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MEMORANDUM FOR MICHAEL W. BITNER
ASSOCIATE AREA COUNSEL (SB/SE)

FROM: Kathryn A. Zuba
Chief, Branch 2 (Collection, Bankruptcy & Summonses)

SUBJECT: Advisory Opinion—Offers in Compromise

This memorandum responds to a request for advice received from your office on
December 26, 2000. In accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Chief Counsel
Advice should not be cited as precedent. This writing may contain privileged
information. Any unauthorized disclosure of this writing may have an adverse affect
on privileges, such as the attorney client privilege. If disclosure becomes
necessary, please contact this office for our views. You have asked us to consider
whether it is necessary to amend Form 656 when a taxpayer submits an offer in
compromise on the basis of doubt as to collectability, and after investigation, the
Service decides to accept the offer due to effective tax administration.

ISSUE

Whether the Service must request the taxpayer to amend Form 656 when a
taxpayer has submitted an offer in compromise checking the box indicating doubt
as to collectability and the service has decided to accept the offer on the basis of
effective tax administration?

CONCLUSION

No, the Service need not obtain an amended Form 656 from the taxpayer. The
reason underlying the Service’s decision to accept or reject a taxpayer’s offer in
compromise (whether doubt as to collectability or affective tax administration) is not
a material term of the compromise agreement between the taxpayer and the
Service. Thus, when a taxpayer makes an offer based upon doubt as to
collectability and the Service accepts that offer on the basis of effective tax
administration, the Service is not required to ask the taxpayer to amend Form 656
to reflect the change.
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BACKGROUND

Your correspondence with us indicates concern arising out of language in IRM 5.8,
which sets out the basic procedures for the offer in compromise program. Section
5.8.1.1(3) of the IRM provides that offers can be based on doubt as to collectability,
doubt as to liability, and effective tax administration, and IRM 5.8.4.8(1) provides
that taxpayers may submit an offer based upon any one or combination of these
three reasons. The taxpayer indicates this choice by checking any of the three
boxes on line 6 of Form 656.

The manual states that during the offer investigation, the Service will consider all
bases the taxpayer indicates, but will determine only one basis for accepting the
offer. See IRM 5.8.4.8(1). The manual then states that Collection is to first
evaluate the offer on the grounds of doubt as to collectability, and that if while
working the calculations for doubt as to collectability, they determine that
reasonable collection potential is greater than the amount due, but special
circumstances exist, they are to consider the offer to compromise on the basis of
effective tax administration. IRM 5.8.4.8(1); IRM 5.8.4.8(5). It then states that it is
not necessary to amend Form 656 to show effective tax administration. Your
concern is that by attempting to accept the offer on a basis different than the
taxpayer has indicated, the Service has actually made a counteroffer, and thus no
enforceable contract results, or that the contract may not be enforceable because
there has been no meeting of the minds. You, therefore, believe this language
should be changed to require the taxpayer to amend Form 656.

DISCUSSION

The Secretary’s authority to enter into offers in compromise with taxpayers comes
from I.R.C. 8 7122, which provides, “The Secretary may compromise any civil or
criminal case arising under the internal revenue laws prior to reference to the
Department of Justice for prosecution or defense.” The Secretary has delegated
this authority to the Commissioner, who has then delegated it to various officials
throughout the Service. See Delegation Order No. 11.

Treasury regulations pertaining to section 7122 likewise set out the permissible
bases for offers in compromise, including doubt as to liability, doubt as to
collectability, and to promote effective tax administration. The regulations further
provide that a taxpayer’s offer is not accepted “until the IRS issues a written
notification of acceptance to the taxpayer.” Treas. Reg. 8 301.7122-1T(d)(1).
Section 301.7122-1T(d)(5) provides that acceptance of an offer will “conclusively
settle” the taxpayer’s liability, and that neither the taxpayer nor the Government will
be permitted to reopen the case except where the taxpayer has supplied false
information or documents, the taxpayer has concealed assets, or “a mutual mistake
of material fact sufficient to cause the offer agreement to be reformed or set aside
Is discovered.”



When interpreting agreements to compromise federal tax liabilities under I.R.C.

§ 7122, courts have applied generally accepted contract principles. See United
States v. Feinberg, 372 F.2d 352 (3d Cir. 1967); United States v. Lane, 303 F.2d 1
(5™ Cir. 1962). In recognition of this concern, the Service requires the taxpayer to
submit a Form 656 setting forth the essential terms of payment including the tax
liabilities covered and the taxpayer’s obligations, including the amount and the time
in which the taxpayer has to pay. Form 656 asks the taxpayer to indicate a basis
for the compromise. The stated basis provides the authority for the Service to
accept the offer. It is not a term of the agreement. The taxpayer has offered to pay
a stated amount to resolve the outstanding liability. The Service’s acceptance of
the offer binds the taxpayer to that payment obligation, regardless of the legal basis
for the compromise.

In the scenario you present, the only difference between the taxpayer’s offer and
the Service’s acceptance would be the grounds underlying the Service’s decision to
accept the offer; i.e., the box the taxpayer checked on line six of Form 656. The
underlying basis for the compromise relates only to the Service’s authority to
compromise. Changing it from doubt as to collectability to effective tax
administration results in no material change to the taxpayer’s rights or obligations
under the compromise agreement. It changes neither the payment amount, nor the
timing the payments come due, or any other obligations of the taxpayer.
Accordingly, it is not a material term of the contract. Thus, when the Service
decides to accept the offer on the basis of effective tax administration, rather than
doubt as to collectability, this acceptance does not constitute a counteroffer.

Further, compromises serve the goals of obtaining the amount potentially
collectable at the earliest possible time and at the least cost to the government.
See Policy Statement P-5-100; IRM 5.8.1.1.1. So long as the Service accepts the
offer on the same payment terms, neither the Service nor the taxpayer would
benefit from a requirement to file an amended Form 656 simply to check another
box. The result would only be further delay to the process. Accepting the offer on
the basis of effective tax administration without requiring the taxpayer to amend
Form 656 benefits both the taxpayer and the Service, because the process is more
expeditious. Because the IRM in its current form reflects these principles, we do
not believe revisions are necessary at this time.

If you have any further questions, please contact the attorney assigned to this
matter at (202) 622-3620.



