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Dear Madam:

We received your letter, dated August 1, 2000, requesting a ruling that Property
meets the requirements of a personal residence under § 2702 of the Internal Revenue
Code and § 25.2702-5(c)(2)(i)(B) of the Gift Tax Regulations.  This letter responds to
your request.

The facts and representations submitted are summarized as follows: Taxpayer
proposes to create Trust.  The terms of Trust are intended to satisfy the requirements
for a qualified personal residence trust found in § 25.2702-5(c).  Taxpayer proposes to
transfer his entire interest in Property to Trust. 

Property consists of a square feet of land.  Property is improved by a residence
consisting of approximately b square feet of living space that Taxpayer uses as a
vacation home.  Property is assessed as a single lot for property tax purposes.  Other
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residential properties in the area are of a similar nature and generally consist of greater
acreage than Property.

Taxpayer inherited Property on Date and has used Property as his vacation
home since that date.  Taxpayer leases Property for fair market rent on a short-term
basis during Month 1 and Month 2.  Taxpayer provides no services in connection with
the rental of Property.  Taxpayer represents that Taxpayer’s annual personal use of
Property exceeds the greater of (i) fourteen days or (ii) ten percent of the number of
days Property is leased.

Article Fifth, paragraph B of Trust provides that except as otherwise provided in
the following paragraphs of Article Fifth, the trustee may not hold any asset other than
one residence to be used or held for use as a personal residence of Taxpayer.  For
purposes of this instrument, a residence shall be considered to be held for use as a
personal residence of Taxpayer as long as the residence is not occupied by any other
person (other than a dependent of Taxpayer) and is available at all times for use by
Taxpayer as a personal residence.

Article Fifth, paragraph H provides that this trust shall cease to be a qualified
personal residence trust with respect to Property if Property ceases to be used or held
for use as a personal residence of Taxpayer.

You have requested a ruling that Property constitutes a personal residence
within the meaning of §§ 2702 and 25.2702-5(c)(2)(i)(B).

Section 2702(a)(1) provides solely for purposes of determining whether a
transfer of an interest in trust to (or for the benefit of) a member of the transferor’s
family is a gift (and the value of such transfer), the value of any interest in such trust
retained by the transferor or any applicable family member (as defined in § 2701(e)(2))
shall be determined as provided in § 2702(a)(2).

Section 2702(a)(2) provides that the value of any retained interest which is not a
qualified interest shall be treated as being zero.  The value of any retained interest
which is a qualified interest shall be determined under § 7520.

Section 2702(a)(3)(A)(ii) provides that § 2702(a)(2) shall not apply to any transfer
if such transfer involves the transfer of an interest in trust all the property in which
consists of a residence to be used as a personal residence by persons holding term
interests in such trust.

Section 25.2702-5(a)(1) of the Gift Tax Regulations provides, in part, that § 2702
does not apply to a transfer in trust meeting the requirements of this section.  A transfer
in trust meets the requirements of this section only if the trust is a personal residence
trust (as defined in paragraph (b) of this section).  A trust meeting the requirements of a
qualified personal residence trust (as defined in paragraph (c) of this section) is treated
as a personal residence trust.
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Section 25.2702-5(c)(1) provides that a qualified personal residence trust is a
trust meeting all the requirements of § 25.2702-5(c).  These requirements must be met
by provisions in the governing instrument, and these governing instrument provisions
must by their terms continue in effect during the existence of any term interest in the
trust.

Section 25.2702-5(c)(2)(i) provides that for the purposes of § 25.2702-5(c), a
personal residence of a term holder is either (A) the principal residence of the term
holder (within the meaning of § 1034); (B) one other residence of the term holder (within
the meaning of § 280A(d)(1) but without regard to § 280A(d)(2)); or (C) an undivided
fractional interest in either.

Section 280A(d)(1) provides that a taxpayer uses a dwelling unit during the
taxable year as a residence if he uses such unit (or portion thereof) for personal
purposes for a number of days which exceeds the greater of (A) fourteen days, or 
(B) ten percent of the number of days during such year for which such unit is rented at
a fair rental.

Section 25.2702-5(c)(2)(iii) provides that a residence is a personal residence
only if its primary use is as a residence of the term holder when occupied by the term
holder.  A residence is not used primarily as a residence if it is used to provide transient
lodging (e.g. a hotel or a bed and breakfast).  A residence is not a personal residence if,
during any period not occupied by the term holder, its primary use is other than a
residence.

Section 25.2702-5(c)(7)(i) provides that the governing instrument must provide
that a trust ceases to be a qualified personal residence trust if the residence ceases to
be used or held for use as a personal residence of the term holder.  A residence is held
for use as a personal residence of the term holder so long as the residence is not
occupied by any other person (other than the spouse or a dependent of the term
holder) and is available at all times for use by the term holder as a personal residence.

Section 25.2702-5(d), Example 2, states that L owns a vacation condominium
that L rents out for six months of the year, but which is treated as L’s residence under 
§ 280A(d)(1) because L occupies it for at least 18 days per year.  L provides no
substantial services in connection with the rental of the condominium.  L transfers the
condominium to an irrevocable trust, the terms of which meet the requirements of a
qualified personal residence trust.  L retains the right to use the condominium during L’s
lifetime.  The trust is a qualified personal residence trust. 

In this case, Taxpayer represents that he uses Property as his vacation home
and that his annual personal use of Property exceeds the greater of (i) fourteen days or
(ii) ten percent of the number of days Property is leased.  Such use satisfies the
requirement, under § 25.2702-5(c)(2)(i)(B), of one other residence of the term holder in
which the term holder’s use exceeds the greater of fourteen days or ten percent of the
number of days during such year for which such unit is rented at a fair rental.  See 
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§ 25.2702-5(d), Example 2.  The provisions of Trust satisfy the requirements of 
§ 25.2702-5(c)(7)(i) and rental of the residence for two months of the year will not
violate the requirements under § 25.2702-5(c)(2)(iii), as long as the primary use of
Property continues to be as a residence.  Taxpayer further represents that he provides
no services in connection with the rental of Property.  Accordingly, based on the facts
and representations submitted, we conclude that Property is a personal residence
within the meaning of § 2702(a)(3)(A)(ii) and § 25.2702-5(c)(2).  Except as specifically
ruled herein, we express no opinion regarding whether Trust will meet the requirements
for a qualified personal residence trust under § 25.2702-5(c). 

This ruling is based on the facts presented and the applicable law in effect on the
date of this letter.  If there is a change in material fact or law (local or federal) before the
transactions considered in this ruling take effect, the ruling will have no force or effect.

A copy of this letter should be attached to any gift, estate or generation-skipping
transfer tax returns that you may file relating to this matter.  A copy is enclosed for that
purpose.  Except as specifically ruled herein, we express or imply no opinion on the
federal tax consequences of the transaction under the cited provisions or under any
other provisions of the Code.  This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting
it.  Section 6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as
precedent.

Sincerely,
Lorraine E. Gardner
Assistant to the Branch Chief, Branch 9
Office of the Associate Chief Counsel

     (Passthroughs and Special Industries)

Enclosures
Copy of this letter
Copy for section 6110 purposes


