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Dear                 :

This is in response to your letter dated October 17, 2000, and prior
correspondence, requesting  several rulings concerning the application of § 2702 of the
Internal Revenue Code.

The facts and representations submitted are summarized as follows.  Settlor A
and Settlor B, husband and wife, own Property as tenants in common.  Property is
located in State.  Property consists of one parcel on the local tax map and is assessed
as one parcel for property tax purposes.  Property consists of X acres and is improved
by a residence, a small shed, and a small caretaker’s facility.  Property is similar in size
to nearby properties used for residential purposes.  It is represented that Property and
the residence situated on Property qualifies as a residence of Settlor A and Settlor B
under § 280A(d)(1), without regard to § 280A(d)(2).  Each Settlor proposes to convey
his or her one-half interest in Property to a separate qualified personal residence trust
(QPRT).  Trust A will hold Settlor A’s one-half interest in Property, and Trust B will hold
Settlor B’s one-half interest.

During the term of Trust A and Trust B, the respective Settlor will be entitled to
the exclusive use, possession and enjoyment of the interest in property held by the
trustee and all the trust income must be distributed to the Settlor annually.  Each trust
document prohibits distribution of corpus to anyone other than the Settlor.  

Other than Property, each trust will hold no assets other than amounts permitted
under § 25.2702-5(c)(5) of the Gift Tax Regulations.  The trusts provide that the
Settlor’s interest in the trust may not be commuted.  In addition, the trustee of each trust
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is prohibited from selling or otherwise transferring any interest in Property held in the
trust directly or indirectly to the Settlor, the Settlor’s spouse or any entity controlled by
the Settlor or the Settlor’s spouse, in any transaction that would result in disqualification
of the trust as a qualified personal residence trust under § 25.2702-5(c) of the Gift Tax
Regulations.

Each trust will terminate at the earliest of the expiration of 20 years from the date
it is established or the date of the respective Settlor’s death, or the date the trust
ceases to be a QPRT.  

If a trust terminates at the end of the 20-year term, the trustee shall distribute the
trust property equally to the respective living children of the Settlor.  If the Settlor dies
before the 20-year term expires, the assets of the trust are to be paid to the Settlor’s
estate.  If the trust ceases to be a QPRT with respect to any assets held in trust, the
trustee must hold those assets as a qualified annuity interest payable to the Settlor. 
The trust as converted must function as a qualified annuity trust from the conversion
date until the termination of trust as specified in § 25.2702- 5(c)(8)(ii) of the Gift Tax
Regulations.  

You represent that Settlor A and Settlor B each previously established a
separate QPRT to which each transferred his or her interest in their principal residence.

You have requested the following rulings:

1.  Property, to be transferred to Trust A and Trust B, is a personal residence within the
meaning of § 25.2702-5(c)(2).

2.  Trust A and Trust B will constitute qualified personal residence trusts within the
meaning of § 25.2702-5(c).

     Section 2702(a(1) provides that solely for purposes of determining whether a
transfer of an interest in trust to (or for the benefit of) a member of the transferor's
family is a gift (and the value of such transfer), the value of any interest in such trust
retained by the transferor or any applicable family member (as defined in § 2701(e)(2))
shall be determined as provided in § 2702(a)(2).  

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained interest that is not a
qualified interest is treated as being zero.  The value of any retained interest that is a
qualified interest is determined under § 7520.  

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides that § 2702(a) shall not apply to any transfer of
an interest in trust all the property in which consists of a residence to be used as a
personal residence by persons holding term interests in such trust.  
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Section 25.2702-5(a)(1) provides, in part, that § 2702 does not apply to a
transfer in trust meeting the requirements of that section.  A transfer in trust meets the
requirements of the section only if the trust is a personal residence trust as defined in
§ 25.2702-5(b).  Section 25.2702-5(b)(1) provides that a personal residence trust is a
trust the governing instrument of which prohibits the trust from holding any asset other
than one residence to be used as the personal residence of the term holder. A trust
meeting the requirements of a “qualified personal residence trust” as defined in 
§ 25.2702-5(c) is treated as a personal residence trust.  A trust of which the term holder
is the grantor that otherwise meets the requirements of a personal residence trust or a
qualified personal residence trust is not a personal residence trust or a qualified
personal residence trust if, at the time of the transfer the term holder already holds term
interests in two trusts that are personal residence trusts or qualified personal residence
trusts of which the term holder was the grantor.

Section 25.2702-5(c)(1) provides that for purposes of § 2702(a)(3)(A)(ii), a
qualified personal residence trust is a trust meeting all the requirements of the section.
These requirements must be met by provisions in the governing instrument, and these
governing instrument provisions must by their terms continue in effect during the
existence of any term interest in the trust.  

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that a personal residence of a term holder is
either the principal residence of the term holder (within the meaning of § 1034), one
other residence of the term holder (within the meaning of § 280A(d)(1) but without
regard to § 280A(d)(2)), or an undivided fractional interest in either.  

Section 25.2702-5(c)(2)(ii) provides that a personal residence may include
appurtenant structures used by the term holder for residential purposes and adjacent
land not in excess of that which is reasonably appropriate for residential purposes
(taking into account the residence's size and location).  The fact that a residence is
subject to a mortgage does not affect its status as a personal residence. The term
personal residence does not include any personal property (e.g., household
furnishings).  

Section 25.2702-5(c)(2)(iii) provides that the principal residence of the term
holder will not fail to meet this requirement merely because a portion of the residence is
used in an activity meeting the requirements of § 280A(c)(1) or (4), (relating to the
deductibility of expenses related to certain uses in a trade or business of the taxpayer),
provided that such use is secondary to use of the residence as a residence.  A
residence is not used primarily as a residence if it is used to provide transient lodging
and substantial services in connection with the provision of lodging (e.g., a hotel or a
bed and breakfast).  

In this case, Property is comparable in size to other adjoining and nearby
residential properties. Based on the facts submitted and the representations made, we
conclude that Property is not in excess of that which is reasonably appropriate for
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residential purposes within the meaning of § 20.2702-5(c)(2)(ii) and that Property,
including improvements, is a personal residence within the meaning of § 25.2702-
5(c)(2).  We further conclude that Trust A and Trust B satisfy the requirements of 
§ 25.2702-5(c) and constitute qualified personal residence trusts.
 

Except as we have specifically ruled herein, we express no opinion under the
cited provisions or under any other provision of the Code.  

This ruling is based on the facts and applicable law in effect on the date of this
letter.  If there is a change in material fact or law (local or Federal) before the
transactions considered in the ruling take effect, the ruling will have no force or effect.  
If the taxpayer is in doubt whether there has been a change in material fact or law, a
request for reconsideration of this ruling should be submitted to this office.  

This ruling is directed only to the taxpayers who requested it.  Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

                                  Sincerely yours,
                                  Associate Chief Counsel

                                  (Passthroughs and Special Industries)
             By:  George Masnik 

  Chief, Branch 4 
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