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ISSUE:

Is Taxpayer liable for the excise tax imposed by § 4471 of the Internal Revenue
Code under the circumstances described below?

CONCLUSION:

Taxpayer is liable for the excise tax imposed by § 4471 under the circumstances
described below.

FACTS:

Taxpayer operates a cruise ship. There is no gambling on the cruise ship
conducted, sponsored, or operated by Taxpayer or by any employee, agent, or
franchisee of Taxpayer. Taxpayer’s cruise ship has berths for more than 16
passengers. Taxpayer offers passengers a variety of cruises that include overnight
cruises of two, three, and five days. The overnight cruises depart in the morning.
Passengers on overnight cruises are allowed to board the cruise ship at 8:30 pm the
night before the morning departure.

On overnight cruises, the cruise ship sails to multiple ports depending on the
length of the cruise and weather conditions. The travel time between the ports visited
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varies from five to seven hours. Passengers may disembark at the ports visited, but
later return to the cruise ship for dinner and overnight accommodation. In the
mornings, the cruise ship departs the ports visited.

LAW AND ANALYSIS:

Section 4471 imposes an excise tax of $3 per passenger on certain voyages
referred to as “covered voyages.” The person responsible for paying this tax is the
person who provides the covered voyage.

Section 4472(1)(A)(i) defines a covered voyage as a voyage of a commercial
passenger vessel which extends over one or more nights. Section 4472(1)(B) provides
that a covered voyage shall not include a voyage of a passenger vessel of less than 12
hours between two ports in the United States. Section 4472(2) defines “passenger
vessel” as any vessel having berth or stateroom accommodations for more than 16
passengers.

Section 43.4472-1(b) of the Excise Tax on Transportation by Water Regulations
provides that “voyage” means a journey of a vessel that includes the outward and
homeward trips or passages. The voyage commences when the vessel begins to load
passengers and continues during the entire ensuing period until the vessel has made
one outward and one homeward passage (including intermediate passages, if made).
Section 43.4472-1(c) provides that a voyage is considered to extend over one or more
nights if it extends for more than 24 hours.

The Internal Revenue Service (IRS) office that submitted this request for
technical advice suggests that Taxpayer’s claim that Taxpayer is not liable for the tax
imposed by § 4471 because Taxpayer meets the exception in § 4472(1)(B) for a
voyage of a passenger vessel of less than 12 hours between two ports in the United
States is not supported by the facts. The IRS office reasons that the calculation of
whether a voyage is less than 12 hours between two ports in the United States must
begin when passengers board the vessel for the cruise to the next port. See
8 43.4472-1(b). Using the 8:30 pm boarding time for an overnight stay on the vessel
prior to the morning sailing departure as the beginning of the voyage, the IRS office
concludes that Taxpayer’'s voyages between visited ports exceed 12 hours and,
therefore, are subject to the tax imposed by 8 4471. This analysis fails to take into
consideration the definition of voyage provided in § 43.4472-1(b). The IRS office treats
each trip between the ports visited as a voyage rather than determining a voyage as
one outward and one homeward passage (including intermediate passages, if made).

Although Taxpayer concedes that its voyages meet the definition of a covered
voyage in 8§ 4472(1)(A), Taxpayer maintains that all of its voyages must be exempt
because the cruise time between ports never exceeds seven hours. Therefore, the
exception described in § 4472(1)(B) applies to all its voyages. This argument, like the
IRS office’s argument, does not use the specific definition of voyage provided in
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8 43.4472-1(b). For purposes of § 4472 a voyage is not simply a trip between two
ports. A voyage is one outward and one homeward passage, which may include
intermediate passages to various ports. In order for a voyage as defined in

§ 43.4472-1(b) to meet the exception in § 4472(1)(B) the time from vessel boarding
prior to departure from home port to return to home port including all intermediate stops
must be less than 12 hours.

Taxpayer also argues that there is not any language in the § 4472 regulations
that specifically addresses the § 4472(1)(B) exception for a voyage of a passenger
vessel of less than 12 hours between two ports. Therefore, the definition of voyage in
the regulations is not applicable to the exception language in 8 4472(1)(B). Adoption of
this argument would result in inconsistent definitions of the term voyage within § 4472.
The term voyage would have one definition for purposes of § 4472(1)(A) and another
definition for purposes of § 4472(1)(B).

Because § 43.4472-1(b) defines the term voyage as the journey of a vessel that
includes the outward and homeward trips or passages the voyage commences when
the vessel begins to load passengers and continues during the entire ensuing period
until the vessel has made one outward and one homeward passage (including
intermediate passages, if made). Accordingly, Taxpayer’s voyages begin when
passengers board the vessel in Taxpayer's home port at 8:30 pm the night before the
vessel's departure, continues as the vessel makes all intermediate passages to the
ports on its itinerary, and ends when the vessel returns to its home port. The duration
of these voyages exceeds 24 hours. Therefore, the voyages meet the definition of a
covered voyage in § 4472(1)(A) and Taxpayer is liable for the tax imposed by § 4471(a)
of three dollars per passenger.

CAVEATS: A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer.
Section 6110(k)(3) provides that it may not be used or cited as precedent.



