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SUBJECT: Assessments After the Expiration of the Statute of
Limitations and Refunds of Prior Payments

This Field Service Advice responds to your memorandum dated 
November 27, 2000.  Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals
and is not a final case determination.  This document is not to be used or cited as
precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110
require the Service to remove taxpayer identifying information and provide the
taxpayer with notice of intention to disclose before it is made available for public
inspection.  Sec. 6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service
to delete information from Field Service Advice that is protected from disclosure
under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c) before the document is provided to the taxpayer
with notice of intention to disclose.  Only the National Office function issuing the
Field Service Advice is authorized to make such deletions and to make the
redacted document available for public inspection.  Accordingly, the Examination,
Appeals, or Counsel recipient of this document may not provide a copy of this
unredacted document to the taxpayer or their representative.  The recipient of
this document may share this unredacted document only with those persons whose
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official tax administration duties with respect to the case and the issues discussed
in the document require inspection or disclosure of the Field Service Advice.

LEGEND

Taxpayer =                                  

ISSUES

(1) Whether the Service can make an assessment of a deficiency and restricted
interest after the statute of limitations has expired.

(2) Whether amounts paid to the Service by Taxpayer constitute advance payments
or deposits.

(3) Whether the Service is required to refund the payments received from Taxpayer
both prior to and after the running of the statute of limitations.

CONCLUSIONS

(1) The Service cannot make an assessment of the deficiency and restricted
interest after the statute of limitations has expired.  An abatement made due to a
clerical mistake or bookkeeping error and lacking the proper authorization may be
treated as if it did not occur or may allow for a reinstatement of the assessment
after the expiration of the statute of limitations.  However, when the assessment
was not made within the statute of limitations, there is no valid assessment to
reinstate.  Thus, even though an improper abatement occurred, no assessment can
be made at this time, due to the fact that the statute of limitations regarding
Taxpayer’s deficiency has expired.

(2) The amounts paid to the Service by the Taxpayer constitute payments.  An
assessment is not required in order to classify a remittance as a payment.  This
determination must be made by taking into account all of the facts and
circumstances, to include the intent of the taxpayer, the intent of the Service, the
Service’s treatment of the remittance, and whether the Service made a timely
assessment.  Considering all of the facts and circumstances, taxpayer’s
remittances were payments of Taxpayer’s estate tax liability.

(3) The Service is not required to refund the payments received from Taxpayer prior
to the expiration of the statute of limitations.  However, the Service must refund
payments received after the expiration of the statute of limitations, as these are
overpayments within the meaning of section 6401(a).
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FACTS

After petitioning the Tax Court, but prior to trial, Taxpayer’s counsel and the Service
reached a settlement on the substantive issues in this case.  The Taxpayer’s
counsel and the Service entered into a stipulated decision that was filed in Tax
Court on April 13, 1999.  The decision document states that there is a deficiency in
estate tax due from the Taxpayer in the amount of $798,286.71 and that advance
payments of $700,000 ($121,336.86 was applied to estate tax deficiency and
interest, the remainder to gift tax deficiency and interest) were made on 
September 8, 1998, and $300,000 on December 3, 1998.  Petitioner made an
additional advance payment of $75,000 on November 12, 1999.

On March 23, 1999, Service personnel prepared Form 5403, Appeals Closing
Record.  This form requests a deficiency assessment of $798,286.71.  The form
was reviewed and initialed by a clerk on March 23, 1999, and by a group manager
in Appeals on April 26, 1999.

On May 10, 1999, a clerk posted the $798,286.71 as an abatement rather than an
assessment.  This abatement posted to the account on May 31, 1999.  On
September 10, 1999, the statutory period within which an assessment could be
made expired.  The error was discovered after that date, when Taxpayer’s
representative wrote a letter to Examination requesting his refund.

LAW AND ANALYSIS

(1) Taxpayer has requested a refund of amounts paid toward the agreed upon
deficiency, because the Service did not assess the tax liability prior to the expiration
of the statute of limitations.  Section 6501(a) provides that tax must be assessed
against the taxpayer within three years after his return is filed.  Section 6503(a)
further provides that the mailing of a statutory notice of deficiency or the filing of
any court action will suspend the running of the statute of limitations, and the
statute of limitations will not begin to run again until sixty days from the entry of
final judgment of that court.

In this case, Taxpayer filed an estate tax return on September 15, 1994.  The three-
year statute of limitations began to run as of this date, and would have expired on
September 15, 1994.  However, the statutory notice of deficiency was mailed on
September 12, 1997, which tolled the statute of limitations under section
6503(a)(1).  Taxpayer then petitioned the Tax Court, which entered a stipulated
decision on April 13, 1999.  The decision of the Court became final in 90 days, on
July 12, 1999 and the statute remained open an additional 60 days, until
September 10, 1999, pursuant to section 6503(a)(1).  The three days remaining
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from the original three year statute are “tacked” onto this date.  Accordingly, the
statute of limitations expired on September 13, 1999.  In order to be within the
statute of limitations, the assessment must have been made prior to this date.  

Section 6201 authorizes and requires the Secretary to make assessments of taxes
(including interest, additional amounts, additions to the tax, and assessable
penalties).  Section 6203 provides that an assessment shall be made by recording
the liability of the taxpayer in accordance with rules and regulations prescribed by
the Secretary.  Treas. Reg. § 301.6203-1 states that an assessment is made when
an assessment officer signs the summary record of assessment.  The signature of
the assessment officer on the summary record of assessment validates the form
and is critical to making a valid assessment of tax liability.  Brafman v. United
States, 384 F.2d 863 (5th Cir. 1967); Gentry v. United States, 
962 F.2d 555 (6th Cir. 1992).

The appeals office requested an assessment using Form 5403, Appeals Closing
Record, on March 23, 1999.  This is a standard closing form designed to contain all
of the information required to make a prompt assessment, but does not in and of
itself constitute an assessment.  It is merely a request for assessment.  Instead of
assessing the tax due of $798,286.71 and restricted interest of $168,949.15, the
clerk inputting the transaction abated the tax and restricted interest in error on 
May 10, 1999.  This abatement was posted to Taxpayer’s account on May 31,
1999.  The tax was not assessed prior to the running of the statute of limitations on
September 13, 1999.

Courts have recognized certain limited circumstances in which an abated
assessment may be reinstated, even when the statute of limitations precludes a
new assessment.  In re Bugge, 99 F.3d 740 (5th Cir. 1996); Crompton-Richmond
Co. v. United States, 311 F. Supp. 1184 (S.D.N.Y. 1970).  This case is similar in
that the abatement was the result of a clerical error or mistake in fact.  It is
distinguishable from these, and other similar cases, however, in that the tax liability
was never assessed.  Thus, even though a court may find that the abatement
lacked the proper authorization, the Service did not make the required assessment
prior to the running of the statute of limitations.  Thus, the Service may no longer
assess the tax liability and restricted interest, as the statute of limitations has
expired.  Rev. Rul. 74-580, 1974-2 C.B. 400, distinguished by Rev. Rul. 85-67,
1985-1 C.B. 364.

(2) We expect that Taxpayer may argue that the amounts paid to the Service were
deposits and not payments, and are therefore refundable.  The Supreme Court held
that under certain limited circumstances, amounts paid on estate tax liabilities are
considered deposits, not payments, for purposes of claiming a refund under the
predecessor statute to section 6511.  Rosenman v. United States, 
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323 U.S. 658 (1945).  In Rosenman, there was a dispute as to the amount of estate
tax due, the taxpayer specified that amounts paid were paid under protest, and the
Service treated the amounts paid as deposits.  The Court found that when the
Service transferred the amounts paid from the “suspense account” and applied it
toward the taxpayer’s assessed deficiency, payment was made.   Additional
amounts paid toward the deficiency and interest were also considered payments. 
Rosenman, 323 U.S. at 661-62.  While these payments occurred after the Service’s
assessment, the court did not specifically hold that there must be an assessment
prior to payment.  

Prior to the Supreme Court opinion in Baral v. United States, 528 U.S. 43 (2000),
the federal appellate courts were split as to whether an assessment is required in
order for a valid payment to be made in cases where the liability is disputed or in
which there is a deficiency.  The majority of the circuits held that a remittance prior
to a formal assessment may be a tax payment.  Whether amounts paid constitute a
deposit or a payment depends upon the facts and circumstances of each case. 
Moran v. United States, 63 F.2d 663, at 668 (7th Cir., 1995).  Some factors
specifically cited by the courts are: (1) whether the Service has made a formal
assessment; (2) the taxpayer’s intent in remitting the money; and (3) the Service’s
treatment of the remittance once received.  Ewing v. United States, 
914 F.2d 499 at 503 (4th Cir. 1990); Moran, 63 F.2d at 668.  In Ewing, the Court
held that the amounts that the taxpayers paid in accordance with their Closing
Agreements and related documents, but which were received by the Service prior to
the expiration of the assessment period were payments of tax which the
government was entitled to retain.  

The Supreme Court recently clarified its position in Baral as to whether an
assessment is required in order to classify remittances as payments.  The Court
stated, “...the Code directly contradicts the notion that payment may not occur
before assessment.”  The Court looked to the language in sections 6151(a) and
6213(b)(4) in making this point.  Baral, 528 U.S. at 437.  Section 6151(a) provides,
in part “...when a return of tax is required...the person required to make such return
shall, without assessment or notice and demand from the Secretary, pay such
tax...at the time and place fixed for filing the return” (emphasis added).  Section
6213(b)(4) provides, in part, “[a]ny amount paid as a tax or in respect of a tax may
be assessed upon the receipt of such payment....” 
 
The payments at issue in Baral were withholding and estimated tax payments.  The
Court determined, by analyzing the applicable Code sections, that the withholding
amounts and estimated tax payments were payments, not deposits. However, the
Court also discussed other remittances paid in order to stop the running of interest
and penalties.  The Court stated that these may be either deposits or payments and
noted that the Service has promulgated procedures to govern the classification of a
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remittance as a deposit or payment in this context.  Baral, 528 U.S. at 439; see
Rev. Proc. 84-58, 1984-2 C.B. 501. 

Taxpayer in this case settled the issue of the amount of deficiency owed when
Taxpayer signed the stipulated decision agreeing to the deficiency.  The decision,
signed by both Taxpayer and the Service, specifically stated that previous amounts
made on September 8, 1998, and December 3, 1998, were advance payments that
were to be applied to the estate tax deficiency and interest.  Both the Taxpayer and
the Service intended for these amounts to be payments and not deposits. 
Furthermore, the Service treated these amounts as payments.  Under the Court’s
analysis in Ewing and Moran, taking into account the parties’ intentions and the
Service’s treatment of the amounts paid, the amounts paid by Taxpayer are
payments of tax and not deposits, despite the fact that the Service failed to make a
timely assessment.

(3) Taxpayer made some payments prior to the expiration of the statute of
limitations, and one payment after the expiration of the statute.  These payments
are treated differently under the Internal Revenue Code.  Section 6401(a) provides
that “[t]he term ‘overpayment’ includes that part of the amount of the payment of
any internal revenue tax which is assessed or collected after the expiration of the
period of limitation properly applicable thereto” (emphasis added).  Additionally, in
Ewing, the Court stated that the Service may collect and retain taxes voluntarily
paid without assessment and which do not constitute an overpayment.  Ewing, 
914 F.2d at 504.  Taxpayer made payments both before and after the statute of
limitations on assessment expired on September 13, 1999.  No assessment was
made prior to or on this date.  Thus, Taxpayer’s payments on September 8, 1998,
and December 3, 1998, (prior to the expiration of the assessment statute) are not
overpayments within the meaning of section 6401(a) and the Service is not required
to refund these payments to Taxpayer.  See also Rev. Rul. 85-67.

However, the Service must refund payments received after the expiration of the
statute of limitations, as these are overpayments within the meaning of section
6401(a).  Ewing, 914 F.2d 499; Guerard v. United States, 212 Ct. Cl. 591, 
39 A.F.T.R.2d 814 (1997).  See also, Rev. Rul. 74-580.  

Section 6402(a) provides that “[i]n the case of any overpayment, the Secretary,
within the applicable period of limitations, may credit the amount of such
overpayment...against any liability in respect of an internal revenue tax on the part
of the person who made the overpayment and shall...refund any balance to such
person.”  The Service must refund Taxpayer’s payments made after the expiration
of the statute of limitations, i.e., Taxpayer’s payment of $75,000 on 
November 12, 1999, under section 6402(a) upon timely filing of a claim for refund.
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OTHER CONSIDERATIONS

Please call Robin M. Tuczak at (202) 622-7132 if you have any further questions.

By:
JUDITH M. WALL
Chief, Branch 2


