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Amount 2:
Dear Mr.

This is in response to the , request for letter ruling submitted on
your behalf by your authorized representative, as supplemented by correspondence dated

, and » iIn which you request a series of letter rulings
with respect to sections 401(a)(9) and 408(a)(6) of the Internal Revenue Code. The
following facts and representations support your ruling requests.

Taxpayer A, whose date of birth was Date 1, 1926, attained age 70 % on Date 2,
1997. Taxpayer A is an active employee of Company C. Taxpayer A is not, and has
never been a “five percent owner”, as that term is defined in Code section 416(i)(1)(B)(i),
of Company C.

Taxpayer A isan participant in Plan X, a defined contribution plan maintained by
Company C, which your authorized representative assertsis a qualified plan within the
meaning of Code section 40 1 (a).

Y our authorized representative has presented documentation to the Internal
Revenue Service which indicates that Plan X permits a Company C employee/Plan X
participant who is not a “five-percent owner”, asthat term is defined in Code section 416,
to defer receiving required distributions from Plan X until April 1 of the calendar year
following that calendar year in which the employee terminates employment with
Company C. The documentation also verifies that you are not a five-percent owner of
Company C.

During Month 3, 1999, Taxpayer A received an in-service distribution in the
amount of Amount 1 from Plan X which distribution was directly transferred to IRA Y, a
pre-existing individual retirement arrangement.  The amounts transferred (rolled over)
from Plan X to IRA Y were accounted for separately from amountsin IRA Y prior to
said transfer.

In Month 6, 2000, Taxpayer A married Taxpayer B, whose date of birth was
during Year 9. On or about Date 4, 2000, Taxpayer A named Taxpayer B as the
beneficiary of hisIRA Y.

On or about Date 5, 2000, assets of IRA Y, in the amount of Amount 2, were
transferred, by means of atrustee to trustee transfer, to IRA Z. The amounts that were
transferred from IRA Y to IRA Z consisted solely of the amounts originally transferred
from Plan X, with adjustment for gains and losses. Assets that were present in IRA Y
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prior to the Month 3, 1999 transfer (rollover), referenced above, were not transferred to
IRA z.

On or about Date 7, 2000, Taxpayer A named Taxpayer B as the beneficiary of
his IRA Z.

Taxpayer A elected to receive required distributions from his IRA Z over his and
Taxpayer B'sjoint life expectancy. By means of a form dated Date 8, 2000, Taxpayer A
elected not to recalculate either his or Taxpayer B’s life expectancy.

Based on the above facts and representations, you, through your authorized
representative, request the following letter rulings:

1. That asof Month 3, 1999, Taxpayer A had not attained his Code section
401(a)(9) required beginning date with respect to hisinterest in Plan X;

2. that Taxpayer A’srequired Code section 401 (a)(9) required beginning date
with respect to hisinterest in Plan X is April 1 of the calendar year following
the later of (1) the calendar year in which he attains age 70 % or (2) the
calendar year in which he separates from the service of Company C;

3. that Amount 1, which was directly transferred (rolled over) from Taxpayer
A’sPlan X account to hisIRA Y during Month 3, 1999, was not subject to the
Code section 401 (8)(9) required distribution rules, made applicable to IRAs
under Code section 408(a)(6), during calendar year 1999;

4. that Amount 2 transferred from IRA Y to IRA Z on or about Date 5, 2000,
will not be subject to the required distribution rules of Code sections 401(a)(9)
and 408(8)(6) until December 3 1, 2000;

5. thefirst required distribution year with respect to IRA Z which consists of
amounts originally distributed from Plan X to IRA Y, adjusted for gains and
losses, is calendar year 2000 and the required distribution date with respect
thereto is December 3 1, 2000,

6. that the required distribution date referenced in ruling request 5 is the required
distribution date for purposes of Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6);

7. that, with respect to IRA Z that consists of amounts originally distributed from
Plan X to IRA' Y, adjusted for gains and losses, Taxpayer A was eligible to
designate a beneficiary for purposes of Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6)
until December 31, 2000;
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8. that Taxpayer A timely designated Taxpayer B as the beneficiary of hisIRA Z
that consists of amounts distributed from Plan X to IRA Y, adjusted for gains
and losses.

9. that Taxpayer A may timely elect the term-certain method (non-recal culation)
with respect to calculating his Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) required
distributions from IRA Z on or before December 31, 2000;

10. that Taxpayer A timely elected the joint life expectancy, term-certain method,
of receiving Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) required distributions
fromhisIRA Z;

11. that distributions from IRA Z must begin no later than December 31, 2000,
in order to satisfy Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6);

12. that required distributions from Taxpayer A’s IRA Z for calendar year 2000
(which must be made no later than December 31, 2000) must be based on the
IRA Z balance as of December 31, 1999 (which consisted of the amounts
transferred from IRA Y to IRA Z during Month 3, 1999 adjusted for gains and
losses) divided by the joint life expectancy of Taxpayers A and B which life
expectancy is not recalculated pursuant to Taxpayer A’s electing the term
certain method of calculating life expectancies; and

13. that required distributions from Taxpayer A’s IRA Z for calendar year 2001
(which must be made no later than December 31, 2001) may be based on the
IRA Z balance as of December 31, 2000 (which consists of the amounts
transferred from IRA Y to IRA Z during Month 3, 1999 adjusted for gains and
losses) divided by the joint life expectancy of Taxpayers A and B which life
expectancy is not recalculated pursuant to Taxpayer A’s electing the term
certain method of calculating life expectancies.

With respect to your initial three (3) ruling requests, Section 401 (a)(9)(C) of the

Code provides, in relevant part, that, for purposes of this paragraph, the term “required
beginning date” means April 1 of the calendar year following the later of (1) the calendar
year in which the employee attains age 70 '4, or (I1) the calendar year in which the
employee retires. In general, Section 401(a)(9)(C)(1I) does not apply for purposes of
Code section 408(a)(6), i.e. does not apply to distributions from IRAs, and also does not
apply to employees who are 5-percent owners (as defined in Code section 416)).

Code section 401(a)(9)(C), as above, is aresult of an amendment to the Code

made by section 1404 of the Small Business Job Protection Act (SBJPA). The Code
amendments made by section 1404 of the SBJPA apply to years beginning after
December 3 1, 1996.
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Y our ruling request, and the documentation which accompanied it, indicates that
Taxpayer A is an active employee of Company C who is not and has never been a five-
percent owner thereof. It also indicates that he attained age 70 %2 in 1997 and is not
required to commence Code section 401(a)(9) required distributions under Plan X prior to
terminating service with Company C.

With respect to amount distributed from Taxpayer A’s Plan X account and
transferred (rolled over) to hisIRA Y, Taxpayer A had not attained his “required
beginning date” with reference to Plan X. However, once the amounts were rolled over
into IRA Y, they became subject to the required distribution rules applicable to IRAs.

The amounts transferred (rolled over) from Plan X into Taxpayer A’SIRA Y
during calendar year 1999 were accounted for separately from other amounts present in
IRA Y. Thus, the issue with respect to said amounts, which were subsequently
transferred to IRA Z, is when must required distributions commence.

With respect to said amounts, no account balance existed in IRA Y as of
December 3 1, 1998. Thus, with respect to IRA Y, no account balance existed for
purposes of computing arequired distribution for calendar year 1999.

However, an account balance for purposes of computing required distributions did
exist as of December 31, 1999.

Based on the above, the Service concludes with respect to your first three ruling
reguests as follows:

1. That as of Month 3, 1999, Taxpayer A had not attained his Code section
401(a)(9) required beginning date with respect to hisinterest in Plan X;

2. that Taxpayer A’s required Code section 401(a)(9) required beginning date
with respect to hisinterest in Plan X is April 1 of the calendar year following
the later of (1) the calendar year in which he attains age 70 'z or (2) the
calendar year in which he retires from Company C; and

3. that Amount 1, which was directly transferred (rolled over) from Taxpayer
A’sPlan X account to hisIRA Y during Month 3, 1999, was not subject to the
Code section 401(2)(9) required distribution rules, made applicable to IRAs
under Code section 408(a)(6), during calendar year 1999.

As noted above, the amendment made to Code section 40 1 (8)(9) by section 1404
of the SBJPA does not apply to IRA distributions. Thus, pursuant to Code section
401(a)(9)(C), as made applicable to IRAs because of Code section 408(a)(6),
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distributions from an IRA must commence no later than April 1 of the caendar year
during which the IRA holder attained age 70 Y.

In this case, Taxpayer A attained age 70 %2 during calendar year 1997. Thus, with
respect to his IRAs, his Code section 401(a)(9)(C) required beginning date was April 1,
1998.

As noted above, with respect to amounts transferred from Plan X to IRA Y, no
account balance existed in IRA 'Y as of December 31, 1998. Thus, with respect to IRA
Y, no account balance existed for purposes of computing a required distribution for
calendar year 1999.

However, an account balance for purposes of computing required distributions did
exist as of December 3 1, 1999.

Thus, it is reasonable to conclude that, consistent with applicable sections of the
Code and proposed regulations, distributions from IRA Y of the amounts transferred
(rolled over) from Plan X and separately accounted for (Amount 1) must have
commenced no later than December 31, 2000.

Section 1.401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and
Answer G-3, provides, in pertinent part, that a transfer from one plan (IRA) to another is
not treated as a distribution for purposes of Code section 401(a)(9)

As noted above, Taxpayer A transferred hisIRA Y account balance, to the extent
it consisted of Amount 1 initially transferred from Plan X to IRA Y, as adjusted for gains
and losses, to IRA Z. However, said transfer will have no effect on determining
Taxpayer A’s required beginning date with respect to said amounts which remains
December 3 1, 2000. Furthermore, such transfer does not constitute a calendar year 2000
reguired minimum distribution.

Code section 401(a)(9)(E) provides, in short, that the term “ designated
beneficiary” is any individual designated as a beneficiary by the employee (IRA holder).

Section 1,401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and
Answer D-3, provides that for purposes of calculating the distribution period for
distributions that begin prior to death, the designated beneficiary will be determined as of
the plan participant’s (IRA holder’s) required beginning date.

In this case, as noted above, with respect to Taxpayer A’sIRA'Y (to the extent it
consisted of amounts transferred from Plan X), and IRA Z, Taxpayer A’s required
beginning date is December 3 1, 2000. Thus, Taxpayer A may designate a beneficiary
with respect thereto by December 31, 2000.

39



Page 7 200123070

As noted above, Taxpayer A named Taxpayer B as the beneficiary of hisIRA Y
and of hisIRA Z during calendar year 2000. Said action on the part of Taxpayer A was
timely for purposes of Code section 401(a)(9).

Code section 401(a)(9)(D) provides, in short, that the life expectancy of an
employee (IRA holder) and his spouse may be recalculated but not more frequently than
annually.

Section 1.401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and
Answer E-7(c) provides, in relevant part, that an employee (IRA holder) and/or his
spouse must elect whether or not life expectancy will be recalculated no later than the
time of the first required distribution. As of the date of the first required distribution, a
method (either recalculation or no recalculation) which isin effect with respect to the
employee and/or his spouse is irrevocable and applies to all subsequent calendar years.

In this case, as noted above, Taxpayer A, during calendar year 2000, elected to
not recalculate either his or his spouse’s, Taxpayer B’s, life expectancy for purposes of
Code section 40 1 (8)(9).

Section 1.408-8 of the Proposed Income Tax Regulations, Question-and Answer
A-5, provides, in relevant part, that for purposes of determining the minimum distribution
from an IRA in any calendar year, the account balance of the IRA as of the December 31
of the calendar year immediately preceding the calendar year for which distributions are
being made will be used (will be substituted in section 1.401(a)(9)-1, Q&A F-I, for the
benefit of the employee).

Section 1.401(a)(9)-1 of the Proposed Income Tax Regulations, Question and
Answer F- 1, provides, in relevant part, that for purposes of determining required
distributions, the amount required to be distributed must at least equal the quotient
obtained by dividing the employee’ s benefit/account balance (determined with respect to
IR As as of December 3 1 of the relevant calendar year) by the applicable life expectancy;.

Thus, based on the above, with respect to your fourth through thirteenth ruling
reguests, the Service concludes as follows:

4. that Amount 2 transferred from IRA Y to IRA Z on or about Date 5, 2000,
will not be subject to the required distribution rules of Code sections 401(a)(9)
and 408(a)(6) until December 31, 2000;

5.. thefirst required distribution year with respect to IRA Z which consists of
amounts originally distributed from Plan X to IRA Y, adjusted for gains and
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losses, is calendar year 2000 and the required distribution date with respect
thereto is December 3 1, 2000;

that the required distribution date referenced in ruling request 5 is the required
distribution date for purposes of Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6);

that, with respect to IRA Z that consists of amounts originally distributed from
Plan X to IRA' Y, adjusted for gains and losses, Taxpayer A was eligible to
designate a beneficiary for purposes of Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6)
until December 3 1, 2000;

that Taxpayer A timely designated Taxpayer B as the beneficiary of hisIRA Z
that consists of amounts distributed from Plan X to IRA Y, adjusted for gains
and losses,

that Taxpayer A may timely elect the term-certain method (non-recal culation)
with respect to calculating his Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) required
distributions from IRA Z on or before December 31, 2000;

that Taxpayer A timely elected the joint life expectancy, term-certain method,
of receiving Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) required distributions
from hisIRA Z;

that distributions from IRA Z must begin no later than December 31, 2000,
in order to satisfy Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6);

that required distributions from Taxpayer A’s IRA Z for calendar year 2000
(which must be made no later than December 31, 2000) must be based on the
IRA Z balance as of December 31, 1999 (which consists of the amounts
transferred from IRA Y to IRA Z during Month 3, 1999 adjusted for gains and
losses) divided by the joint life expectancy of Taxpayers A and B which life
expectancy is not recalculated pursuant to Taxpayer A’s electing the term
certain method of calculating life expectancies; and

that required distributions from Taxpayer A’s IRA Z for calendar year 2001
(which must be made no later than December 3 1,200 1) may be based on the
IRA Z balance as of December 31, 2000 (which consists of the amounts
transferred from IRA Y to IRA Z during Month 3, 1999 adjusted for gains and
losses) divided by the joint life expectancy of Taxpayers A and B which life
expectancy is not recalculated pursuant to Taxpayer A’s electing the term
certain method of calculating life expectancies.
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This ruling letter is based on the assumption that Plan X is, and has been, a
qualified retirement plan within the meaning of Code section 401(a) at all times relevant
thereto. It also assumes that IRAs Y and Z either meet or have met the requirements of
Code section 408 at all times relevant thereto. Finally, it assumes, as represented, that
Taxpayer A has not ever been afive-percent owner, as that term is used in Code section
416, of Company C as represented.

This ruling letter addresses issues dealing with distributions either made or to be
made through calendar year 2001. Asaresult, no reference is made to the changes made
to sections 1.401 (a)(9)-1 and 1.408-8 of the proposed regulations published in the Federal
register on January 17, 200 1.

Thisruling is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3)
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file in this office, a copy of this letter ruling is
being sent to your authorized representative.

Sincerely yours,

Frances V. Sloan

Manager, Employee Plans
Technica Group 3

Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437
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