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Dear           

    This ruling responds to a letter dated September 29, 2000, as
well as subsequent correspondence, submitted on behalf of Trust,
requesting a ruling concerning the treatment of certain
reimbursement payments under § 856 of the Internal Revenue Code.

FACTS

Trust, a State X corporation, elected to be treated as a
real estate investment trust (REIT) effective for its tax year
ended Date 1.  Trust’s multi-family properties, property
interests, and business assets are owned by and its operations
are conducted through Operating Partnership.  Trust currently is
the sole general partner of, and an owner of a partnership
interest of, approximately a percent in Operating Partnership.

Operating Partnership owns and operates, directly and
through partnerships and limited liability companies in which it
owns substantially all of the economic interests, multifamily
apartment communities.  Trust, through Operating Partnership,
owns interests in Subsidiary A, Subsidiary B, Subsidiary C, and
Subsidiary D (the "Subsidiaries").  Trust, through Operating
Partnership, does not own 10 percent or more of the voting stock
of any of the Subsidiaries, but owns at least 95 percent of the
nonvoting stock of each of the Subsidiaries.  Each of the
Subsidiaries will join with Trust to make an election under
section 856 of the Code to have each of the Subsidiaries be
treated as a taxable REIT subsidiary effective January 1, 2001.
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The sole purpose of Trust is to serve as the general partner
of, and to own units of, Operating Partnership.  Operating
Partnership owns an economic interest of 90 percent or more in
each of the Subsidiaries.  As part of a restructuring of its
employment arrangements, certain executive officers of Trust who
have been employed by Operating Partnership will now be employed
by Trust.  Moreover, certain executive officers who have been
employed by the Subsidiaries will now be employed by Trust. 
Trust will enter into one or more sharing agreements with
Operating Partnership and the Subsidiaries pursuant to which
Trust will agree to share the executives with Operating
Partnership and the Subsidiaries.  

With respect to Operating Partnership, Trust will pay the
expenses associated with the executives that are attributable to
time spent by the executives working on behalf of Operating
Partnership, including salaries, benefit plans, and fringe
benefits.  In this regard, Trust intends to adopt a stock option
plan for these executives.  Pursuant to Operating Partnership’s
Partnership Agreement, the salaries and other costs related to
the executives that are attributable to time spent by those
executives in connection with the operation of Operating
Partnership will be reimbursed by Operating Partnership.  The
Partnership Agreement provides that all such reimbursements are
treated for federal income tax purposes as expenses of Operating
Partnership incurred on its behalf and not as expenses of the
general partner. 

Moreover, Trust will also pay the expenses associated with
the executives’ time spent working on behalf of the Subsidiaries,
including salaries, benefit plans, and fringe benefits. Each of
the Subsidiaries will agree to reimburse Trust for its
proportionate share of the expenses associated with the
executives.  Each of the Subsidiaries will deduct as expenses its
proportionate share of the expenses associated with the
executives’ time spent working on behalf of the Subsidiary.  

Pursuant to the reimbursement arrangements, the amount of
costs to be reimbursed will be determined on an arm’s length
basis and will include a proportionate share of the costs
reasonably related to the performance of services by the
executives, including a proportionate share of the executives’
salaries and benefit plans, which includes the "spread" on any
stock options issued.  The proportionate share of costs will be
determined on the basis of the relative amount of time such
executives spend performing services for Operating Partnership or
the respective Subsidiaries, as applicable.

Trust represents that neither Trust, Operating Partnership,
nor the Subsidiaries (i) is in the business of providing services
of the type that will be covered by these reimbursement
arrangements or (ii) will derive any profit from this
reimbursement arrangement.  Trust will not deduct any of the
Subsidiaries’ or Operating Partnership’s share of the reimbursed
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costs as expenses.  Trust will treat the reimbursements as a
repayment of a non-interest bearing advance.  

To the extent that section 7872 of the Code applies to
either the advances made by Trust on behalf of Operating
Partnership or to the advances made by Trust on behalf of the
Subsidiaries, Trust will account for any amounts imputed on such
advances in a manner that is consistent with the requirements of
section 7872 of the Code in computing its real estate investment
trust taxable income.

LAW AND ANALYSIS

Section 856(c)(2) of the Code provides that at least 95
percent of a REIT’s gross income must be derived from the
categories of income listed in §§ 856(c)(2)(A) through (H).

Section 856(c)(3) provides that at least 75 percent of a
REIT’s gross income must be derived from the categories of income
listed in §§ 856(c)(3)(A) through (I).

Section 1.856-3(g) of the Income Tax Regulations provides
that a REIT that is a partner in a partnership will be deemed to
own its proportionate share of each of the assets of the
partnership and will be deemed to be entitled to the income of
the partnership attributable to such share. Section 1.856-2(c)(1)
provides that the term gross income has the same meaning as that
term has under Section 61 of the Code and the regulations
thereunder.  Section 61(a) of the Code defines gross income as
all income from whatever source derived.  

In Rev. Rul. 84-138, 1984-2 C.B. 123, a regulated investment
company ("RIC") owned all of the stock of a subsidiary
corporation that was also a RIC.  The parent and the subsidiary
shared the same facilities and some of the same personnel. 
Pursuant to an agreement, the parent RIC paid all of the overhead
expenses, including personnel costs.  The subsidiary then would
reimburse the parent for its pro rata share of the expenses
determined on an arms’ length basis.  Neither the parent nor the
subsidiary RIC was in the business of providing services of the
type that were reimbursed.  The issue considered in the revenue
ruling was whether reimbursements received by the parent were
gross income for purposes of the gross income test of § 851(b)(2)
of the Code.  If the reimbursements were considered gross income
to the parent, the parent would not have satisfied the §
851(b)(2) gross income test.  The Service held that the
reimbursement payments paid by the subsidiary to the parent
represented funds advanced by the parent RIC on behalf of the
subsidiary.  Accordingly, the advanced funds were not includible
in the parent RIC’s gross income and were therefore excluded from
the application of § 851(b)(2).
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In a situation similar to that described in Rev. Rul. 84-138,
Trust will incur overhead and personnel costs on behalf of
Operating Partnership and the Subsidiaries, and Operating
Partnership and the Subsidiaries will reimburse Trust for their
pro rata share of these expenses determined on an arm’s length
basis.  Furthermore, neither Trust, Operating Partnership, nor
the Subsidiaries is in the business of providing services of the
type that will be covered by these reimbursement arrangements. 
Trust has represented that neither Trust, Operating Partnership,
nor the Subsidiaries will profit from the reimbursement
arrangement.  Based on the holding in Rev. Rul. 84-138, the
reimbursement of expenses is a repayment of amounts advanced by
Trust and is not includible in gross income.  Accordingly, we
conclude that the proposed reimbursement payments to be made by
Operating Partnership and the Subsidiaries to Trust will not
constitute gross income to Trust for purposes of § 856(c) of the
Code. 

HOLDING

Based upon the information submitted and representations made
in the ruling request, we hold that amounts paid by Operating
Partnership and the Subsidiaries to Trust under the cost
reimbursement arrangement described above will not constitute
gross income to Trust for purposes of § 856(c).

Except as specifically ruled upon above, no opinion is
expressed or implied regarding the consequences of this
transaction under any other provision of the Code.  In
particular, no opinion is expressed whether Trust qualifies as a
REIT under § 856 of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer who requested
it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that this ruling may
not be used or cited as precedent.

In accordance with the provisions of a Power of Attorney
currently on file, we are sending a copy of this ruling letter to
your authorized representative.

  Sincerely yours,
  Acting Associate Chief Counsel
  (Financial Institutions and Products)

By:Alice M. Bennett
   Chief, Branch 3

Enclosures:
Copy of this letter
Copy for section 6110 purposes


