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FROM: ASSOCIATE CHIEF COUNSEL (Income Tax and Accounting)
CCITA
SUBJECT: Application of I.R.C. § 263A to Benefit Costs Paid on Behalf of

Former Employees

This Field Service Advice responds to your memorandum dated November 1, 2000.
Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case
determination. This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection pursuant
to the provisions of section 6110(i). The provisions of section 6110 require the Service
to remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with notice of
intention to disclose before it is made available for public inspection. Sec. 6110(c) and
(). Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete information from Field
Service Advice that is protected from disclosure under 5 U.S.C. § 552 (b) and (c)
before the document is provided to the taxpayer with notice of intention to disclose.
Only the National Office function issuing the Field Service Advice is authorized to make
such deletions and to make the redacted document available for public inspection.
Accordingly, the Examination, Appeals, or Counsel recipient of this document
may not provide a copy of this unredacted document to the taxpayer or their
representative. The recipient of this document may share this unredacted document
only with those persons whose official tax administration duties with respect to the case
and the issues discussed in the document require inspection or disclosure of the Field
Service Advice.

LEGEND

Corporation =
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ISSUE

Whether certain employee benefits paid by Corporation for production employees who
performed services in a previous year are subject to capitalization as an indirect
production cost.

CONCLUSION

Amounts paid by Corporation for certain employee benefits for production employees
who performed services in a previous year are subject to capitalization as an indirect
production cost.

FACTS

Corporation, in the utility industry, is a member of a consolidated group for the tax
years under examination. During the years under examination, Corporation incurred
significant annual construction expenditures. Accordingly, Corporation was a
significant producer of property and was subject to the uniform capitalization rules. The
years under examination are prior to the final uniform capitalization rules, which were
final for years beginning after December 31, 1993.

During the years under examination, Corporation, among its many costs, incurred costs
associated with the services of former employees. Corporation provided health care
and life insurance benefits to its retired employees. These costs for past service are
costs incurred in the current year (in the form of employee benefits) relating to
employees who performed services in a previous year. Corporation incurred certain
employee benefits costs for both current and past employees. Corporation also
incurred other employee benefit costs for current employees. Corporation did not
capitalize the past service costs for the retired employees as an indirect cost of
production activities under section 263A."

LAW AND ANALYSIS

Section 263A provides uniform rules for capitalization or inclusion in inventory of
certain expenses. Section 263A(b) provides, in part, that section 263A applies to real
or tangible personal property produced by the taxpayer. Section 263A(g)(1) provides
that the term “produce” includes construct, build, install, manufacture, develop, or
improve.

The issue only involves retired employees who were former production
employees.
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Where section 263A applies, a taxpayer must include in inventory costs or capitalize
the direct costs and the proper share of those indirect costs (including taxes) part or all
of which are allocable to such property subject to section 263A.

Temp. Treas. Reg. 8 1.263A-1T(b)(2)(ii) provides that a taxpayer must capitalize all
indirect costs properly allocable to property produced. Indirect costs are properly
allocable to property produced when the costs directly benefit or are incurred by reason
of the performance of production activities.

Temp. Treas. Reg. § 1.263A-1T(b)(2)(iii)(P) provides that among the indirect costs
required to be capitalized are contributions paid to or under a stock bonus, pension,
profit-sharing or annuity plan, or other plan deferring the receipt of compensation
whether or not the plan qualifies under section 401(a) (except for amounts described in
paragraph (b)(2)(v)(H) of this section), and other employee benefit expenses paid or
accrued on behalf of labor, to the extent such contributions or expenses are otherwise
allowable as deductions under chapter 1 of the Code. "Other employee benefit
expenses” include (but are not limited to) payments pursuant to a wage contribution
plan under section 105(d) as it existed prior to its repeal in 1983 and premiums on life
and health insurance.

Patterned after the long-term contract rules for pensions in Treas. Reg. § 1.451-3,
Temp. Treas. Reg. 8 1.263A-1T(b)(2)(v)(H)(1) provides that among the indirect costs
not required to be capitalized are contributions paid to or under a pension or annuity
plan allowable as a deduction under section 404 (and section 404A if applicable) to the
extent such contributions represent past service costs as determined under the
particular funding method established for the plan for the period in question under the
provisions of section 412.

In the Preamble to the Temporary Regulations, under the heading Pension Costs—Past
Service Costs, the Treasury explained the initial provision regarding past service costs
for pensions in this way:

Under the temporary regulations, contributions paid to or under a
pension or annuity plan which are allowable under section 404 (and
section 404A if applicable), are not subject to the capitalization
requirements of section 263A to the extent that such contributions
represent “past service costs.” Until otherwise provided to the contrary,
past service costs shall be determined, for purposes of section 263A, with
reference to the allocation between “normal costs” and “past service
costs” under the funding standards of section 412. With respect to an
actuarial method which does not distinguish between normal costs and
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past service costs, none of the amount allowable as a deduction under
section 404 shall be treated as past service costs.

T.D. 8131 (Preamble), printed in 1987-1 C.B. 98, 104.

The Joint Committee on Taxation, in its explanation of the pension costs and past
service costs (“Blue Book”), stated:

Pension costs

Under the uniform capitalization rules, contributions to a pension, profit-
sharing, or stock bonus plan and other employee benefit expenses are
considered indirect costs that must be capitalized to the same extent as other
indirect costs, unless such contributions relate to past-service costs. It was
intended that, in the case of a contribution to a qualified plan, the determination
of whether the contribution relates to past or current services will be made
independently of any allocation between "normal cost" and "past-service cost"
required under the minimum funding standards (sec. 412) or under the plan's
benefit formula. The Congress anticipated that the Treasury Department will
publish guidelines for making this determination, and that such determination
may be based, in whole or in part, on any actuarial funding methods that may be
utilized by qualified defined benefit plans.

Joint Committee on Taxation Staff, General Explanation of the Tax Reform Act of 1986,
100th Cong., 1st Sess. (1987) at 512.

Past service costs refers to those costs for retirement benefits that are based upon the
employee’s years of service with the employer prior to the inception of a defined benefit
plan. See generally Section 412.

Section 10204 of the Omnibus Budget Reconciliation Act of 1987, P.L. No. 100-203,
Dec. 22, 1987 (“1987 Act”), overruled the exception which permitted the deduction for
past service costs for contributions to certain pension or annuity plans. Omnibus
Budget Reconciliation Act of 1987, § 10204, P.L. No. 100-203, Dec. 22, 1987, reprinted
in 1987-3 C.B. 114. Section 10024(a) of the 1987 Act provided that for purposes of
section 263A, the allocable costs with respect to any property shall include
contributions paid to or under a pension or annuity plan whether or not such
contributions represent past service costs. The change in law was effective for years
beginning after December 31, 1987.

The legislative history to section 10204 of the 1987 Act is found under the heading
“Treatment of past service pension costs under uniform capitalization rules”:
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House bill
No provision.
Senate amendment

Under the Senate amendment, past service costs are subject to the
uniform capitalization rules. Thus, an allocable portion of all otherwise
allowable pension costs, whether relating to current or past services, must
be included in the basis of the property produced by the taxpayer or held
for resale by the taxpayer.

Conference agreement

The conference agreement generally follows the Senate
amendment with respect to the costs allocable to property produced by
the taxpayer or held for resale by the taxpayer.

H.R. Conf. Rep. No. 495, 100" Cong., 1* Sess. 925 (1987), 1987-3 C.B. 204.

Under the final regulations, Congress’ mandate for the change in law regarding the
past service costs for pension plans is incorporated. For pension and other related
costs, contributions to employee plans representing past services must be capitalized
in the same manner as amounts contributed for current service. Treas. Reg. 8 1.263A-
1(e)(3)(ii)(C). Other employee benefit expenses, including premiums on life and health
insurance, and wage continuation plan payments under former section 105(d), must
also be capitalized. Treas. Reg. 8§ 1.263A-1(e)(3)(ii)(D).

The costs under consideration here involve certain employee benefit costs for
production employees who performed service in a previous year. These costs do not
involve pension or annuity costs. Rather, the costs involve life insurance and health
care premiums, i.e., they are other benefit costs. The issue is whether the “past service
costs” language associated with the pension costs in the temporary regulations has any
impact on payments for benefits for prior service involving other types of benefit costs.
The original temporary and proposed regulations indicated in the Preamble that past
service costs for pensions were not subject to capitalization. Congress in 1987
specifically changed the Service’s position on past service costs for pensions,
mandating that such past service costs must be capitalized.

Taxpayer argues that all past service costs are deductible under the temporary
regulations, with the pension costs specifically singled out. This would apply whether it
is a past service costs for a current employee or a cost incurred for a retired employee
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for prior service. Congress remedied the treatment of pension costs, by the law change
in 1987, but did not address other past service costs. Taxpayer points to the silence of
the regulations regarding these costs and also the Blue Book’s interpretation of past
service Ccosts.

Our view is that the original temporary regulations required all past service costs for
employee benefits to be capitalized, except pension costs. The exclusion for pension
costs followed from the long-term contract regulations, upon which the uniform
capitalization rules were modeled. When the past service pension costs exception was
specifically overruled by Congress in 1987, then all past service costs were treated
alike: all were capitalizable.

Retiree benefits are incurred by reason of the performance of production activities, and
are thus an indirect cost to be capitalized under Temp. Treas. Reg. 8 1.263A-
1T(b)(2)(ii)). Temp. Treas. Reg. 8 1.263A-1T(b)(2)(ii) provides that producers must
capitalize direct and indirect costs properly allocable to property produced under
section 263A, without regard to whether those costs are incurred before, during, or
after the production period.

Even prior to section 263A, there was a requirement to capitalize all costs incurred in
the construction of capital assets. See Treas. Reg. 8 1.263(a)-2(a); Commissioner v.
Idaho Power Co., 418 U.S. 1 (1974) (requiring depreciation used in the construction of
a capital asset to be capitalized to the capital asset); Coors v. Commissioner, 60 T.C.
368 (1973), aff'd sub nom., Adolph Coors Co. v. Commissioner, 519 F.2d 1280 (10"
Cir. 1975), cert. denied, 423 U.S. 1087 (1976) (requiring capitalization of certain
construction department overhead costs as well as other construction-related costs);
and Louisville & Nashville Railroad Co. v. Commissioner, 66 T.C. 962 (1976), aff'd in
part, rev'd in part, 641 F.2d 435 (6" Cir. 1981) (requiring capitalization of health and
welfare benefits applicable to direct and indirect labor involved in construction activity).
Section 263A similarly requires capitalization of all costs incurred in the construction of
capital assets.

Additionally, capitalization of recurring costs subject to the economic performance rules
of section 461(h) is best accomplished by capitalization of past service costs to current
production. This is the best alternative, since costs cannot be capitalized any earlier
than when incurred under Treas. Reg. 8§ 1.446-1(c)(1)(ii), and tracing is administratively
impractical. Accordingly, capitalizing some retiree benefit costs each year clearly
reflects income and is an administratively feasible methodology that ensures general
matching and treatment consistent with that of salaries and other benefits.

Our view that when the past service pension costs exception was specifically overruled
by Congress in 1987, then all the past service costs were treated alike -- all were
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capitalizable — is buttressed by legislative history. The legislative history to section
10204 of the 1987 Act, under “Senate amendment,” states that “past service costs are
subject to the uniform capitalization rules.” H.R. Conf. Rep. No. 495, 100" Cong., 1%
Sess. 925 (1987), 1987-3 C.B. 204 (emphasis added).? The conference agreement
followed the Senate amendment. The change under section 10204 of the 1987 Act to
require capitalization of past service pension costs arguably reflects Congressional
intent that the law requires capitalization of all past service pension and employee
benefits costs. Hence, the language used in the legislative history: “past service costs
are subject to the uniform capitalization rules.” That is, now that past service costs for
pensions were to be capitalized, all past service costs are treated alike -- all are subject
to the uniform capitalization rules.

Furthermore, we note that the temporary and final regulations involving indirect
production costs, in the definition of “other employee benefit expenses,” both include a
specific situation where there was a requirement to capitalize a cost in the current year
for a former worker. Temp. Treas. Reg. 8 1.263A-1T(b)(2)(iii)(P) and Treas. Reg. 8
1.263A-1(e)(3)(ii)(D) provide that among the indirect costs required to be capitalized
are payments pursuant to a wage continuation plan under section 105(d) as it existed
prior to its repeal in 1983. Section 105(d) wage continuation plans involve payments to
former employees who retired on total or permanent disability. Thus, like the employee
benefits provided to the production employees who performed services in a previous
year that are the subject of this advice, wage continuation plan payments involve
current year costs for former workers. Accordingly, within the definition of “other
employee benefit expenses” found in the temporary and final regulation, there is an
analogous situation involving costs incurred in the current year for services in a
previous year. We interpret the regulation as requiring capitalization of these costs.

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS

This issue is not free from doubt. Past service costs do not benefit and are not
incurred by reason of current production activity. Furthermore, there is no specific
requirement in the temporary regulations or the final regulations, relating to employee
benefit expenses, for capitalization of past service costs. No cases have been found
that specifically address past service costs. Finally, one can argue that since the
taxpayer is not obligated to provide benefits to retirees, retiree benefits should be
treated as a current period cost.

2 The Conference Report is legislative history, as opposed to the Blue Book,
written by the Joint Committee on Taxation. The Blue Book is “not part of the
legislative history although it is entitled to respect.” Redlark v. Commissioner, 106 T.C.
31, 45 (1996) (citations omitted).
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On the other hand, we do not believe that the lack of a specific reference to capitalizing
past service employee benefit costs in Temp. Treas. Reg. § 1.263A-1T(b)(2)(iii)(P) is
determinative. Congress intended to include all types of direct and indirect costs as
subject to capitalization, and past service costs are indirect costs of production. While
it is a cost paid in the current year for people who no longer work, the cost is paid to
those who were production employees. Accordingly, this year's production costs
include benefits paid on behalf of both current and former production employees. And,
since costs cannot be capitalized any earlier than when incurred under Treas. Reg. §
1.446-1(c)(1)(ii), it makes the most administrative sense to require capitalization of past
service costs in the current year. Finally, it is reasonable to apply consistent treatment
to all past service employee benefit costs, such as pensions, other employee benefits,
vacation pay, wage continuation plans, etc.

Please call if you have any further questions.

HEATHER C. MALOY

By: CLIFFORD M. HARBOURT
Senior Technician Reviewer
Branch 1
Income Tax and Accounting



