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SUBJECT: Loss Disallowance Rules under Treas Reg. section 1.1502-20

This Field Service Advice responds to your memorandum dated November 30,
2000.   Field Service Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final
case determination.  This document is not to be used or cited as precedent.

DISCLOSURE STATEMENT

Field Service Advice is Chief Counsel Advice and is open to public inspection
pursuant to the provisions of section 6110(i).  The provisions of section 6110 require
the Service to remove taxpayer identifying information and provide the taxpayer with
notice of intention to disclose before it is made available for public inspection.  Sec.
6110(c) and (i).  Section 6110(i)(3)(B) also authorizes the Service to delete information
from Field Service Advice that is protected from disclosure under 5 U.S.C. § 552 (b)
and (c) before the document is provided to the taxpayer with notice of intention to
disclose.  Only the National Office function issuing the Field Service Advice is
authorized to make such deletions and to make the redacted document available for
public inspection.  Accordingly, the Examination, Appeals, or Counsel recipient of
this document may not provide a copy of this unredacted document to the
taxpayer or their representative.  The recipient of this document may share this
unredacted document only with those persons whose official tax administration duties
with respect to the case and the issues discussed in the document require inspection
or disclosure of the Field Service Advice.
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LEGEND

Parent =                              

Subsidiary 1 =                                            

Subsidiary 2 =                                    

State X =        

Business A =                                                                                        
                                                              

Year 1 =        

Year 2 =        

Year 3 =        

Year 4 =        

Year 5 =        

Year 6 =        

Year 7 =        

Date 1 =                        

Date 2 =                   

Date 3 =                      

a =         

Country Y =            

Individual A =                    

B =                

C =                
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D =             

E =                

F =                

G =                

H =                

I =         

ISSUE

For purposes of the transitional netting rule under section 1.1502-20(c)(2)(v)
(“transitional netting rule”), does the baseline for determining the net increase in the
basis of a share of subsidiary stock include the subsequent purchases of additional
stock and contributions to capital described below?

CONCLUSION

We agree with Examination’s conclusion that the baseline for determining the
net increase in the basis of a share of subsidiary stock for purposes of the transitional
netting rule should include the cost basis from the additional stock purchases but
should not include the basis increases from the contributions to capital.

FACTS

Parent is a State X corporation engaged in Business A.  Parent purchased all
of the stock of Subsidiary 1 in Year 1 for $B.  In Years 2 and 4, Parent purchased
additional stock of Subsidiary 1 for $C and $D, respectively.  Parent also made capital
contributions to Subsidiary 1 in Years 3, 5 and 6 in the amounts of $E, $F and $G,
respectively.  On Date 1, Parent transferred a% (more than 20%) of Subsidiary 1 stock
to Subsidiary 2, its wholly-owned Country Y subsidiary.  This transfer caused the
deconsolidation of Subsidiary 1 from the Parent group.  At the time of the
deconsolidation, Parent’s basis in Subsidiary 1 stock was $H.  On Date 2, Subsidiary
2 sold the stock it received to Subsidiary 1's president, Individual A, for a nominal
amount of cash and a contingent amount based on resolution of certain litigation that
Subsidiary 1 was involved in.

In Year 7, Parent claimed a worthless deduction on the stock of Subsidiary 1
which the Examination Division is not challenging.  Examination, however, takes the
position that the worthless stock deduction is limited by the loss disallowance rules of
section 1.1502-20, specifically the stock basis reduction rules of section 1.1502-20(b).
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Examination has determined that the value of Subsidiary 1 stock at the time of
deconsolidation was $I, an amount much less than the basis in Subsidiary 1 stock at
the time of deconsolidation.  

LAW AND ANALYSIS

Section 1.1502-20(a) provides that no deduction is allowed for any loss
recognized by a member with respect to the disposition of stock of a subsidiary.  Under
section 1.1502-20(a)(2), disposition means any event in which gain or loss is
recognized, in whole or in part.  Section 1.1502-20(b) provides that if a member’s basis
in a share of stock of a subsidiary exceeds its value immediately before a
deconsolidation of the share, the basis of the share is reduced at that time to an
amount equal to its value.  Section 1.1502-20(c) limits the amount of loss disallowed
under section 1.1502-20(a) and the amount of basis reduction under section 1.1502-
20(b)(1) to the sum of the following three items: (1) extraordinary gain dispositions; (2)
positive investment adjustments; and (3) duplicated loss.  

Extraordinary gains:  Loss on the sale of a share of stock is disallowed to the
extent of the share's allocable portion of any member's earnings and profits, net of
directly related expenses (e.g. commissions, legal fees, state income taxes), attributed
to actual or deemed gain dispositions occurring after November 18, 1990, of (1) capital
assets; (2) I.R.C. § 1231(b) property (e.g., depreciable property or land used in a trade
or business; (3) bulk sales of nondepreciable business assets, such as inventory,
copyrights, or receivables used in the same trade or business; (4) sale of business
assets described in I.R.C. § 1060(c); (5) any positive I.R.C. § 481 adjustments
resulting from a change of accounting method, including a change attributable to pre-
November 19, 1990 periods (e.g., recovery of LIFO reserve; (6) income from discharge
of indebtedness (not excluded from basis under I.R.C. § 1503(e); and (7) any other
event (or item) identified in revenue rulings and revenue procedures.  Treas. Reg. 
§ 1.1502-20(c)(2)(i).  These extraordinary gain dispositions apply only to the extent
that immediately before the disposition of the share, they are directly or indirectly
reflected in the basis of the share after applying the basis adjustment rules of I.R.C.
§ 1503(e), Treas. Reg. § 1.1502-32(g), and other applicable provisions.  Treas. Reg.
§ 1.1502-20(c)(2)(iii).

Positive investment adjustments: Section 1.1502-20(c)(1)(ii) provides that
positive investment adjustments are earnings and profits that result in adjustments with
respect to the share under section 1.1502-32(b)(1)(i) and (c)(1) but only to the extent
the amount of these earnings and profits for a taxable year exceeds the amount of
extraordinary gain dispositions.  Section 1.1502-20(c)(2)(ii) provides that for purposes
of section1.1502-20(c)(1)(ii), earnings and profits are treated as resulting in
adjustments under section 1.1502-32(b)(1)(i) and (c)(1) with respect to a share if they
would have resulted in such adjustments but for distributions with respect to stock. 
Thus, positive investment adjustments are the annual earnings and profits (before
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     1  Under Treas. Reg. § 1.1502-20(c)(2)(vi), the amounts determined under this
paragraph with respect to a subsidiary include its allocable share of corresponding
amounts with respect to all lower tier subsidiaries. 

distributions) (other than those covered by the extraordinary gain provisions), that
result in positive basis adjustments under Treas. Reg. § 1.1502-32(b)(1)(i) and (c)(1).
These earnings and profits adjustments apply only to the extent that immediately
before the disposition of the share, they are directly or indirectly reflected in the basis
of the share after applying the basis adjustment rules of I.R.C. § 1503(e), Treas. Reg.
§ 1.1502-32(g), and other applicable provisions.  Deficits of one year can be offset
against earnings and profits of another year for tax years ending on or before
September 13, 1991.  However, they cannot be netted for years thereafter.  

Duplicated loss:  The amount of duplicated loss apportioned to each share is
the portion of the loss carryforwards and net built-in losses attributed to the share.
Treas. Reg. § 1.1502-20(c)(2)(vi).  This amount is determined immediately after a
disposition by first adding (1) the aggregate adjusted basis of the subsidiary's assets,
but not the adjusted basis of its stock or securities in a group member; (2) any losses
attributable to the subsidiary and carried to its first taxable year after disposition; and
(3) any deferred deductions (such as passive losses under I.R.C. § 469) of the
subsidiary or its lower-tier subsidiaries.  No provision is made for any deferred gains.
The total amount is then reduced by the sum of (1) value of the subsidiary's stock; (2)
liabilities of the subsidiary; and (3) any other relevant items.1

Section 1.1502-20(c)(2)(v) provides a transitional netting rule for dispositions
and deconsolidations occurring in taxable years ending on or before September 13,
1991.  The transitional netting rule provides that the amount determined under section
1.1502-20(c)(1)(ii) (positive investment adjustments) may not exceed the net increase,
if any, in the basis of the share from (1) the date the share was first acquired to (2) the
end of the last taxable year ending on or before September 13, 1991 (or if earlier, the
date of the disposition or deconsolidation).

The preamble to the loss disallowance rule regulations describes the
background and purpose of the transitional netting rule as follows:

The Treasury Department and the Service continue to believe that netting
of extraordinary gains and losses and of positive and negative adjustments
between years should not be permitted.  Allowing netting would facilitate
planning to circumvent General Utilities repeal.  Groups would be able to net
built-in gains against post-acquisition losses without reduction in stock basis,
and corporate level tax attributable to the built-in gains  could be eliminated as
a result of stock loss.
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Although the final regulations do not permit netting of positive and
negative adjustments for years ending after September 13, 1991, they do
provide a transitional rule permitting certain netting of positive investment
adjustments for years ending on or before that date as administrative relief.
Netting is permitted for those years because they may include periods when
subsidiaries were owned by a prior group or groups, and records of the
investment adjustment histories of the subsidiaries may be difficult to obtain.

Under the transitional rule contained in section 1.1502-20(2)(v), the
positive adjustment factor is limited, for all taxable years ending on or before
September 13, 1991, to the net increase in the basis of a share from (i) the date
the share was first acquired by the consolidated group to (ii) the end of any
taxable year ending after December 31, 1986 and on or before September 13,
1991, whichever such year end produces the lowest net increase.  Netting is not
permitted for periods after the taxable year through which this netting rule is
applied.  For example, if using the net increase in the basis of a share as of the
end of the group’s taxable year ending December 31, 1988 produces the lowest
increase, the group would, in applying section 1.1502-20(c)(1)(ii), not be
permitted to offset the net positive adjustments and net negative adjustments
arising in subsequent taxable years.  

If the share is transferred basis property (within the meaning of section
7701(a)(43)) from a prior consolidated group, the net increase is measured from
the date the share was first acquired by the prior group.

Under the transitional rule, positive and negative adjustments include
dividends and capital contributions, and any other events affecting stock basis
during the period the share is held by a member (or in the case of transferred
basis property, a prior consolidated group). Because the purpose of the
transitional netting rule is to reduce the difficulty of retroactively determining the
source of basis adjustments, no distinction is made between those types of
adjustments that taxpayers can identity and those they cannot.  For example,
deemed dividends elected under section 1.1502-32(f) are treated the same as
actual dividends.  

See T.D. 8364, 56 FR 47379-47402 (September 19, 1991).

In this case, the determination of subsidiary stock on deconsolidation is a three
step process.  First, the basis of the stock on the date of the deconsolidation, $H, is
reduced to its value on that date, $I, under section 1.1502-20(b).  Second, the amount
of the basis reduction under section 1.1502-20(b) is limited to the sum of the
extraordinary gain dispositions, positive investment adjustments, and duplicated losses
under section 1.1502-20(c).   You have informed us that the taxpayer does not have
any extraordinary gain dispositions and duplicated losses but has some amount of
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     2  We note that neither the two additional stock purchases nor the three contributions
to capital should be taken into account in the calculation of Parent’s positive investment
adjustments in Subsidiary 1 stock under section 1.1502-20(c)(ii).  Section 1.1502-
20(c)(2)(ii) restricts the calculation of positive investment adjustments to the
subsidiary’s E&P that results in adjustments with respect to the subsidiary share under
section 1.1502-32(b)(1)((i) and (c)(1). 

positive investment adjustments.2  Third, the amount of positive investment
adjustments determined under section 1.1502-20(c)(ii) is limited to the “net increase”
in the basis of the share of deconsolidated subsidiary stock under the transitional
netting rule.

The issue you have submitted to us concerning the transitional netting rule is
whether or not the baseline for determining the “net increase” in the basis of the share
of  deconsolidated subsidiary stock  includes the cost basis from the two subsequent
purchases of additional subsidiary stock and the three contributions to capital to the
subsidiary.

The taxpayer argues that the baseline for determining the “net increase” in the
basis of the share of deconsolidated subsidiary stock should include the cost basis
from the two additional stock purchases and the basis increases from the three capital
contributions.  Examination argues that the baseline for determining the “net increase”
in the basis of the share of deconsolidated subsidiary stock should include the cost
basis from the two additional stock purchases but not in basis increases from the three
capital contributions.  You argue that the baseline for determining the “net increase”
in the basis of the share of deconsolidated subsidiary stock should include only the
original cost basis and not the cost basis from the two additional stock purchases and
the basis increases from the three contributions to capital.  You argue that the two
additional stock purchases should be treated the same as contributions to capital
because Parent already owned 100% of the stock of Subsidiary 1 at the  time of these
additional stock purchases.  Thus, in effect you conclude that the cost basis from the
two additional stock purchases constitute a “net increase ... in the basis of the share
from the date the share was first acquired by a member ... ” 

As stated above, the purpose of the transitional netting rule is to provide
administrative relief to taxpayers due to the difficulty of retroactively determining the
source of basis adjustments.  To achieve this purpose, the transitional netting rule
provides no distinction between those types of adjustments that taxpayers can identity
and those they cannot.  The preamble specifically provides that the basis increases
to preexisting subsidiary stock resulting from contributions to capital are among the
positive adjustments that are netted with negative adjustments under the transitional
netting rule.  We, therefore, agree with your conclusion that the three contributions to
capital made by Parent to Subsidiary 1 should not be included in the baseline for
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determining the “net increase” in the basis of the share of deconsolidated subsidiary
stock.

However, the two additional stock purchases do not result in basis increases
to the preexisting subsidiary stock, but only in a cost basis to the additional subsidiary
stock acquired at that time.  The transitional netting rule applies on a share by share
basis to each share of subsidiary stock from when the share was first acquired to when
the share is disposed of or deconsolidated.  Consequently, we agree with
Examination’s argument that the baseline for determining the “net increase” in the
basis of the share of deconsolidated subsidiary stock should include the cost basis
from the two additional stock purchases. 

CASE DEVELOPMENT, HAZARDS AND OTHER CONSIDERATIONS
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Please call if you have any further questions.

Jasper L. Cummings, Jr.
Associate Chief Counsel

By: Mark S. Jennings
Branch Chief, CC:CORP:Br.1


