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Dear

This letter is in response to a request for a private
letter ruling dated and supplemented by
additional correspondence dated and

submitted on your behalf by your
authorized representative, regarding the federal income tax
treatment of certain contributions to Plan X under section
414(h) (2) of the Internal Revenue Code (the "Code").

The following facts and representations have been
submitted:

That Village A is a Municipality duly organized under
the laws of State B. Statute T provides that a Municipality
shall establish and administer Plan X, funded in part by
employee contributions, and that Village A may pick up the
employee contributions made by Group C Employees to Plan X.
On , Village A voted to proceed with a
government "pick up" plan as established under the laws of
State B, whereby employee contributions to a governmental
plan are "picked up" by Village A within the meaning of
section 414th) (2) of the Code.
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Village A has prepared and is prepared to adopt, a
resolution providing for procedures to fund Plan X within
the meaning of section 414(h) (2) of the Code. Under the
resolution, Village A shall pick up contributions made by
Group C Employees to Plan X in accordance with the laws of
State B. Group C Employees will not be given the option to
receive cash in lieu of contributions. Village A asserts
that Plan X meets the qualification requirements of section
401(a) of the Code.

Based on the aforementioned facts and representations,
you have requested the following ruling:

Contributions made to Plan X, pursuant to the laws of
State B, that are picked up by Village A, as allowed under
both the laws of state B and section 414(h) (2) of the
Internal Revenue Code, shall not be included as gross income
of the Group C Employees, pursuant to section 3401(a) (12) (A)
of the Code, until such time as they are distributed.

Section 414(h) (2) of the Code provides that
contributions, otherwise designated as employee
contributions, shall be treated as employer contributions if
such contributions are made to a plan described in section
401 (a), established by a state government or a political
subdivision thereof, and are picked up by the employing
unit.

The federal income tax treatment to be accorded
contributions that are picked up by the employer within the
meaning of section 414(h) (2) of the Code is specified in
Revenue Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue
ruling, the employer school district agreed to assume and
pay the amounts employees were required by state law to
contribute to a state pension plan. Revenue Ruling 77-462
concluded that the school district's picked-up contributions
to the plan are excluded from the employees' gross income
until such time as they are distributed to the employees.
The revenue ruling held further that under the provisions of
section 3401(a) (12) (A) of the Code, the school district's
contributions to the plan are excluded from wages for
purposes of the Collection of Income Tax at Source on Wages,
therefore, no withholding is required from the employees'
salaries with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up
by an employer within the meaning of section 414(h)(2) of
the Code'is addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-l C.B.
255, and Revenue Ruling 81-36, 1981-l C.B. 255. These
revenue rulings established that the following two criteria
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must be met: (1) the employer must specify that the
contributions, although designated as employee
contributions, are being paid by the employer in lieu of
contributions by the employee; and (2) the employee must not
be given the option of choosing to receive the contributed
amounts directly instead of having them paid by the employer
to the pension plan.

Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, provides that in
order to satisfy Revenue Rulings 81-35 and 81-36, the
required specification of designated employee contributions
must be completed before the period to which such
contributions relate. Thus, employees may not exclude from
current gross income designated employee contributions to a
qualified plan that relate to compensation earned for
services prior to the date of the last governmental action
necessary to effect the pick up.

The resolution adopted by Village A satisfies the
criteria set forth in Revenue Ruling 81-35 and Revenue
Ruling 81-36 because it specifies that the contributions to
Plan X are to be made by Village A in lieu of contributions
by Group C Employees and that Group C Employees may not
elect to receive such contributions directly instead of
having such contributions paid by Village A to Plan X.

Accordingly, we conclude that the contributions picked
up by Village A and paid by Village A to Plan X satisfy the
requirements of section 414(h)(2) of the Code and shall not
be included in the gross income of Group C Employees in the
year in which such amounts are contributed and the picked up
contributions are not wages within the meaning of section
3401(a) (12) (A) of the Code. These amounts will be includible
in the gross income of Group C Employees or their
beneficiaries only in the taxable year in which they are
distributed, to the extent that the amounts represent
contributions made by Village A.

For purposes of the application of section 414(h) (2) of
the Code, it is immaterial whether Village A picks up
contributions through a reduction in salary, an offset
against future salary increases, or a combination of both.

These rulings apply only if the effective date for the
commencement of any proposed pick up is not any earlier than
the later of the date the resolution is signed or the date
it is put in effect.

These rulings are based on the assumption that Plan X
meets the requirements for qualification under section
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401(a) of the Code at the time of the proposed contributions
and distributions.

No opinion is expressed as to whether the amounts in
question are subject to tax under the Federal Insurance
Contributions Act. No opinion is expressed as to whether
the amounts in question are paid pursuant to a ‘salary
reduction" agreement within the meaning of section
3121(v) (1) (B) of the Code.

This letter ruling is directed only to the taxpayer
that requested it. Section 6110(k) (3) of the Code provides
that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this letter is being sent to your authorized
representative in accordance with a power of attorney on
file in this office.

Sincerely yours,

Enclosures:

John G. Riddle, Jr.
Manager, Employee Plans
Technical Group 4
Tax Exempt and Government
Entities Division

Deleted copy of letter ruling
Notice 437
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