(1). The offer group has asked whether, pursuant to this section, it is
required to release a levy on RSDI payments when a taxpayer submits an offer to
compromise the tax liabilities the levy is intended to collect.

Section 6331(k), by its plain language, does not mandate release of a prior levy on
RSDI payments. The section states that “no levy may be made” while an offer is
pending. A levy is “made” by serving a notice of levy on the person in possession of the
property or rights to property subject to the levy. See Treas. Reg. § 301.6331-1(a)(1).
The facts supplied by the offer group state that levy was made several years before the
offer was submitted. That the levy remains in place, and that additional payments are
sent to the IRS pursuant to the original notice of levy, does not mean that the levy is
“made” or “re-made” each time the taxpayer is entitled to an additional payment.
Subsection 6331(k) is therefore inapplicable to the levy at issue in this fact pattern.

Any confusion regarding whether the section affects prior levies is cleared up by
paragraph 6331(k)(3). That paragraph states that “rules similar to” those contained in
several paragraphs of subsection 6331(i), governing levy during the pendency of a
proceeding for refund of a divisible tax, shall apply for purposes of the prohibition of
levy while offers in compromise are pending. One of the cross-referenced provisions
specifically states: “This subsection shall not apply to ... any levy which was first made
before the date that the applicable proceeding under this subsection commenced.”
I.R.C. § 6331(i)(B)(iii). Although this language is arguably superfluous given the plain
language of paragraph 6331(k)(1), it provides further evidence that the prohibition of
levy while an offer in compromise is pending was not intended to mandate release of
levies made prior to the date the offer became pending.

The offer group has suggested, however, that the Service’s policy with respect to
withholding collection while an offer in compromise is being considered may be broader
than the statutory prohibition of levy. The Service’s policy states:
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Stay of collection — offer in compromise cases: Submission of an offer in
compromise does not automatically stay collection of an account. If there
Is any indication that the filing of an offer in compromise was solely for the
purpose of delaying collection of the liability or that delay would jeopardize
the Government’s interest, immediate steps should be taken to collect the
unpaid liability. However, if it is determined that the Government’s
interests would not be jeopardized by delay, collection action will be
withheld pending consideration of the offer in compromise.

Policy Statement P-5-97 (Approved July 10, 1959). Although this statement’s
references to “collection action” could be read as broader than the statutory reference
to “levy,” the policy states that the Service will “withhold” action, not take steps to
reverse or undo actions already taken. The offer in compromise handbook states that
collection will be withheld, but does not direct offer specialists to release levies or return
property. See IRM 5.8.3.5. Likewise, the Internal Revenue Manual in effect prior to the
addition of section 6331(k) expressed the policy of withholding collection in a
prospective manner only. No mention is made of releasing prior levies or returning
property previously levied upon. See IRM 57(10)9.3 (9-22-94).

Although submission of an offer in compromise will not, itself, require release of levy in
these circumstances, we agree with your suggestion that release of levy will sometimes
be mandated based on other factors. The Service is required to release a levy when it
determines that the levy is causing economic hardship due to the financial condition of
the taxpayer. See I.R.C. § 6343(a)(1)(D). This condition exists if the levy will cause the
taxpayer to be unable to pay his or her reasonable basic living expenses. See Treas.
Reg. 8§ 301.6343-1(b)(4). This determination must be made individually, based on a
taxpayer’s unique circumstances. 1d. If a taxpayer who has submitted an offer in
compromise and the necessary collection information statements requests release of
levy on these grounds, the financial information provided by the taxpayer should enable
the Service to determine whether a levy should be released. Similarly, although neither
law nor policy require the return of property levied upon under these facts, levied
property may be returned to taxpayers if return is authorized under section 6343(d).

If you have any questions or need further assistance, please contact the attorney
assigned to this matter at (202) 622-3620.



